Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 215 | Εκπαιδευτικό χαρτοφυλάκιο διεθνών αγορών

Εκπαιδευτικό χαρτοφυλάκιο διεθνών αγορών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εκπαιδευτικό χαρτοφυλάκιο διεθνών αγορών

Είναι στις προθέσεις μας εδώ και πολύ καιρό. Και αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των συνδρομητών μας. Να δημιουργήσουμε ένα χαρτοφυλάκιο με αντικείμενο τις μετοχές διεθνών χρηματιστηριακών αγορών.

 

Αν η επανέκδοση του περιοδικού μας γινόταν στην αρχή της ελληνικής κρίσης χρέους (2010), τότε ένα τέτοιο εκπαιδευτικό χαρτοφυλάκιο, θα ήταν αυτονόητο, αφού η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά γκρεμιζόταν και το επενδυτικό κοινό απομακρυνόταν, ή έπρεπε να απομακρυνθεί απ’ αυτή. Όμως, έγινε αρκετά χρόνια αργότερα, το 2018 και ουσιαστικά μπήκε σε μια τακτικότητα από το 2019. Και εκείνη την περίοδο οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ήδη διένυαν τον δέκατο χρόνο ανόδου τους. Εκείνη την περίοδο, ήταν πολύ αργά -και επικίνδυνο- να μιλήσουμε για επενδύσεις στις διεθνείς αγορές, όταν μάλιστα, η ελληνική αγορά έδειχνε να έχει καλύτερες προοπτικές.

 

Πάντα παρέμενε στις προθέσεις μας, αφού οι επενδύσεις σε διεθνείς αγορές δεν έχουν να κάνουν μόνον με την απόδοση. Έχουν να κάνουμε με την κουλτούρα του διεθνούς επενδυτή, με μια μεγάλη ποικιλία γνώσεων, με καλύτερη αντίληψη του τί συμβαίνει στον κόσμο και με τη δυνατότητα να επενδύσει κάποιος στις πιο συναρπαστικές εταιρίες του κόσμου. Όλα αυτά είναι και με αυτό τον τρόπο το βλέπουμε και θα το χειριστούμε. Επειδή πιστεύουμε ότι, παράλληλα με το κέρδος, θα πρέπει να επιδιώκουμε τη γνώση, τη δράση και το διαφορετικό.

 

Η πρόσφατη πτώση των διεθνών αγορών, δε μηδενίζει το κοντέρ, αλλά δημιουργεί μια νέα βάση. Και μας δίνει μια ευκαιρία να ξαναδούμε το θέμα και να εκμεταλλευτούμε την περίσταση.

Βεβαίως, η διεθνής οικονομία θα βρεθεί σε μία μικρή ή μεγάλη ύφεση -ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για το τί βρίσκεται μπροστά μας. Όμως, οι κρίσεις, δημιουργούν ευκαιρίες. Και παράλληλα υπενθυμίζουν σε όλους μας ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο, τίποτα δεν είναι δεδομένο και ότι πάντα πρέπει να λειτουργούμε με σύνεση και χωρίς να αναλαμβάνουμε κινδύνους που δε μπορούμε να διαχειριστούμε.

 

Δεν διαθέτουμε ερευνητική ομάδα που να ερευνά κλάδους, εταιρίες και να ψάχνει κάτι “εξωτικό”. Διαθέτουμε όμως μεγάλη πείρα στις αγορές, γνώσεις, διαβάζουμε πολύ, χειριζόμαστε καλά την τεχνολογία και δαπανούμε αρκετά χρήματα κάθε χρόνο σε συνδρομές εντύπων ή εξειδικευμένων αναλύσεων. Σε αυτά θα βασιστούμε. Και εκτιμούμε ότι είναι αρκετά.

 

Θα ασχοληθούμε κυρίως με τις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ, ενώ θα παρακολουθούμε τις αγορές της  Γερμανίας, της Γαλλίας, της Μεγ. Βρετανίας και της Κίνας. Ως επενδυτικά μέσα, θα χρησιμοποιούμε μετοχές και ETFs. Από την πλευρά των μετοχών, σ’ αυτή τη φάση, θα βασιστούμε στο “δοκιμασμένο”. Μεγάλες εταιρίες που διανέμουν μέρισμα, ή μετοχές που ανήκουν σε γνωστούς και ευρέως χρησιμοποιούμενους δείκτες. Στην κατηγορία των ETF, υπάρχουν περισσότερες επιλογές, οι οποίες μάλιστα είναι πιο εύκολες, αφού οι διακυμάνσεις τους συνήθως είναι μικρότερες.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο “κατάλληλος χρόνος” (timing) των χρηματιστηριακών πράξεων είναι η βασικότερη παράμετρος που προσδιορίζει την επιτυχία μιας χρηματιστηριακής επένδυσης. Για το λόγο αυτό θα δώσουμε μεγάλη σημασία σ’ αυτόν.

 

Το “απόλυτο σύστημα”, όπως το έχουμε δοκιμάσει -και όπως ο Γιάννης Σιάτρας αναφέρει στο βιβλίο του- δε λειτουργεί ικανοποιητικά στις αγορές των ΗΠΑ, αφού αυτές δε συνηθίζουν να πραγματοποιούν μεγάλες διακυμάνσεις. Εν τούτοις, θα το χρησιμοποιούμε σε άλλες αγορές. Θα χρησιμοποιήσουμε άλλα εργαλεία που θα μας βοηθούν να επιλέγουμε τον “κατάλληλο χρόνο”. Διάθεσή μας είναι και το χαρτοφυλάκιο αυτό να κινείται αυτόματα, ώστε να περιορίζεται ο συναισθηματισμός και να μπορούμε εύκολα να λαμβάνουμε αποφάσεις.

 

Παράλληλα, δύο άλλες παράμετροι που -πάντα- λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη είναι ο μικρός αριθμός συναλλαγών (λίγες πράξεις) και το μειωμένο ρίσκο. Και αυτά θα αποτελέσουν βασικά χαρακτηριστικά του νέου χαρτοφυλακίου.

Εντός των επομένων εβδομάδων, στις συνδρομητικές σελίδες του Χ&Α, θα υπάρξουν αρκετές αναφορές για το νέο μας εγχείρημα. Ελπίζουμε να είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε από το επόμενο τεύχος.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text