Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | DBRS: Ανατρέπονται τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για μείωση NPEs

DBRS: Ανατρέπονται τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για μείωση NPEs

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, το 2020 αναμενόταν ότι θα είναι ένα έτος – καμπή για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, καθώς η ποιότητα των assets φαινόταν να βελτιώνεται διαρκώς, χάρη αφενός την ανάκαμψη των μακροοικονομικών συνθηκών και αφετέρου λόγω του οχήματος APS που νομοθετήθηκε στα τέλη του 2019 και το οποίο είχε στόχο να διευκολύνει τη μείωση κατά μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετουμένων δανείων, ενισχύοντας έτσι τις προσπάθειες των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Ωστόσο, το ξέσπασμα του Covid-19 έπληξε το θετικό outlook, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις του στην εγχώρια οικονομία και τις σημαντικές αναταράξεις στις διεθνείς χρηματαγορές.

Η πανδημία επιβραδύνει τα σχέδια των τραπεζών

Τα υψηλά επίπεδα των NPEs συνεχίζουν να επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των τεσσάρων τραπεζών, με το συνολικό απόθεμα ΝΡΕs σχεδόν στα 70 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019 που αντιστοιχεί σε ποσοστό 39,7% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών σε ενοποιημένη βάση, τονίζει η DBRS.

Οι τράπεζες στόχευαν μέσω συνδυαστικών δράσεων, να μειώσουν τα επίπεδα των NPEs περίπου στα 15 δισ. ευρώ ως τα τέλη του 2022. Και όντως έγιναν βήματα προς αυτόν τον στόχο, πλην όμως η πανδημία αναμένεται να επιβραδύνει τα σχέδια των τραπεζών, σημειώνει ο οίκος.

Ζωτικός παράγοντας την προσπάθεια μείωσης των ΝΡΕs ήταν οι μαζικές τιτλοποιήσεις δανείων. Οι 4 τράπεζες έχουν ανακοινώσει σχέδια τιτλοποίησης NPEs ύψους περίπου 32,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρίμηνα (Alpha: ως 12 δισ. ευρώ, Eurobank: 7,5 δισ., Εθνική πάνω από 6 δισ. και Πειραιώς 7 δισ.) μέσω της χρήσης του Σχεδίου Ηρακλής.

Περιορισμένη η ικανότητα απορρόφησης ζημιών

Όπως σημειώνει ο διεθνής οίκος, αν και οι τράπεζες επιτάχυναν τις προετοιμασίες για να γίνουν αυτές οι τιτλοποιήσεις γρήγορα, οι συνθήκες στις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες άλλαξαν τα δεδομένα, καθώς η όρεξη των επενδυτών για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων με μεγαλύτερο ρίσκο, μειώθηκε σημαντικά.

Δεδομένης της αβεβαιότητας για το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των τιτλοποιήσεων, οι τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν ή και να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους στο μέτωπο της οργανικής μείωσης των NPEs. Το 2019, η συνδυασμένη οργανική μείωση των NPEs ήταν γύρω στα 4,9 δισ. ευρώ .

Καταλήγοντας, η DBRS επισημαίνει ότι τα σχέδια τιτλοποίησης NPEs που έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική διάβρωση των κεφαλαίων και ως εκ τούτου, η ικανότητα των τραπεζών να απορροφήσουν ζημιές από λειτουργικές δραστηριότητες είναι περιορισμένη.

 

Πηγή: Reporter.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text