Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Πρόγραμμα στήριξης των δήμων 2,5 δισ. ανακοινώνει η κυβέρνηση

Πρόγραμμα στήριξης των δήμων 2,5 δισ. ανακοινώνει η κυβέρνηση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πρόγραμμα στήριξης των δήμων 2,5 δισ. ανακοινώνει η κυβέρνηση

Χρηματοδοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Ο ρόλος της ΕΤΕπ και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Θα περιλαμβάνει όλα τα έργα που δεν έγιναν με τον «Φιλόδημο Ι». Το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη στήριξη των Δήμων, στο οποίο θα εντάσσονται και δράσεις ενίσχυσης των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων με φόντο την πανδημία, ανακοινώνεται σήμερα από την κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ που διαδέχεται τον «Φιλόδημο Ι» και θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- όλα τα έργα (500 περίπου) τα οποία ήταν προγραμματισμένα σε αυτόν, όμως τελικά δεν χρηματοδοτήθηκαν λόγω έλλειψης χρημάτων. Θα το παρουσιάσουν οι υπουργοί Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, οι οποίοι θα συνυπογράψουν την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», όπως ονομάζεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «έχει αναπτυξιακό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα», έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023, ενώ ως στόχος του προσδιορίζεται η ανάδειξη των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας ως πυλώνων αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής, ενίσχυσης των θέσεων εργασίας, επανεκκίνησης της οικονομίας και ανάπτυξης. Αρκετά εκατομμύρια ευρώ θα προοριστούν για δράσεις κατά της διάδοσης του κορωνοϊού, που σε άλλη περίπτωση θα επιβάρυναν τους δήμους. Πλέον, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, «θα φύγει ένα πολύ μεγάλο οικονομικό βάρος από πάνω τους, γιατί ασφαλώς οι δήμοι αναπτύσσουν σοβαρές δράσεις για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού».

Τα χρήματα που θα δοθούν στους δήμους για αναπτυξιακά έργα, προέρχονται και από εθνικούς και από ευρωπαϊκούς πόρους. Από τα βασικά σημεία του προγράμματος θα είναι η δανειοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Κατ’ αρχήν θα διατεθεί ένα ποσό γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ και όταν απορροφηθεί το 80% αυτού του ποσού, θα εισρεύσουν από την ΕΤΕπ επιπλέον κονδύλια. Παράλληλα, το Υπουργείο Εσωτερικών φέρεται να έχει διασφαλίσει χρήματα και από άλλες πηγές, προκειμένου να υλοποιηθούν έργα υποδομών, περιβαλλοντικά, διαχείρισης στερεών αποβλήτων, σχολεία κ.α., εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα πολλές νέες θέσεις εργασίας για τα επόμενα χρόνια.

Αναστολή δόσεων

Το νέο αυτό πρόγραμμα για την αυτοδιοίκηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης,  συστήματα έξυπνων πόλεων αλλά και κτιριακές ενεργειακές αναβαθμίσεις, ενώ θα διευκολύνει τους Δήμους, ρυθμίζοντας προηγούμενες οφειλές τους. Μάλιστα, σε συνεννόηση του υπουργείου Εσωτερικών με το υπουργείο Οικονομικών και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, έχει αποφασισθεί τους επόμενους τρεις μήνες να μην πληρωθούν οι δόσεις των δανείων που χρωστούν οι δήμοι στο Ταμείο.

Η χρηματοδότηση Δήμων και Περιφερειών θα γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, μετά από την υποβολή τεκμηριωμένου αιτήματος από τον δικαιούχο, χωρίς προηγούμενη έκδοση Πρόσκλησης, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης έκτακτης ανάγκης. Επίσης με απόφαση του υπουργού, θα πραγματοποιείται η ένταξη προμηθειών, μελετών και έργων στο Πρόγραμμα, ύστερα από εισήγηση της πενταμελούς Επιτροπής Αξιολόγησης. Θα την αποτελούν ένας υπάλληλος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών, δύο μηχανικοί της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και δύο εμπειρογνώμονες στη διαχείριση και εκτέλεση αναπτυξιακών προγραμμάτων, με ισάριθμους αναπληρωτές τους.

«Η Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί πυλώνας αλληλεγγύης και διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής, καθώς και πυλώνας ανάπτυξης για την επόμενη μέρα της κρίσης», τόνισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχε με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ και τους επικεφαλής των παρατάξεων.

Πηγή:euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text