Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Η Τράπεζα της Αγγλίας τυπώνει στερλίνες για να χρηματοδοτήσει απευθείας την κυβέρνηση

Η Τράπεζα της Αγγλίας τυπώνει στερλίνες για να χρηματοδοτήσει απευθείας την κυβέρνηση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Τράπεζα της Αγγλίας τυπώνει στερλίνες για να χρηματοδοτήσει απευθείας την κυβέρνηση

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα «τυπώσει» νέο χρήμα για να χρηματοδοτήσει απευθείας τις πρόσθετες ανάγκες δαπανών της βρετανικής κυβέρνησης σε προσωρινή βάση, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Πέμπτη, επιτρέποντας έτσι στο Υπουργείο Οικονομικών να παρακάμψει την έξοδο στην αγορά ομολόγων.Η κίνηση φανερώνει τις τεράστιες ανάγκες σε μετρητά που έχουν προκύψει για τη κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες, η οποία εκτιμά ότι δεν μπορεί να τις καλύψει άμεσα από την αγορά ομολόγων.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις αγορές την Πέμπτη ότι θα αυξηθεί το μέγεθος του τραπεζικού λογαριασμού που διατηρεί στην κεντρική τράπεζα, παραδοσιακά γνωστό ως “Ways and Means Facility» που κανονικά ανέρχεται σε μόλις £ 400 εκατομμύρια. Ο λογαριασμός θα αυξηθεί σε ποσό που δεν ανακοινώθηκε, επιτρέποντας βραχυπρόθεσμα στους υπουργούς να δαπανούν περισσότερο χωρίς να εξετάζουν αν τα έχουν και χωρίς να χρειαστεί να χτυπήσουν την πόρτα των αγορών για δανεικά.

Το 2008, μια παρόμοια κίνηση αύξησε τον συγκεκριμένο λογαριασμό χρηματοδότησης στα 20 δισ. στερλίνες. Αυτή η άμεση νομισματική χρηματοδότηση της κυβέρνησης θα είναι «προσωρινή και βραχυπρόθεσμη», δήλωσε το βρετανικό ΥΠΟΙΚ.

Η κίνηση θα επιτρέψει να διατηρηθούν τα επιτόκια δανεισμού του Ηνωμένου Βασιλείου ανεπηρεάστα. «Παράλληλα με την προσωρινή εξομάλυνση των ταμειακών ροών της κυβέρνησης, η διευκόλυνση W & M υποστηρίζει τη λειτουργία της αγοράς ελαχιστοποιώντας τον άμεσο αντίκτυπο της αύξησης της πρόσθετης χρηματοδότησης στις χρηματιστηριακές αγορές χρυσού και στερλίνας», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου. Καταλήγει στο ότι αυτές οι υπεραναλήψεις του δημοσίου θα αποπληρωθούν το συντομότερο, αν είναι δυνατόν πριν από το τέλος του έτους.

Ραγδαία επιδείνωση

Λιγότερο από ένα μήνα πριν, η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωνε ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν την απευθείας χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα. Η αλλαγή φανερώνει την πίεση που έχουν δεχθεί τα δημόσια ταμεία τις τελευταίες εβδομάδες. Σε μια κλήση με δημοσιογράφους στις 18 Μαρτίου, ο Άντριου Μπέιλι, διοικητής της ΤτΑ, είχε δηλώσει ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός ήταν απλώς ένα «ιστορικό κατάλοιπο».

«Δεν νομίζω ότι επί του παρόντος αντιμετωπίζουμε μια αδυναμία της κυβέρνησης να βρει χρηματοδότηση, οπότε, ναι, αυτό το εργαλείο υπάρχει αλλά δεν είναι ένα εργαλείο πρώτης γραμμής», είχε πει ο κ. Μπέιλι. Μέσα στις δυο εβδομάδες που μεσολάβησαν, έγινε εργαλείο πρώτης γραμμής.

Πηγή:newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text