Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | H Koμισιόν προειδοποιεί για ύφεση 10%- Ανάγκη για μέτρα 1,5 τρισ. ευρώ λέει η ΕΚΤ

H Koμισιόν προειδοποιεί για ύφεση 10%- Ανάγκη για μέτρα 1,5 τρισ. ευρώ λέει η ΕΚΤ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
H Koμισιόν προειδοποιεί για ύφεση 10%- Ανάγκη για μέτρα 1,5 τρισ. ευρώ λέει η ΕΚΤ

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούνται ύστερα από 16 ώρες άκαρπων διαπραγματεύσεων να κάνουν σήμερα ένα μικρό διάλειμμα για να επαναλάβουν αύριο Πέμπτη τις συνομιλίες με στόχο έναν συμβιβασμό. Οι ώρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες, όπως προειδοποίησε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, που επικαλείται πηγές με γνώση των όσων ειπώθηκαν στην τηλεδιάσκεψη, η Κομισιόν προειδοποίησε για συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης έως και 10% φέτος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ΕΚΤ τόνισε στους υπουργούς Οικονομικών πως οι ανάγκες για την αντιμετώπιση της κρίσης του νέου κορωνοϊού απαιτούν έως και 1,5 τρισ. ευρώ. Η Γερμανία στήριξε, σύμφωνα με το Reuters, μέτρα αξίας 500 δισ. ευρώ. Εξακολουθεί να λέει όχι στην κοινή έκδοση χρέους, κάτι που απορρίπτει και η Ολλανδία, ισχυριζόμενη ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι συνομιλίες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Ιταλία και την Ολλανδία για τους όρους που θα συνοδεύουν τη βοήθεια προς τις χώρες που πλήττονται από την πανδημία. Να σημειωθεί ότι τόσο σκληρή στάση σχετικά με τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση δανείων από τον ESM δεν έχουν τηρήσει ούτε οι Γερμανοί. Μάλιστα προ ημερών ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, τόνιζε πως σε αυτή την κρίση θα πρέπει τα δάνεια να δοθούν χωρίς να υπάρχει το στίγμα του μνημονίου και οι συχνές επισκέψεις της τρόικας.

Οι Ολλανδοί επιμένουν. «Στο μέτρο που ο ΕΜS χρησιμοποιείται σαν οικονομική στήριξη, πιστεύουμε ότι είναι σοφότερο να τον συνδέσουμε με οικονομικά μέτρα» διεμήνυσε ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ νωρίς για ένα συνολικό πακέτο». Από την πλευρά τους οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας κάλεσαν όλες τις κυβερνήσεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ο Γάλλος Μπρουνό Λεμέρ φέρεται να εξοργίστηκε με τους ομολόγους, στους οποίους είπε πως είναι ντροπή να διαφωνούν για μια λέξη, την ώρα που οι νεκροί αριθμούν «κατά εκατοντάδες και χιλιάδες».

Πηγή:naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text