Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Πρώτη κατοικία: Τι θα γίνει τελικά με το πλαίσιο προστασίας

Πρώτη κατοικία: Τι θα γίνει τελικά με το πλαίσιο προστασίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πρώτη κατοικία: Τι θα γίνει τελικά με το πλαίσιο προστασίας

Την ώρα που η Κομισιόν έχει υποσχεθεί την μέγιστη δημοσιονομική ευελιξία αναγνωρίζοντας ότι η πανδημία προκαλεί πρωτόγνωρο σοκ σε όλες τις οικονομίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών που βρίσκονται σε συζητήσεις με την Αθήνα τηρούν σκληρή στάση στο θέμα της προστασιάς της πρώτης κατοικίας. Η πρώτη τους απάντηση ήταν «όχι», αλλά η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με την ελληνική κυβέρνηση να προσδοκά να αποσπάσει έστω μία σύντομη παράταση του πλαισίου προστασίας.

Να θυμίσουμε ότι ο νόμος 4605/2019 έχει πάρει ήδη μία παράταση τεσσάρων μηνών και εκπνέει στις 30 Απριλίου. Από 1ης Μαΐου έχει προγραμματιστεί μετάβαση σε ένα νέο περιβάλλον πτωχευτικού δικαίου. Προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει ότι κατατίθεται επίσημο αίτημα από την ελληνική πλευρά για επιπλέον παράταση, δεδομένης της σφοδρότητας της κρίσης. Είχε μάλιστα εκφράσει την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει αντίρρηση εκ μέρους των θεσμών για κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που το πλήγμα στην οικονομία και το εισόδημα των νοικοκυριών είναι ισχυρότατο.

Δεν έχει γίνει γνωστό το χρονικό διάστημα που ζήτησε η Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες είχαν τεθεί στο τραπέζι δύο σενάρια: Ένα για παράταση έως τα τέλη του έτους και ένα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Όπως αποκάλυψε με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, ύστερα από 4,5 ώρες τηλεδιάσκεψης δεν υπήρξε συμφωνία με τους θεσμούς.

Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε οριστικό όχι. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες με την κυβέρνηση να ελπίζει σε μία μικρότερη παράταση έστω, της τάξης των δύο μηνών. Πρόκειται για ένα άκρως ευαίσθητο πολιτικά ζήτημα με σοβαρότατο κοινωνικό αντίκτυπο, αλλά τα επιχειρήματα βεβαίως είναι πρωτίστως οικονομικά. Ένα κύμα πλειστηριασμών σε τέτοιες συνθήκες κρίσεις δεν θα ήταν κάτι που θα ήθελαν να δουν ότι στην πλευρά των θεσμών.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text