Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | OPEC+: Ιστορική συμφωνία για μείωση της παραγωγής

OPEC+: Ιστορική συμφωνία για μείωση της παραγωγής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
OPEC+: Ιστορική συμφωνία για μείωση της παραγωγής

Σε μια ιστορική συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατέληξαν τα μέλη του OPEC και οι υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγές χώρες (OPEC+), έπειτα από μια μαραθώνια τηλεδιάσκεψη 9 ωρών, βρίσκοντας ωστόσο εμπόδια καθώς το Μεξικό αρνείται να συμφωνήσει στο δικό του μερίδιο μείωσης.  Τα μέλη του OPEC, με πρώτες τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, είχαν ήδη συμφωνήσει σε μείωση της παραγωγής κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Μάιο και τον Ιούνιο, ώστε να ενισχυθεί το επίπεδο των τιμών, που έχει δεχθεί πλήγμα από την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Μετά την τηλεδιάσκεψη ο OPEC εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία περιγράφονται οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία επετεύχθη από όλα τα μέλη και μη «με εξαίρεση το Μεξικό και ως αποτέλεσμα η συμφωνία εξαρτάται από τη συναίνεση του Μεξικού».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι περικοπές στην παραγωγή του πετρελαίου κατά την περίοδο από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο θα είναι στα 8 εκατ. βαρέλια, ενώ αμέσως μετά η παραγωγή θα μειωθεί στα 6 εκατ. βαρέλια για την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι τον Απρίλιο του 2022. Σημειώνεται πως η προσοχή πλέον στρέφεται στη συνεδρίαση της ομάδας G20, όπου χώρες εκτός του OPEC όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, μπορούν να συνεισφέρουν με επιπλέον μείωση κατά 5 εκατ. βαρέλια.

Παρά το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, αποφάσισαν να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους και κατέληξαν σε ένα πλαίσιο μιας συμφωνίας επί της αρχής δεν διευκρινίστηκε το κατά πόσον οι περικοπές του OPEC+ εξαρτώνται από τη συμφωνία των υπόλοιπων πετρελαιοπαραγωγών χωρών στο πλαίσιο του G20 ή θα πραγματοποιηθούν ανεξάρτητα. Παράλληλα υπήρξε σύγχυση και όσον αφορά το μέγεθος των περικοπών. Οι αρχικές αναρτήσεις στα ειδησεογραφικά πρακτορεία για περικοπές 20 εκατομμυρίων βαρελιών διορθώθηκαν στα 10 εκατομμύρια.

Πηγή:liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text