Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τι συζήτησε η Eurobank σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές - οι επιπτώσεις της πανδημίας

Τι συζήτησε η Eurobank σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές - οι επιπτώσεις της πανδημίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι συζήτησε η Eurobank σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές - οι επιπτώσεις της πανδημίας

Τηλεδιάσκεψη με επενδυτές είχε αυτήν την εβδομάδα η Eurobank στην οποία συμμετείχαν ο κ. Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος, ο CFO κ. Χάρης Κοκολογιάννης και ο κ. Τάσος Αναστασάτος, επικεφαλής οικονομολόγος, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις από την κρίση λόγω COVID-19 η οποία και εντάθηκε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2019 της συστημικής τράπεζας στις 12 Μαρτίου 2020.

Όπως σημειώνει η Axia η οποία και συντόνισε το call, οι τελικές επιπτώσεις της επιδημίας COVID-19 παραμένουν αβέβαιες. Ωστόσο, η διοίκηση της Eurobank εξακολουθεί να είναι βέβαιη ότι η σειρά μέτρων που έχει ήδη λάβει η ελληνική κυβέρνηση (3,5% του ΑΕΠ), οι ευρωπαϊκές αρχές και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα περιορίσουν το χτύπημα. Ταυτόχρονα, υπογραμμίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει ισχυρή οικονομική θέση χωρίς άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης, δεδομένου ότι το αποθεματικό της σε μετρητά υπερβαίνει τα 30 δισ. ευρώ.

Παρ' όλα αυτά, αναμένεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις αγορές τις επόμενες εβδομάδες και να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγου. Η διοίκηση χαιρετίζει την προληπτική δράση της ελληνικής κυβέρνησης και τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν και αναμένει να αρθούν ορισμένοι από τους περιορισμούς του lockdown στη χώρα τον Μάιο.

Η Eurobank έχει αυτήν την περίοδο τέσσερις προτεραιότητες:

-  Τη ρύθμιση του μοντέλου λειτουργίας, με το 65% του προσωπικού της να εργάζεται αυτή τη στιγμή εξ αποστάσεως.

-  Την προστασία της ποιότητας του ενεργητικού. Η διοίκηση τόνισε την ευελιξία που θα δοθεί από τις εποπτικές αρχές για τα νέα NPEs και ότι οι ενέργειες δεν θα προκαλέσουν την ανάγκη υψηλότερων προβλέψεων. H Axia εκτιμά ότι η Eurobank στο α’ τρίμηνο σημειώνει δείκτη NPE στο 16% και σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες εγχώριες τράπεζες, κάτι που μεταφράζεται σε αποθεματικό ύψους € 6,4 δισ. σε μετρητά με δείκτη κάλυψης 57%, pro forma για την ολοκλήρωση του Cairo.

-  Υποστήριξη των πελατών με νέα ρευστότητα. Αυτό θα γίνει με την παράταση της διάρκειας των δανείων για τις επιχειρήσεις έως και εννέα μήνες (έως το τέλος του 2020) ταυτόχρονα με την παρέμβαση της κυβέρνησης και την επιδότηση των πληρωμών τόκων των ΜμΕ για τρεις μήνες. Σε ό,τι αφορά τα καταναλωτικά δάνεια,  οι δόσεις (τόκοι και κεφάλαιο) θα αναβληθούν κατά τρεις μήνες και θα κεφαλαιοποιηθούν κατά την υπόλοιπη διάρκεια ζωής του δανείου. Επιπλέον, οι τράπεζες είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με την κυβέρνηση για τις κρατικές εγγυήσεις δανείων (περίπου 7 δισ. ευρώ), για τις οποίες η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να εγγυηθεί το 80% των δανείων σε μεμονωμένες περιπτώσεις, το 40% του χαρτοφυλακίου των μικρών επιχειρήσεων και το 30% των μεγάλων επιχειρήσεων.

Δεδομένων αυτών των μέτρων, η διοίκηση εκτιμά ότι οι νέες εκταμιεύσεις το 2020 δεν θα διαφέρουν ουσιαστικά από ό,τι έχει προβλέψει ο προϋπολογισμός (δηλαδή προ-COVID-19) και θα στηρίξει τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII). Το waiver στα ελληνικά ομόλογα εκτιμάται ότι θα δώσει περισσότερα από 10 δισ. ευρώ σε ρευστότητα στην οικονομία.

- Cairo/FPS. Η διοίκηση επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση της συναλλαγής (Cairo & FPS) με την doValue το β’ τρίμηνο του έτους. Η αξιολόγηση για το SPV 3 αναμένεται εντός του Απριλίου (οι αξιολογήσεις για το SPV 1 και 2 έχουν ήδη γίνει), ενώ η διανομή των mezzanine και junior τίτλων στους μετόχους έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο / αρχές Ιουλίου.

Κεφαλαιακή ελάφρυνση και εφαρμογή του IFRS 9. Η διοίκηση υπογράμμισε μια σειρά μέτρων για την κεφαλαιακή ελάφρυνση που έλαβαν πρόσφατα οι αρχές: 1) μηδενικό συντελεστή στάθμισης για το senior τμήμα των τιτλοποιήσεων του Ηρακλή, 2) ευελιξία όσον αφορά την αναγνώριση των ΝΡΕ, 3) την ευελιξία στη διαμόρφωση του IFRS 9 συμπεριλαμβάνοντας τις  μακροπρόθεσμες προοπτικές, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόσφατη μεταβλητότητα της αγοράς, 4) την πιθανότητα αναβολής του σταδιακού phase in του IFRS 9 το 2020-21) και την αναστροφή της επίπτωσης στα κεφάλαια έως το 2022, ώστε να "μοιραστεί" ισόποσα το 2022-2024 (η διοίκηση δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να αποφέρει κέρδος ύψους 500 εκατ. ευρώ στην Eurobank) και 5) την πλήρη ευελιξία από τις ρυθμιστικές αρχές σε θέματα όπως οι απαιτήσεις για το guidance του Pillar 2.

H Axia αναφέρει ότι η Eurobank σημείωσε στα τέλη του 2018 δείκτη συνολικού κεφαλαίου στο 19,2% (14,6% FL CET1) πριν από την προσαρμογή για το Cairο. Μεσοπρόθεσμα (2022), το guidance προ-COVID-19 είναι για δείκτη FL CET1 στο 14% και συνολικού κεφαλαίου περίπου 16,5%. Όπως προσθέτει διατηρεί "ουδέτερη" σύσταση για τη μετοχή της συστημικής τράπεζας με τιμή-στόχο το 1,20 ευρώ.

Νέο guidance στα τέλη Μαΐου. Η διοίκηση εργάζεται για την ενημέρωση της αγοράς όσον αφορά τους νέους στόχους για το 2020 στα τέλη Μαΐου, παράλληλα με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου. Το guidance για το 2020 που είχε προηγουμένως ανακοινώσει δεν ισχύει πλέον. Χαρτοφυλάκιο ελληνικών κρατικών ομολόγων. Η διοίκηση δήλωσε ότι η τράπεζα έχει περιθώρια για περαιτέρω αύξηση (0,3 - 0,4 δισ. ευρώ) στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων.

Ελληνική οικονομία. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank πιστεύει ότι η Ελλάδα θα εισέλθει σε ύφεση σε ένα πολύ ισχυρότερο σημείο εκκίνησης έναντι των προηγούμενων περιόδων ύφεσης, αλλά αναμένει ένα σημαντικό "χτύπημα" από την τουριστική βιομηχανία (άμεσο αντίκτυπο στο ΑΕΠ 10%) και το υψηλό ποσοστό μικρών επιχειρήσεων και αυτο-απασχολούμενων στη χώρα. Η διάρκεια του lockdown παραμένει αβέβαιη, όπως το τελικό πακέτο των μέτρων. Το πρωτογενές πλεόνασμα, προς το παρόν, εκτιμάται σε 0% έναντι του προηγούμενου στόχου του 3,5%.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text