Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Κάτι αλλάζει στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Κάτι αλλάζει στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Προ ημερών στον τελευταίο διαγωνισμό για την κατανομή ισχύος ΑΠΕ που διενεργήθηκε από τη ΡΑΕ, η ΔΕΗ κατάφερε να εξασφαλίσει εγγυημένη ανταγωνιστική τιμή (49,11 ευρώ/MWh) για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά project συνολικής ισχύος 230 MW που θα υλοποιηθούν στην Κοζάνη.

Είναι η πρώτη φορά που η ΔΕΗ καταφέρνει να εξασφαλίσει την υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου project στις ΑΠΕ και μάλιστα η εταιρεία εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει και στην κατασκευή του έργου, με δεδομένο ότι τα συγκεκριμένα έργα έχουν εξασφαλισμένες όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις ακόμη και πολεοδομικές άδειες. Το συνολικό cluster των έργων της Κοζάνης αναμένεται να είναι, όταν κατασκευαστεί, ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα στην Κοζάνη αναμένεται να κατασκευαστούν δύο ομάδες πάρκων, η μία ισχύος 200MW και η δεύτερη ισχύος 30MW.

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας μάλιστα, αναμένεται να βγει, σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα της επιχείρησης, ο διαγωνισμός της ΔΕΗΑΝ για τον υπεργολάβο των project. Αξίζει να αναφερθεί εξάλλου ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των έργων της Κοζάνης (230MW) ξεπερνά τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ των έργων σε λειτουργία που έχει σήμερα η ΔΕΗΑΝ.

Η εταιρεία ειδικότερα, διαθέτει έργα σε λειτουργία ισχύος 153MW στα οποία περιλαμβάνονται τόσο φωτοβολταϊκά όσο και αιολικά αλλά και μικρά υδροηλεκτρικά. Παράλληλα η ΔΕΗΑΝ διαθέτει ακόμη 105MW έργων υπό κατασκευή, στα οποία περιλαμβάνονται κυρίως αιολικά πάρκα (repowering παλιών πάρκων και νέα αιολικά) αλλά και φωτοβολταϊκά.

Εκτός από το μεγάλο project της Κοζάνης, η διοίκηση της ΔΕΗΑΝ υπό τον κ. Κ. Μαύρο, έχει στα σκαριά ακόμη ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό το οποίο θα έχει ισχύ 50MW και θα υλοποιηθεί στην περιοχή της Μεγαλόπολης. Συνολικά δηλαδή, η ΔΕΗΑΝ διαθέτει περίπου μισό GW έργων σε οργανική ανάπτυξη, που σημαίνει ότι η εταιρεία βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης του στόχου για την κατασκευή 1,5 GW έργων μέχρι το 2024. Η έντονη κινητικότητα που επιδεικνύει η επιχείρηση καταδεικνύει ότι η ΔΕΗΑΝ εξελίσσεται σε υπολογίσιμο παίκτη της αγοράς της πράσινης ενέργειας, ο οποίος ταυτόχρονα μπορεί να φέρει σε πέρας τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί από το business plan του μητρικού ομίλου.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της ΔΕΗ (Γ. Στάσσης) έχει τονίσει ότι επιδιώκει η ΔΕΗ να είναι παρούσα με ισχυρό μερίδιο αγοράς, στους στόχους που έχουν τεθεί για τις ΑΠΕ στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (περίπου 7GW μέχρι το 2030).

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text