Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Στον «αέρα» η διάσωση της Folli Follie εξαιτίας της πανδημίας

Στον «αέρα» η διάσωση της Folli Follie εξαιτίας της πανδημίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στον «αέρα» η διάσωση της Folli Follie εξαιτίας της πανδημίας

Μόλις είκοσι μέρες πριν συμπληρωθούν δύο χρόνια από το ξέσπασμα της κρίσης στη Folli Follie, η πανδημία μοιάζει να της έχει δώσει τη χαριστική βολή. Ομως στο διοικητικό της συμβούλιο συνεχίζονται οι παραιτήσεις μελών υπό τον φόβο νομικών ευθυνών τους, εκπέμποντας μια εσωστρέφεια που κάθε άλλο παρά με διαχείριση κρίσης μοιάζει. Η νέα διοίκηση, που τοποθέτησε προ διμήνου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δυνάμει ειδικής ρύθμισης που νομοθετήθηκε επί τούτου, συνεχίζει να διακονεί τη συμφωνία εξυγίανσης, ωστόσο οι παραδοχές του business plan βρίσκονται στον «αέρα» λόγω COVID-19.

Το διοικητικό συμβούλιο έχει μείνει πλέον με οκτώ μέλη από έντεκα που είχε διορίσει η επιτροπή και είναι σαφής η προσπάθειά του να εξασφαλίσει αφενός το ακαταδίωκτο με νέα νομοθετική ρύθμιση και αφετέρου τις μετοχές της ελβετικής Dufry προκειμένου να αποκτήσει ρευστότητα για να συνεχίσει τη δραστηριότητά της. Ομως οι μετοχές της Dufry, η εταιρεία που διαχειρίζεται καταστήματα σε αεροδρόμια, οι οποίες στις αρχές του έτους αποτιμώντο στα επίπεδα των 80 εκατ. ευρώ, σήμερα αξίζουν μόλις 24 εκατ.

Οπως εξηγούν πηγές της διοίκησης  στην «Κ», η Folli Follie «έχει ήδη προσφύγει στο αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για την άρση της δέσμευσης των μετοχών Dufry και μετά την υποβολή της αίτησης εξυγίανσης θα επανέλθει με νέα προσφυγή όσον αφορά τα ακίνητα». Ομως η έκβαση των αιτήσεων αυτών παραμένει ασφαλώς αβέβαιη, αν και νομικοί κύκλοι εκτιμούν πως η συμφωνία με τους ομολογιούχους αποτελεί ένα καλό επιχείρημα προς τούτο.

Τι γίνεται όμως με τη συμφωνία εξυγίανσης; Εχει υπογραφεί; Και πότε θα υποβληθεί η αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 106, που αποτελεί και τη βασική αποστολή της προσωρινής διοίκησης με τους ομολογιούχους; Φαίνεται πως θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μήνες για κάτι τέτοιο. Ειδικότερα, πηγές της διοίκησης της εταιρείας εξηγούν στην «Κ» πως «έχουν ήδη εγκριθεί οι βασικοί όροι της εξυγίανσης από τις συνελεύσεις των ομολογιούχων και, μάλιστα, με συντριπτικά ποσοστά πλειοψηφίας. Πλέον, προχωράμε με την οριστικοποίηση των απαιτούμενων εγγράφων για την υποβολή αίτησης εξυγίανσης βάσει των άρθρων 106β και 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα, ώστε η εταιρεία να προχωρήσει προστατευμένη στη χρηματοοικονομική και λειτουργική της εξυγίανση. Στα απαιτούμενα έγγραφα που ετοιμάζουμε εντάσσεται και το τελικό κείμενο της συμφωνίας εξυγίανσης που θα υπογραφεί με τους πιστωτές. Ακολουθούνται οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες και προγραμματίζουμε να έχουν ολοκληρωθεί εντός διμήνου περίπου». Κάτι που σημαίνει πως η Folli Follie με κλειστά καταστήματα (αλλά χωρίς μισθολογικά έξοδα λόγω COVID-19) θα πρέπει να αντέξει τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο με μόνο έσοδο τις όποιες πωλήσεις από το Διαδίκτυο.

Οσον αφορά τις διαδικτυακές πωλήσεις, ακολουθούν συνεχή ανοδική τροχιά (κατά περίπτωση από 38% έως 106% σε σύγκριση με τα περυσινά στοιχεία) και εντείνονται οι προσπάθειες για περαιτέρω αύξησή τους. «Εχουμε λάβει τα μέτρα μας με μια σειρά ενεργειών, για να μην υπάρξει πρόβλημα ταμειακών ροών. Εξυπακούεται βέβαια ότι σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κατάστασης παίζουν και τα γενικότερα κυβερνητικά μέτρα», σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Υπάρχει όμως σχέδιο για τη δραστηριότητα στην Ασία τώρα που αίρονται οι περιορισμοί στην Κίνα; «Συνεργαζόμαστε με μεγάλο διεθνή οίκο για την εφαρμογή ειδικού σχεδίου αναδιάρθρωσης για τον ασιατικό υπο-όμιλο, σε συνάρτηση με τη διαδικασία εξυγίανσης στην Ελλάδα», σημειώνουν από τη Folli Follie.

Ακαταδίωκτο

Τα νέα μέλη του Δ.Σ. ζητούν πάντως να λάβουν ειδική προστασία από αστικές και ποινικές ευθύνες, να νομοθετήσει δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών ακαταδίωκτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών, αν και γίνεται αντιληπτό το σκεπτικό του αιτήματος, εκφράζεται εκνευρισμός για τη συνεχή ανάγκη ειδικών ρυθμίσεων για τη Folli Follie.

Την ίδια ώρα, η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει στην «Κ» ότι «το νέο διοικητικό συμβούλιο έχει διοριστεί με εντολή –από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τη Δικαιοσύνη– να φέρει εις πέρας την εξυγίανση της εταιρείας (σε όλα τα επίπεδα). Αυτή η εντολή έχει όχι μόνο εταιρικό αλλά και εθνικό χαρακτήρα, καθώς αφορά και την αποκατάσταση του κύρους της Κεφαλαιαγοράς. Για να φέρουν αυτή την εντολή εις πέρας, ανεπηρέαστα και χωρίς περισπασμούς, τα μέλη του οφείλουν να λάβουν τη δέουσα νομική προστασία. Αυτός ο προβληματισμός έχει ήδη επικοινωνηθεί αρμοδίως και έχει τύχει κατ’ αρχάς θετικής ανταπόκρισης». Ενώ όμως διεκδικείται το ακαταδίωκτο, παραμένει ακόμα ανοιχτό το θέμα της διαφάνειας. Σε ερώτηση της «Κ» προς τη Folli Follie για το πώς κινήθηκαν πωλήσεις και τα λειτουργικά κέρδη κατά τη χρήση του 2019 και θα ανακοινωθούν, όπως και οι αδημοσίευτες ακόμα οικονομικές καταστάσεις του 2018, η απάντηση είναι μάλλον ασαφής: «Εξυπακούεται ότι έχουμε εικόνα για όλα τα σχετικά μεγέθη, τα οποία όμως είναι μη ανακοινώσιμα πριν ολοκληρωθούν οι σχετικοί τακτικοί έλεγχοι των ορκωτών, όμως οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του 2018 αναμένονται περί το τέλος Μαΐου».

Οι απολαβές του σημερινού διοικητικού συμβουλίου είναι πάνω από 50% χαμηλότερες από αυτές της προηγούμενης διοίκησης, αναφέρουν πηγές της εταιρείας, προσθέτοντας πως πέραν των αμοιβών «έχουν διακοπεί οι πάσης φύσεως παροχές που δεν συνάδουν με τη θέση του μέλους Δ.Σ.». Επιπλέον, σημειώνουν πως τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου δεν έχουν λάβει εταιρικά αυτοκίνητα, όπως ορισμένες πληροφορίες της αγοράς ισχυρίζονται. «Αντίθετα, η εταιρεία ολοκληρώνει τη διαδικασία ανάκτησης των αυτοκινήτων που είχαν παραχωρηθεί σε μέλη της προηγούμενης διοίκησης», τονίζουν αναφερόμενες στο θέμα των ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητων που χρησιμοποιούσαν μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

Πηγή:kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text