Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Βαρύ το πλήγμα στις εξορύξεις από τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου

Βαρύ το πλήγμα στις εξορύξεις από τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Βαρύ το πλήγμα στις εξορύξεις από τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου

Ο πόλεμος τιμών μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, που έληξε το περασμένο Σαββατοκύριακο, είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί καθοριστικά η πετρελαϊκή βιομηχανία, με μεγαλύτερο "θύμα” τις επενδύσεις για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων.

Άλλωστε πίσω από την σκληρή στάση της Ρωσίας, βρισκόταν η διαπίστωση ότι οι περικοπές που έγιναν στο παρελθόν στην παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ + ωφελούσαν τις εξορύξεις στις ΗΠΑ για σχιστολιθικό πετρέλαιο και αέριο.

Ανεξάρτητα από τη συμφωνία, πάντως, σύμφωνα με τους δείκτες της αγοράς πετρελαίου οι επενδυτικές δραστηριότητες για έρευνα και παραγωγή πετρελαίου θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, επηρεάζοντας κυρίως τις νέες εξορύξεις σε μεγάλα θαλάσσια βάθη καθώς και σε σχιστολιθικά πεδία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την αμερικανική στατιστική υπηρεσίας ενέργειας ΕΙΑ, προβλέπεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μετατραπούν ξανά σε καθαρό εισαγωγέα ενέργειας, για πρώτη φορά μετά από το 2015 όταν ξεκίνησαν οι μεγάλες εξαγωγές σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πώς μεταφράζονται όλα αυτά για τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται για την περιοχή μας, η οποία παράλληλα βιώνει τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού; Χθες έγινε γνωστό ότι ανατρέπονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί για τη φετινή χρονιά σε ό,τι αφορά τις έρευνες στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.  Οι εν λόγω εξορύξεις μετατίθενται για το Σεπτέμβριο του 2021 όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil στην οποία έχουν παραχωρηθεί τα δικαιώματα έρευνας και παραγωγής. Μια ακόμη επίπτωση που σχετίζεται με τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, αφορά στο μοναδικό εν λειτουργία κοίτασμα της Ελλάδας, τον Πρίνο, ο οποίος λειτουργεί με μεγάλες ζημιές που έφτασαν το 2019 στα 80 εκατ. δολάρια, με αποτέλεσμα ο όμιλος της Energean να εξετάζει κάθε σενάριο για το μέλλον της παραγωγής του κοιτάσματος.

Σε ό,τι αφορά στις εξορύξεις σε Ιόνιο και Κρήτη, αν και επισήμως δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση, εντούτοις είναι σαφές ότι τα χρονοδιαγράμματα θα επηρεαστούν. Η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στην περιοχή του Πατραϊκού, δύσκολα θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα από το 2022 ενώ καθυστέρηση αναμένεται και στο ερευνητικό πρόγραμμα για τις δύο περιοχές παραχώρησης νοτίως και δυτικά της Κρήτης στις οποίες συμμετέχουν η Total, η ExxonMobil και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι η Total αποχώρησε από την παραχώρηση που είχε αναλάβει στο οικόπεδο 2 στην περιοχή του Ιονίου, παραχωρώντας το μερίδιό της στην Energean.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text