Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Το καλό και το κακό σενάριο για το ελληνικό Χρηματιστήριο

Το καλό και το κακό σενάριο για το ελληνικό Χρηματιστήριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το καλό και το κακό σενάριο για το ελληνικό Χρηματιστήριο

Μετά τις αργίες λόγω του Πάσχα των καθολικών, το Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς και οι ευρωπαϊκές αγορές θα αρχίσουν από σήμερα και με καθυστέρηση να αποτιμούν τα αποτελέσματα του Eurogroup της περασμένης Πέμπτης. Προς το παρόν, διεθνείς οίκοι επισημαίνουν πως το πακέτο μέτρων που συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών δεν είναι αρκετό για να στηρίξει τις οικονομίες της Ευρωζώνης, ενώ τόσο η πιστωτική γραμμή του ESM όσο και το πρόγραμμα στήριξης της αγοράς εργασίας SURE δημιουργούν νέο χρέος, το οποίο θα παραμείνει στους ισολογισμούς των χωρών που θα τα χρησιμοποιήσουν. Ετσι οι κίνδυνοι γύρω από τη βιωσιμότητα του χρέους των πιο αδύναμων χωρών αυξάνονται, με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα πλέον στο ταμείο για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, το οποίο θα συζητηθεί σε επίπεδο ηγετών στις 23 Απριλίου.

Οι αγορές αναζητούν εδώ και καιρό κάποιο «ηχηρό» μήνυμα πολιτικής και, προς το παρόν, μόνον η ΕΚΤ έχει καταφέρει να το δώσει. Επομένως, η νευρικότητα και η μεταβλητότητα αναμένεται να συνεχίσουν να κυριαρχούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τις επόμενες ημέρες, όπως και στο Χ.Α. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ελληνική αγορά έχει μπει σε ανοδική φάση τον τελευταίο μήνα, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στις 607 μονάδες έχοντας κερδίσει πάνω από 120 μονάδες ή 25,5%, ενώ ο Απρίλιος ιστορικά είναι θετικός μήνας ακόμη και στις «χειρότερες» χρονιές για το Χ.Α. Ωστόσο, οι έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η κρίση της πανδημίας στις αγορές, δεν αφήνουν περιθώρια για εύκολες προβλέψεις.

Οπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, η αγορά αρχίζει και βρίσκει και πάλι τα πατήματά της, με αρκετούς επενδυτές να αρχίζουν να τοποθετούνται μετά τον πανικό του τελευταίου διαστήματος, και παρατηρείται μια φάση ανοδικής αντίδρασης, έχοντας δώσει αγοραστικό σήμα εδώ και αρκετές συνεδριάσεις. Μένει να δούμε πόσο θα διαρκέσει και πού μπορεί να φτάσει σε αυτή την φάση η άνοδος.

Βέβαια, το να μπει κανείς σε διαδικασία πρόβλεψης, ειδικά μετά μια τόσο μεγάλη και γρήγορη πτωτική περίοδο της αγοράς, είναι δύσκολο αφού μπορεί να δούμε υπερβολές και πάλι. Καλώς ή κακώς, όπως τονίζει, μόνον η τεχνική ανάλυση μπορεί βοηθήσει σε αυτή τη φάση, όπως σημειώνει. Η ζώνη των 570-582 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη έχει σημαντική στήριξη, με τις 630 μονάδες να αποτελούν το κοντινό επίπεδο αντίστασης, του οποίου η διάσπαση θα οδηγήσει στις 655. Ο τραπεζικός δείκτης παραμένει ο αδύναμος κρίκος, μιας και χρειάζεται κλείσιμο πάνω από τις 382 μονάδες (365 σήμερα) για να δώσει συνέχιση της κίνησης.

Μετά τις μικρές απώλειες στην τελευταία συνεδρίαση πριν από την αργία (Πέμπτη), η αποφόρτιση της ανόδου ενδεχομένως να λάβει χώρα έως τις 580 μονάδες, επίπεδο το οποίο μπορεί να θεωρηθεί το πρώτο οχυρό στήριξης της αγοράς, σημειώνει η Beta Securities. Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι η άνοδος έγινε με σημαντική ενίσχυση τζίρου, με την τεχνική ανάλυση να μην υποδηλώνει εξάντληση της τάσης. Επομένως, η διορθωτική φάση της πρόσφατης ανόδου μπορεί να ολοκληρωθεί και με οριζόντια κίνηση, αναλώνοντας χρόνο δεδομένης και της εποχικότητας των χαμηλών τζίρων που παρουσιάζουν οι συναλλαγές στις τρεις συνεδριάσεις της Μ. Εβδομάδας. Οι 650 μονάδες εξακολουθούν να παραμένουν πρώτος στόχος, οι οποίες μάλλον θα έρθουν σε δεύτερο χρόνο.

Πηγή:kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text