Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Τα πρόσωπα κλειδιά της Akazοo και η "σύνδεση" με τις Velti και InternetQ

Τα πρόσωπα κλειδιά της Akazοo και η "σύνδεση" με τις Velti και InternetQ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα πρόσωπα κλειδιά της Akazοo και η "σύνδεση" με τις Velti και InternetQ

Ένα, όχι και τόσο αόρατο νήμα φαίνεται πως συνδέει τις περιπτώσεις των Velti και Globo, των πρώτων ηχηρών "κανονιών" ελληνικών συμφερόντων τεχνολογικών εταιρειών, με την InternetQ που βρέθηκε προ 5ετίας στο στόχαστρο αγορών και αρχών και της Akazoo, του νέου "στόχου" του QCM, γνωστού και από την αποκάλυψη του σκανδάλου της Folli Follie.

Η κατάρρευση της, άλλοτε εισηγμένης στο Nasdaq (και πιο πριν στο ΑΙΜ του Λονδίνου), Velti, που υπέβαλε αίτηση πτώχευσης στις ΗΠΑ (σ.σ. οι εταιρεία διατηρεί δραστηριότητες στην Ελλάδα και σε ορισμένες άλλες αγορές) και η λογιστική απάτη της Globo  (επίσης εισηγμένης στο ΑΙΜ), αποκάλυψε αρκετές από τις υπόγειες διαδρομές και σχέσεις μεταξύ ελληνικών συμφερόντων εταιρειών που επιχείρησαν να προβάλλουν ένα "διεθνές" προφίλ στη διεθνή τεχνολογική σκηνή.

Μόλις προ 5ετίας, η InternetQ, εταιρεία με παρουσία στην αγορά του mobile marketing και ψηφιακών λύσεων ψυχαγωγίας για παρόχους δικτύων κινητής τηλεφωνίας, βρέθηκε στο επίκεντρο αρνητικών σεναρίων και φημολογιών όταν ο αναλυτής Tom Winnfrith (μεταξύ όσων ασχολήθηκαν εκτενώς με την υπόθεση της Globo) σε εξειδικευμένο επενδυτικό site (shareprophets.com) πραγματοποίησε αρκετές συγκρίσεις μεταξύ InternetQ και Globo, υποστηρίζοντας εν πολλοίς ότι πρόκειται για παρόμοιες περιπτώσεις.

Οι "συμπτώσεις"

Σύμπτωματικά ή όχι, είναι γνωστό πως Globo και η InternetQ είχαν τους ίδιους συμβούλους για την εισαγωγή τους στο LSE, ενώ ένας θεσμικός επενδυτής, η Legal & General Investment Management (L&G) συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο αμφότερων εταιρειών. Ακόμη πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι όμως ότι πρώην στελέχη της Velti μετά την κατάρρευση της εταιρείας, προσελήφθησαν στην InternetQ.

Ένας εξ αυτών ήταν ο Απόστολος Ζερβός, σήμερα CEO της Akazoo. Όπως αναφέρεται στην σελίδα που διατηρεί στο Linkedin, κατέχει BA από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, σε φιλοσοφία και οικονομικά. Στη συνέχεια εργάστηκε στην Ellemedia Technologies, στην Algosystems και ακολούθως από το 2008 στη Velti. Μετά τη Velti, μετακινήθηκε στην InternetQ ως Chief Strategy Officer, έως τον Ιούλιο του 2015. Ακολούθως, τον Οκτώβριο του 2010  αναλαμβάνει καθήκοντα CEO στην Akazoo, την εταιρεία ψηφιακής μετάδοσης (streaming) μουσικής που ίδρυσε νωρίτερα.

Σε συνέντευξή του πριν από λίγους μήνες, το Δεκέμβριο του 2019, ο κ. Ζερβός ανέφερε πως έπειτα από την εμπειρία του στο Mobile Entertainment κατά τη θητεία του στην InternetQ δημιούργησε την Akazoo με στόχο να απευθυνθεί σε αναπτυσσόμενες αγορές. Η εταιρεία, κατά την αφήγησή του, κερδίζει το 2014 ένα διαγωνισμό για παροχή υπηρεσιών στη NTN, τον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό πάροχο της Αφρικής και από τότε η Akazoo έχει μια σταθερά ανοδική πορεία.

Η Akazoo εισήχθη στο Nasdaq τον περασμένο Σεπτέμβριο έπειτα από αντίστροφη συγχώνευση (reverse merger) με την εταιρεία Modern Media Acquisition Corp. Η συμφωνία που αναφέρθηκε ως συνολικού ύψους 469 εκατ. ευρώ, προέβλεπε τη συνένωση των δύο εταιρειών με εισφορά των μετοχών τους σε μια νέα κοινή εταιρεία συμμετοχών, με έδρα το Λουξεμβούργο. Κατά την εισαγωγή στο Nasdaq, η Akazoo άντλησε το ποσό των 55 εκατ. δολαρίων.  Η Modern Media Acquisition είχε συσταθεί από το private equity fund Macquarie και τον επικεφαλής της MMDM’s, Λιου Ντίκεϊ (L. Dickey), ο οποίος ορίστηκε και πρόεδρος του Board of Directors της Akazoo.

Το 1997, ο Lew είχε συνιδρύσει τη Cumulus Media και την ενσωμάτωσε στη 2η μεγαλύτερη εταιρεία ραδιοφώνου στην Αμερική. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας είναι επίσης Πρόεδρος της αμερικανικής εκδοτικής εταιρείας Modern Luxury και είναι κάτοχος πτυχίου και μεταπτυχιακού από το Στάνφορντ και MBA από το Χάρβαρντ.

Στο Board of Directors της Akazoo μετέχει επίσης ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος, μη εκτελεστικός διευθυντής της Akazoo Limited από το 2015. Ο κ. Δημητρόπουλος ίδρυσε την InternetQ το 2000 και διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της από την 1η Νοεμβρίου 2012. Στο βιογραφικό του σημείωμα αναφέρεται πως "ο κ. Δημητρόπουλος θεωρείται πρωτοπόρος στις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας για κινητά βιομηχανία και έχει αναπτύξει την InternetQ σε μια εταιρεία με διεθνή παρουσία και δραστηριότητες. Ολοκλήρωσε τις ακαδημαϊκές του σπουδές στη Νομική Αθηνών και απέκτησε MBA από το ALBA".

Το Δεκέμβριο του 2016 ο Π. Δημητρόπουλος είχε υποδεχθεί την επένδυση της Diorama Investments, επενδυτικού κεφαλαίου στο οποίο έχει τοποθετήσει κεφάλαια, μεταξύ άλλων επενδυτών ο Δ. Δασκαλόπουλος (ΔΕΛΤΑ, Vivartia), στην InternetQ, λέγοντας σε σχετική ανακοίνωση πως "η νέα επένδυση βοηθάει την ανάπτυξη μας και μας επιτρέπει να επιταχύνουμε σημαντικά τα αναπτυξιακά μας σχέδια σε επιλεγμένες αγορές". Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Σεπτέμβριο του 2019 το Diorama αποχώρησε από την InternetQ, έπειτα από τη συγχώνευσή της με την Modern Media Acquisition.

Στο Board of Directors της Akazoo μετέχουν επίσης η Maja Lapcevic, η οποία προέρχεται επίσης από την InternetQ, ο Athan (Αθανάσιος) Stephanopoulos που έχει επίσης ιδρύσει τις εταιρείες "Now This” και "Cliptamatic”, ο David Roche, πρώην πρόεδρος των Hotels.com και Expedia και ο Αλέξανδρος Μακρίδης, επικεφαλής της βιομηχανικής εταιρείας "Χρυσαφίδης".

Στην τελευταία παρουσίαση της Akazoo (Μάρτιος 2020) η εταιρεία ισχυρίζεται πως έχει 44 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, εκ των οποίων 5,5 εκατομμύρια εγγεγραμμένους συνδρομητές με έσοδά που αναμένονται στα 139 εκατ. δολάρια για το 2019. Υποστηρίζει, επίσης, πως δραστηριοποιείται σε 25 χώρες διεθνώς, με τη μεγαλύτερη παρουσία της να είναι σε Πολωνία, Ρωσία, Βραζιλία και Ινδονησία. Το QCM αμφισβητεί αυτά τα μεγέθη υποστηρίζοντας πως "η Akazoo είναι μια μικρή, ζημιογόνος εταιρεία με ελάχιστους χρήστες και έσοδα".

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Πηγή: www.capital.gr

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text