Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την επόμενη ημέρα μετά την κρίση

Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την επόμενη ημέρα μετά την κρίση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την επόμενη ημέρα μετά την κρίση

Διχασμένοι παραμένουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πώς θα χρηματοδοτήσουν την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης μετά την κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός,  με διπλωμάτες και αξιωματούχους να διακρίνουν ελάχιστες πιθανότητες για γεφύρωση των διαφορών και την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης.

Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών έχουν ήδη έλθει σε αντιπαράθεση για τους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης σε διάφορα μέτωπα, από την ανταλλαγή ιατρικού εξοπλισμού μέχρι τους τρόπους μετριασμού των οικονομικών συνεπειών.

Το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης αφορά το πώς θα στηρίξουν την ανάκαμψη όταν τελειώσει η πανδημία, και κυρίως για το εάν θα τολμήσουν το βήμα της έκδοσης κοινών ευρω-ομολόγων -μια ιδέα που υποστηρίζουν οι χώρες του Νότου- ή με εθνικά σχέδια τόνωσης, μια προσέγγιση που προτιμούν οι χώρες του Βορρά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες τη χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης μέσω ενισχυμένων κονδυλίων από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-27, ανέφεραν σήμερα στο Reuters. H Koμισιόν θα ζητήσει προσωρινή αύξηση των εγγυήσεων από τις χώρες-μέλη για τους πόρους του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ώστε να υπάρξουν περιθώρια για την άντληση μεγαλύτερης ρευστότητας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, άφησε να εννοηθεί ότι τάσσεται υπέρ της έκδοσης κοινών ευρω-ομολόγων.

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις επικαιροποιημένες προτάσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στις 29 Απριλίου και θα πρέπει να εγκριθούν και από τις 17 χώρες μέλη, ώστε να τεθεί σε ισχύ την επόμενη χρονιά.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text