Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Citigroup: Πρόβλεψη για ύφεση 7,8% φέτος στην Ελλάδα!

Citigroup: Πρόβλεψη για ύφεση 7,8% φέτος στην Ελλάδα!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Εκρηκτική αύξηση στην προβλεπόμενη ύφεση της εγχώριας οικονομίας προβλέπει η Citigroup πλέον. Η αμερικανική τράπεζα από την πρόβλεψη του Μαρτίου και το -1,4% για φέτος πλέον προβλέπει -7,8% ή 6,4% χειρότερη επίδοση σε σχέση με πριν.

Ταυτόχρονα, εκτιμάει μια ανάπτυξη τύπου V με την οικονομία να αναπτύσσεται πάλι το 2021 κατά 7,3%. Η προηγούμενη πρόβλεψη της για το 2021 ήταν στο +1,5%.

Η Citigroup προβλέπει ότι θα υπάρξει η βαθύτερη παγκόσμια ύφεση στην ιστορία αλλά με ενδείξεις ότι πλέον έχουν αποτυπωθεί τα χειρότερα. Το ερώτημα είναι αν η ανάπτυξη που θα έρθει θα είναι τύπου V, U, W, ή αντίστροφο J. Οι πραγματικοί παράγοντες θα διαμορφώσουν την ταχύτητα επιστροφής στην ομαλότητα, αλλά με σημαντικές διαφορές στους επιμέρους τομείς.

Στο φετινό ΑΕΠ η Citigroup θεωρεί πιθανή τη σημαντική μείωση των τουριστικών ροών κατά τους επόμενους μήνες, αφού η έκρηξη του κορωνοϊού θα επηρεάσει πιθανώς την Ελλάδα περισσότερο από ό,τι άλλες χώρες, όπως άλλωστε και για Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία.

Για την περίοδο μετά το 2021, η ανάπτυξη της οικονομίας είναι πιθανό να συνεχιστεί με +2,3% το 2022 και έπειτα 1,5% για την περίοδο 2023-2024. Ειδικά για φέτος, το έλλειμα στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών θα είναι -1,4%, -1,1 το 2021 και θα συνεχίσει μειούμενο μέχρι το 2024. Το έλλειμα του προϋπολογισμού φέτος θα είναι της τάξεως του 4,1% από πλεόνασμα 1,3% πέρυσι. Για το 2022, η Ελλάδα θα μειώσει δραστικά τα έλλειμα στο 1,2% και θα διατηρήσει οριακό έλλειμα της τάξεως του 0,5% για την περίοδο 2023-2024.

Η Citigroup υπολόγισε ότι το consensus για την εγχώρια οικονομία φέτος διαμορφώνεται σε -4% και για το 2021 στο +4,7%

Αναφορικά με τα spreads των εγχώριων δεκαετών ομολόγων, η Citigroup προβλέπει ότι η διαφορά με τα γερμανικά θα βελτιωθεί από τις 266 μονάδες τώρα σε 200 μονάδες στο τέλος του έτους 2020 και στο τέλος του 2021 στις 160 μονάδες.

Η Citigroup τονίζει ότι οι προβλέψεις της δεν προϋποθέτουν επανεμφάνιση του ιού, αποφεύγοντας έτσι μια τύπου W οικονομική εξέλιξη. Οι δομημένες δραστηριότητες εργασίας έχουν περισσότερο σχήμα V. Η εμπιστοσύνη και οι στάσεις απέναντι στην κοινωνική απόσταση θα επηρεάσουν την επιστροφή στην ομαλότητα σε τομείς που επηρεάζονται σημαντικά από τις επιλογές των καταναλωτών και θα οδηγηθούν σε τύπου L ανάκαμψη.

Σχεδόν οποιοδήποτε γράμμα του αλφαβήτου μπορεί να περιγράψει την ανάπτυξη στο ΑΕΠ, ανάλογα με την προοπτική, αλλά με διαφορετικές επιπτώσεις. Οι αλλαγές στην οικονομία που μπορούν να γίνουν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θα έχουν ένα απότομο σχήμα V, ενώ οι αλλαγές από έτος σε έτος θα είναι περισσότερο σχήματος U. Για να επιστρέψει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα επίπεδα πριν από την πανδημία Covid-19 ίσως να χρειαστεί περισσότερο από δύο χρόνια.

 

Του Γιώργου Α. Σαββάκη

Πηγή: www.euro2day.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text