Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ανάκριση για Folli Follie: 17 μήνες μετά δεν έχει εξεταστεί ούτε ένας μάρτυρας

Ανάκριση για Folli Follie: 17 μήνες μετά δεν έχει εξεταστεί ούτε ένας μάρτυρας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανάκριση για Folli Follie: 17 μήνες μετά δεν έχει εξεταστεί ούτε ένας μάρτυρας

Ούτε ένας μάρτυρας δεν έχει εξεταστεί στην ανάκριση για την πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie , ούτε – σύμφωνα με τις μεχρι προ ημερών πληροφορίες- έχει καν κληθεί καποιος ώστε να εκκινήσει η ανάκριση για τη σκανδαλώδη, σύμφωνα με την κατηγορία, κατάρρευση της εταιρείας που συγκλόνισε την αγορά.

Είναι δε τουλάχιστον απορίας άξιον πώς δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης με την έκθεση του Quintessential Capital Management (QCM) για τη Folli Follie (δημοσιοποιήθηκε στις 4 Μαίου 2018) που "έπεσε σαν κεραυνός" στον τραπεζικό και χρηματιστηριακό χώρο, ουσιαστικά η απόδοση τυχον ευθυνών στα πρόσωπα που αναδείχτηκαν από την έρευνα της Οικονομικής Εισαγγελίας βρίσκεται ουσιαστικά στο μηδέν.

Άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι πως στις αρχές Δεκεμβρίου 2018 είχαν ασκηθεί οι πρώτες διώξεις,  μετά την έρευνα-εξπρές του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση και η υπόθεση παραπέμφθηκε στην 35η ανακρίτρια Αθηνών. Αυτή φαίνεται πως δεν ήταν η απαρχή και της ανακριτικής έρευνας δεδομένου πως από τότε η ανάκριση παραμένει "παγωμένη".

"Προηγούνται άλλες"

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η καθυστέρηση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη ενόχληση και εντός της Δικαιοσύνης καθώς όχι μόνο κατηγορούμενοι δεν έχουν κληθεί, αλλά (μέχρι προ ημερών) ούτε καν μάρτυρες. Για αυτόν τον λόγο υπήρξαν, σύμφωνα με πηγές του Πρωτοδικείου συστάσεις για επιτάχυνση τόσο από τον επόπτη εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Αθανασίου όσο και τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών Γ.  Γρίβα.

Οι συστάσεις αρχικά απευθύνθηκαν προς όλους τους ανακριτές και αφορούσαν όχι μόνο στην καθυστέρηση για την ανάκριση της Folli Follie αλλά και σε άλλες δικογραφίες που παραμένουν επί μήνες στα ανακριτικά γραφεία. Ο κ. Αθανασίου και ο κ. Γρίβας συμφώνησαν πως η τρέχουσα περίοδος, με την υπολειτουργία των δικαστηρίων, δίνει μία καλή ευκαιρία σε όλους τους ανακριτές να "τρέξουν" τις υποθέσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό έγινε "ηχηρή" υπόμνηση και για την συγκεκριμένη υπόθεση και σύμφωνα με πληροφορίες, η απάντηση που δόθηκε ήταν "πως προηγούνται άλλες υποθέσεις καθώς η συγκεκριμένη δεν κινδυνεύει με παραγραφή"!

Ούτε μάρτυρας

Μάλιστα αυτό όμως που προκάλεσε μεγαλύτερη ανησυχία είναι η διαπίστωση πως σχεδόν 17 μήνες μήνες μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στην 35η τακτική ανακρίτρια (όταν ασκήθηκε η πρώτη ποινική δίωξη στην οικογένεια Κουτσολιούτσου) και τέσσερις μετά τη διαβίβαση και της δεύτερης δικογραφίας (με  τη νέα ποινική δίωξη για ακόμα βαρύτερες κατηγορίες), δεν είχε γίνει καμία ουσιαστική ανακριτική ενέργεια. Χαρακτηριστικό δε είναι πως μέχρι και τον περασμένο Δεκέμβρη, η 35η τακτική ανακρίτρια Αθηνών φέρεται να έλεγε στους ανωτέρους της ότι δεν είχε προχωρήσει την ανάκριση διότι ανέμενε και τη δεύτερη δικογραφία της υπόθεσης (αυτή για την εγκληματική οργάνωση).

Αλλά κι όταν παρέλαβε και τη δεύτερη δικογραφία, πριν από τέσσερις μήνες και πάλι δεν φαίνεται να άλλαξε κάτι .

Δηλαδή εν ολίγοις όχι απλώς δεν έχει καταθέσει μάρτυρας αλλά ούτε καν έχει κληθεί. Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πληροφορίες υπήρξε διαβεβαίωση πως μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων θα είναι έτοιμος ο κατάλογος μαρτύρων.

Η εξέλιξη της έρευνας

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Δεκεμβρίου του 2018 ασκήθηκε η πρώτη ποινική δίωξη. Κατηγορούμενοι τέθηκαν οι Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγος και ο γιος τους και 11 μέλη της τότε διοίκησης της εταιρείας, για κακουργηματική απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ένα χρόνο μετά, ασκήθηκε η δεύτερη –ακόμα πιο βαριά- ποινική δίωξη.

Ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος κατηγορούνται πλέον και ως συνιδρυτές μιας εγκληματικής οργάνωσης που πλαστογραφούσε τραπεζικά στοιχεία για να χειραγωγήσει την αγορά.

Με τη δεύτερη δίωξη, πατέρας και γιος κατηγορούνται συνολικά για τρία κακουργήματα (εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, χειραγώγηση αγοράς) ενώ η σύζυγος Κατερίνα Κουτσολιούτσου για ένα (χειραγώγηση).

Συνολικά, 16 πρόσωπα διώκονται σε αυτό το δεύτερο σκέλος της μεγάλης υπόθεσης. Εκτός από την οικογένεια, η ποινική δίωξη αφορά στον επικεφαλής, την υπεύθυνη οικονομικών και έναν υπάλληλο στη θυγατρική του Ομίλου της Folli Follie στην Ασία  και τον Ελληνα οικονομικό διευθυντή της εταιρείας, έναν υπάλληλο της εταιρείας και όλα τα μέλη του Δ.Σ., την περίοδο 2016-2017, τα οποία φέρονται να ενέκριναν τις ενοποιημένες ψευδείς οικονομικές καταστάσεις.

Κατά περίπτωση κατηγορούνται για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, για κακουργηματική πλαστογραφία, ηθική αυτουργία στην πλαστογραφία και για χειραγώγηση αγοράς.

 

Του Παναγιώτη Στάθη

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text