Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Καθ΄οδόν η αδειοδότηση των online τυχερών παιχνιδιών

Καθ΄οδόν η αδειοδότηση των online τυχερών παιχνιδιών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Καθ΄οδόν η αδειοδότηση των online τυχερών παιχνιδιών

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Χωρίς καθυστερήσεις προχωρά η διαδικασία αδειοδότησης των παρόχων online τυχερών παιχνιδιών, στο πλαίσιο της  οριστικής ρύθμισης της αγοράς που εισέρχεται σταδιακά σε μια νέα εποχή, με την πλήρως ρυθμιζόμενη και εποπτευόμενη λειτουργία της έπειτα από την υιοθέτηση της σχετικής νομοθεσίας.

Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν δύο σημαντικές εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαβούλευσης στο ευρωπαϊκό σύστημα TRIS (Technical Regulation Information System) της Ε.Ε. επί του σχεδίου υπουργικής απόφασης για τη θέσπιση Κανονισμού Παιγνίων και Κανονισμού Παιγνίων Τεχνικών Προδιαγραφών (ΤΕΠ) που αφορά στη διοργάνωση και διεξαγωγή τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου.

Στο TRIS παραμένει ο "Κανονισμός Παιγνίων περί Καταλληλότητας Προσώπων" έως τις 12/6/2020, ο τεχνικός Κανονισμός για το Μητρώο Συνεργατών (Affiliates) έως τις 11/6/2020 και ο Κανονισμός περί διαχείρισης αλλαγών στα Κεντρικά Πληροφοριακά Συστήματα (ΚΠΣ) έως τις 20/5/2020.

Ήδη στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ έχει ήδη δοθεί το "πράσινο φως" ώστε να προχωρήσει η προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο, ενώ θα απαιτηθούν δύο Υπουργικές Αποφάσεις (για τον Κανονισμό Παιγνίων και περί Καταλληλότητας Προσώπων) με στόχο να εκκινήσει η διαδικασία χορήγησης των αδειών, πιθανόν και εντός Μαΐου όπως εκτιμούν φορείς της αγοράς.

Στο προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκε επίσης και η υποβολή των αιτήσεων από παρόχους που έως σήμερα προσφέρουν (έχοντας ενταχθεί από το 2011 στις σχετικές μεταβατικές διατάξεις του σχετικού νόμου) νόμιμα τυχερά παίγνια μέσω του διαδικτύου, για την ένταξή τους νέο καθεστώς λειτουργίας της αγοράς. Όπως ανέφερε το Capital.gr., το σύνολο των υφιστάμενων παρόχων που δραστηριοποιούνται στην online αγορά, μεταξύ των οποίων ο ΟΠΑΠ, η Stoiximan, η GVC, η Bet365,η Novibet, η Winmasters και άλλοι υπέβαλαν αιτήσεις.

Και αυτοί, μαζί με τους νέους ενδιαφερόμενους θα πρέπει να αιτηθούν για τη χορήγηση των νέων αδειών, 7ετούς διάρκειας, που θα παραχωρηθούν από την ΕΕΕΠ, ήτοι την "Άδεια Τύπου 1" που αφορά στη διεξαγωγή Διαδικτυακού Στοιχήματος  και την "Άδεια Τύπου 2" για τη διεξαγωγή Λοιπών Διαδικτυακών Παιγνίων. Το αντίτιμο σε 3 εκατ.ευρώ για τον "Τύπο 1" (διαδικτυακό στοίχημα) και σε 2 εκατ. ευρώ για τον "Τύπο 2" (λοιπά διαδικτυακά παίγνια). Μένει να διαπιστωθεί ποιοι τελικά θα είναι οι νέοι "παίκτες που θα εισέλθουν στην αγορά και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Στην αγορά έχει ακουστεί το ενδιαφέρον από ομίλους όπως η 888 Group, η Betsson και άλλοι, από εταιρείες του κλάδου (λχ. Καζίνο), καθώς και από συμπράξεις εταιρειών, όπως αυτή των ΟΤΕ-Intralot, μένει όμως να φανεί ποια σχέδια και πότε θα υλοποιηθούν. Οι συζητήσεις και διεργασίες μεταξύ των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά είναι συνεχείς και πραγματοποιούνται στον απόηχο της σημαντικής συμφωνίας για την απόκτηση του 85% της Stoiximan από τον ΟΠΑΠ.

Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι η διαδικασία να προχωρήσει γοργά ώστε τα έσοδα από την παραχώρηση των αδειών να ενισχύσουν τα δημόσια ταμεία σε μια περίοδο που το κάθε ευρώ μετρά για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης. Κατά την περίοδο κατάθεσης του Προϋπολογισμού από τον κ. Σταικούρα, είχαν προβλεφθεί έσοδα περί τα 75 εκατ. ευρω, ήτοι περί τις 15 άδειες, πέραν φυσικά και των εσόδων από το gaming tax.

Την ίδια στιγμή η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων με επικεφαλής τον Ευάγγελο Καραγρηγορίου προετοιμάζεται για τη λειτουργική θωράκιση της Αρχής. Προ ημερών ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση επί του Τεύχους Διακήρυξης του Δημόσιου Διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου υλοποίησης του έργου "Διαχείριση Αδειοδοτήσεων και Πιστοποιήσεων Παιγνίων και Παρόχων Υπηρεσιών Παιγνίων, Εποπτεία και Έλεγχος Παιγνίων, Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες", έργο το οποίο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text