Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Μήνυμα αεροπορικής ισχύος σε όλη την Ανατ. Μεσόγειο από την Άγκυρα

Μήνυμα αεροπορικής ισχύος σε όλη την Ανατ. Μεσόγειο από την Άγκυρα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Του Νίκου Μελέτη

Το μήνυμα ότι η Τουρκία έχει τις στρατιωτικές δυνατότητες να επιφέρει και αεροπορικό πλήγμα στην Λιβύη και σε κάθε άλλο σημείο της Μεσογείου, ακόμη και μακριά από το έδαφος της θέλει να στείλει η Άγκυρα, καθώς η κρίση στην Λιβύη εισέρχεται σε κρίσιμη καμπή και η τελική μάχη μεταξύ Φαράτζ και Χαφταρ θα κλίνει υπέρ αυτού που θα εξασφαλίσει έξωθεν ανοικτή και ισχυρή στρατιωτική στήριξη.

Η επικράτηση στην μάχη για τον έλεγχο του αέρα θα κρίνει και την σκληρή σύγκρουση στην Λιβύη οπου η επιχείρηση της κυβέρνησης της Τρίπολης «Peace Storm» για ανακατάληψη εδαφών και απώθηση των δυνάμεων του Χαφταρ ξεκίνησε με την στήριξη της Τουρκίας η οποία και στρατιωτικό υλικό μετέφερε και έθεσε στην διάθεση της Τρίπολης και το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Koral ,τα drones Bayraktar ενώ τωρα σπεύδει να ρίξει το βάρος της υπέρ του Σαρατζ και με απευθείας αεροπορική παρουσία. Την επιχείρηση «Peace Storm» διευθύνει ο λιβυος στρατηγός Osama Al Juwaili ο πιο έμπιστος άνθρωπος της Άγκυρας στην Λιβύη.

Η Τουρκία δεν αρκέστηκε μόνο στην αποστολή πολεμικού υλικού και εξοπλισμών στην κυβέρνηση Σαράτζ αλλά με την άσκηση της 17ης Απριλίου ήθελε να στείλει μήνυμα ,ότι εάν χρειαστεί θα παρέμβει και ευθέως στην εμφύλια σύγκρουση.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπαχ πρόβαλε άρθρο με τίτλο «Γενική πρόβα για τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην Λιβύη;» στο οποίο περιέγραφε την στρατιωτική άσκηση η οποία διεξήχθη στις 17 Απριλίου

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η σημαντική εξέλιξη που… τράβηξε τα μάτια της διεθνούς κοινότητας από τον κορονοϊό και τον έστρεψε στην Λιβύη ήταν η τουρκική στρατιωτική άσκηση . Ενας στόλος τουρκικών μαχητικών, που περιλάμβαναν τάνκερ εναέριου ανεφοδιασμού απογειώθηκαν από τις βάσεις στην Κόνυα και στο Ιντσιρλικ με προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο και την Λιβύη. Και το δημοσίευμα σημειώνει ότι η παρουσία του τουρκικού ιπτάμενου τάνκερ ανοικτά της λιβυκής ακτής δεν θα μπορούσε να είναι για άλλο λόγο αλλά για την επίθεση εναντίον του Χαφτάρ. Η Τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι την επόμενη μέρα από την τουρκική άσκηση οι δυνάμεις του Σαρατζ εξαπέλυσαν επίθεση για να ανακαταλάβουν την στρατηγικής σημασίας πόλη Tarhunah 65 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης που αποτελεί την βάση των ξένων στρατιωτικών συμβούλων και του επιτελείου του Χαφταρ. Μια αναφορά που θελει ουσιαστικά να συνδέσει τα δυο γεγονότα.

Ο εκπρόσωπος πάντως του LNA Ahmed al-Mismari κατηγόρησε ευθέως την Τουρκία ότι σχεδιάζει αεροπορική επιχείρηση στην Λιβύη έχοντας ηδη εκμεταλλευτεί την «εκεχειρία» που αποφασίστηκε τον Ιανουάριο μεταφέροντας όπλα στην Λιβύη και ενισχύοντας τις δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του ΤΑΣΣ που επικαλείται δηλώσεις Ρώσου αναλυτή στην εφημερίδα Nezavisimaya Gazeta, οι δηλώσεις του εκπροσώπου του LNA δείχνουν ότι η Τουρκία μεθοδεύει εντατικοποίηση της εμπλοκής της και επιθέσεις ακόμη και την περίοδο του Ραμαζανιου. Στόχος να αποκαταστήσει έναν αξιόπιστο εναέριο δίαυλο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης ,παρακάμπτοντας την υπό εκκόλαψη ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη IRINI ώστε να εξασφαλισθεί η ομαλή τροφοδοσία των δυναμεων του Σαρατζ με όπλα. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο στόχος είναι η κυριαρχία στον αέρα στην Λιβύη καθώς είναι πλέον σαφές ότι η ανατροπή που φαίνεται να υπάρχει προς όφελος της κυβέρνησης της Τρίπολης είναι ακριβώς αλλαγή ισορροπιών στον αέρα ,εκει που η συμβολή της Τουρκίας υπήρξε καθοριστική.

Λόγω της απόστασης όμως για την Τουρκία θεωρητικά η μοναδική λυση για να έχει ενισχυμένη αεροπορική παρουσία είναι είτε η δημιουργία βάσης στο Λιβυκό έδαφος ,κάτι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο είτε παροχή διευκολύνσεων από γειτονικές χώρες όπως η Αλγερία και η Τυνησία που όμως δύσκολα θα προβούν σε μία τέτοια κίνηση που θα προκαλούσε ρήξη στις σχέσεις τους με τον Αραβικό κόσμο ,που δεν βλέπει θετικά την εμπλοκή μη αραβικών παραγόντων και ειδικά του κ.Ερντογαν στην Λιβυκή κρίση. Και ετσι η Τουρκία θέλει να στείλει το μήνυμα ότι έχει την δυνατότητα να είναι «απευθείας» παρούσα στον αέρα της Λιβύης .

Η άμεση τουρκική εμπλοκή έχει ξεκινήσει από την1η Απριλίου όταν τουρκική φρεγάτα που έπλεε ανοικτά των ακτών 34 μίλια δυτικά της Τρίπολης εκτόξευσε πύραυλο SM-1 εξουδετερώνοντας Drone του LNA. Όπως μετέδωσε το Al Monitor οι τουρκικές φρεγάτες Goksu και Gokova προσέφεραν κάλυψη στις δυνάμεις του Χάφταρ κατά την διάρκεια της επίθεσης τους στην πόλη Σαμπράθα. Κατά την διάρκεια αυτής της επιχείρησης σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ένα Boeing E-7T της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πετώντας πάνω από τις ακτές της Λιβύης όχι μόνο προσέφερε πληροφορίες για τον εντοπισμό στόχων ,αλλά εντόπιζε τα Drones του LNA καθιστώντας τα ετσι εύκολους στόχους για τα τουρκικά anti-drones συστήματα.

Σύμφωνα με ιταλική ιστοσελίδα που παρακολουθεί την κίνηση στρατιωτικών αεροσκαφών στην Ανατολική Μεσόγειο, στην τουρκική άσκηση ,την οποια μαλιστα το τουρκικο Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε εκ των υστέρων) πήραν μέρος 10 F16C υποστηριζόμενα από 3 KC-135R τάνκερ (με αριθμους 57-2609,60-0326 και 62-3567) και ένα Boeing E-7TAEW&C (Airborne Early Warning and Control).

 

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text