Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Γιατί ο Carl Icahn βλέπει κατάρρευση των εμπορικών ακινητων στις ΗΠΑ -Τι βλέπει για μετοχές και χρηματιστήρια

Γιατί ο Carl Icahn βλέπει κατάρρευση των εμπορικών ακινητων στις ΗΠΑ -Τι βλέπει για μετοχές και χρηματιστήρια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γιατί ο Carl Icahn βλέπει κατάρρευση των εμπορικών ακινητων στις ΗΠΑ -Τι βλέπει για μετοχές και χρηματιστήρια

Ένας από τους πλέον επιτυχημένους επενδυτές της Wall Street, ο δισεκατομμυριούχος Carl Icahn, προειδοποίησε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg ότι οι μετοχές είναι υπερτιμημένες και, παρότι θα υπάρξουν "καλές ευκαιρίες" για αγορές, ο ίδιος εκτιμά ότι ο κορονοϊός θα οδηγήσει σε νέα πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς.

Η οικονομία δεν μπορεί να επανεκκινηθεί απλά σαν να ανοίγεις "την κάνουλα”, προειδοποίησε την Παρασκευή ο γνωστός ακτιβιστής επενδυτής, ο οποίος όντας 84 ετών έχει βρεθεί στο παρελθόν αντιμέτωπος με δεκάδες χρηματοπιστωτικές κρίσεις.

Ο Icahn ανέφερε μάλιστα ότι ο ίδιος δεν αγοράζει μετοχές στην παρούσα φάση, αντίθετα συσσωρεύει ρευστότητα, καθώς θεωρεί ότι η χρηματιστηριακή αγορά είναι υπερτιμημένη.

Η παρούσα συγκυρία απαιτεί από τους επενδυτές να είναι "εξαιρετικά προσεκτικοί", δήλωσε στο Bloomberg, λέγοντας ότι "βραχυπρόθεσμα, μπορεί να υπάρξουν ορισμένες μεγάλες πτώσεις".

Ωστόσο, τόνισε ότι "θα υπάρξουν καλές ευκαιρίες" για αγορές μετοχών κατά τη διάρκεια του sell-off.

Ο Icahn αποκάλυψε επίσης ότι το μεγαλύτερο "στοίχημά” του στην παρούσα φάση είναι μια θέση πώλησης πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ έναντι της αγοράς εμπορικών ακινήτων, η οποία -όπως ο ίδιος είχε προβλέψει προηγουμένως- θα "σκάσει” με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που είδαμε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Ορισμένες άλλες σημαντικές συμμετοχές του Icahn περιλαμβάνουν μετοχές βιομηχανιών, όπως η εταιρεία διύλισης πετρελαίου CVR Energy και η εταιρεία κατασκευής εξαρτημάτων οχημάτων Tenneco - οι οποίες αμφότερες έχουν πληγεί σφόδρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

"Σήμερα ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός για τις αποδόσεις πολλών επιχειρήσεων”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Icahn. Με τον κορονοϊό να συνεχίζει να δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για την οικονομία, ο ίδιος δεν "βλέπει” γιατί ο δείκτης S&P 500 πρέπει να διαπραγματεύεται 17 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του 2021. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής είπε ότι πολλά "δεν γίνεται" δικαιολογούνται, δεδομένου του μεγέθους της αβεβαιότητας που προκαλεί ο κορονοϊός.

Σημειώνεται ότι ο Ican "ποντάρει” από τα μέσα του 2019 κατά του CMBX 6, ενός δείκτη μετοχών που απαρτίζεται από τίτλους εμπορικών ακινήτων που βαρύνονται με ενυπόθηκα δάνεια. Συχνά το εν λόγω ποντάρισμα χαρακτηρίζεται ως "mall short”, καθώς αφορά κυρίως εμπορικά κέντρα που βαρύνονται με μεγάλα δάνεια. Το αγαπημένο "στοίχημα” του Icahn μάλιστα φαίνεται ότι αποδίδει κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, καθως η εκτεταμένη αναστολή της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τα "κατεβασμένα ρολά” των καταστημάτων έχουν οδηγήσει μεγάλες εταιρείες λιανικού εμπορίου όπως η Neiman Marcus και η J.C. Penny να φλερτάρουν με τη χρεοκοπία. Από τις αρχές Μαρτίου, αρκετές από τις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη CMBX 6 έχουν "βυθιστεί” έως και 40%.

"Είμαστε και πάλι στο 2008”, ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ο Icahn, συγκρίνοντας το τρέχον επιχειρηματικό περιβάλλον με την κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Όταν οι τιμές του πετρελαίου βίωσαν ένα άνευ προηγουμένων sell-off στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας -"γράφοντας” μάλιστα πρόσκαιρα την αρνητική τιμή των 40 δολαρίων το βαρέλι- ο Icahn είδε μια ευκαιρία και αγόρασε φθηνό πετρέλαιο σε μια εποχή που όλοι οι άλλοι πωλούσαν. Και αυτό το "στοίχημά” του φαίνεται να έχει αποδώσει: οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανακάμψει έκτοτε, σημειώνοντας "άλμα” σχεδόν 50% τις τρεις τελευταίες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας.

Η καθαρή περιουσία του Icahn, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Forbes, ανέρχεται στο ποσό των 13,9 δισ. δολαρίων.

Όσον αφορά την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, μετά τα πρωτοφανή μέτρα στήριξης της οικονομίας που έλαβε η Federal Reserve και αρκετές "ενέσεις” δημοσιονομικής τόνωσης από το Κογκρέσο, οι μετοχές εκτινάχθηκαν εκ νέου στα ύψη - καταγράφοντας "άλμα” περίπου 30% από τα χαμηλά τους στα τέλη Μαρτίου, εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού. Εάν, λοιπόν, οι προβλέψεις του Icahn βγουν αληθινές, τότε οι μετοχές έχουν σημαντικά περιθώρια να "βυθιστούν” εκ νέου.


Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text