Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | A-quant: Αναμένεται αύξηση της μεταβλητότητας στις αγορές αυτή την εβδομάδα

A-quant: Αναμένεται αύξηση της μεταβλητότητας στις αγορές αυτή την εβδομάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
A-quant: Αναμένεται αύξηση της μεταβλητότητας στις αγορές αυτή την εβδομάδα

Η εβδομάδα που διανύουμε, περιέχει έντονη ειδησεογραφία αφού για Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιαπωνία ανακοινώνονται μια σειρά από μακροοικονομικά στοιχεία (επιτόκια, ανεργία, ΑΕΠ κλπ) που θα καταδείξουν σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία. Επίσης πολλές εταιρείες θα ανακοινώσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το 1ο τρίμηνο του 2020. Αναμένεται μια αύξηση της μεταβλητότητας που την περασμένη εβδομάδα είχε μειωθεί εμφανώς.

EURUSD

Δεύτερη κατά σειρά καθοδική εβδομάδα για το EURUSD που έκλεισε στο 1.0820, με εβδομαδιαία πτώση περίπου 50 pips. Η Παρασκευή ήταν ανοδική μέρα και έτσι οι απώλειες της ισοτιμίας περιορίστηκαν σε κάποιο βαθμό αφού η τιμή είχε φτάσει μέχρι το 1.0727. Οι οικονομικοί δείκτες που ανακοινώνονται είναι σε πρωτοφανή επίπεδα αλλά φαίνεται πως η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε καλύτερο σημείο. Επίσης συνεχίζει να υφίσταται η κόντρα Βορρά – Νότου στην Ευρωζώνη σχετικά με τα πακέτα βοήθειας ανάκαμψης των οικονομιών από την πανδημία. Με βάση την εικόνα του αδύναμου EUR, είναι πιθανό να έχουμε περαιτέρω απώλειες για την ισοτιμία, ακόμα και σε τιμές κοντά στο 1.07, εκτός κι αν υπάρξουν εκπλήξεις, κυρίως από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών που θα αλλάξουν τις ισορροπίες.

GBPUSD

Πτωτική η εβδομάδα για το GBPUSD, με άνοιγμα στο 1.2492 και κλείσιμο στο 1.2362, με τα αποτελέσματα της βρετανικής οικονομίας να είναι απογοητευτικά λόγω της πανδημίας. Επιπλέον οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, δε βρίσκονται και στο καλύτερο σημείο. Γεγονός είναι πάντως πως η ισοτιμία δεν έχει ξεφύγει πολύ από το κέντρο βάρους της του τελευταίου μήνα και συνεπώς υπάρχει έλλειψη προφανούς τάσης. Πιθανόν μια ηχηρή επανεμφάνιση του Boris Johnson στο προσκήνιο να δώσει έναν πρόσκαιρο τόνο αισιοδοξίας και μια ώθηση στη στερλίνα αλλά το outlook φαίνεται να ευνοεί πλάγιες κινήσεις, ίσως με έναν ελαφρώς πτωτικό τόνο.

USDJPY

Μεγάλη συρρίκνωση της μεταβλητότητας για το USDJPY τις τελευταίες εβδομάδες αλλά ακόμα περισσότερο την εβδομάδα που μας πέρασε. Το εύρος ήταν μόλις 75 pips και το κλείσιμο στο 107.43 ήταν σχεδόν η τιμή ανοίγματος. Το ιαπωνικό νόμισμα έχει χάσει μεγάλο μέρος από το προφίλ του ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, σε μια κατάσταση που είναι πρωτόγνωρη για όλους. Είναι σαφές πως η ισοτιμία στερείται σαφούς  προσανατολισμού, με ταλάντωση τιμών γύρω από το 107 – 108 αλλά φαίνεται πως μια ελαφρά πτωτική τάση τις επόμενες ημέρες προκρίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό. Ασφαλώς τα σημαντικά νέα της εβδομάδας, μπορούν να ανατρέψουν την εικόνα και να αυξήσουν τη μεταβλητότητα.

EURJPY

Το EURJPY συνεχίζει την καθοδική του πορεία, φτάνοντας την περασμένη εβδομάδα έως την περιοχή του 115.40, για να ανακάμψει παροδικά την Παρασκευή, κλείνοντας στο 116.29. Τα προβλήματα συνεννόησης και συμφωνίας στην Ευρωζώνη δεν  αφήνουν μεγάλα περιθώρια ανάκαμψης και έτσι δεν αποκλείεται να δούμε συνέχιση της καθοδικής τάσης, ενώ πιθανή διόρθωση των αγορών θα ενισχύσει το JPY.

EURGBP

Αντέδρασε ανοδικά το EURGBP, μετά από 4 πτωτικές εβδομάδες, κλείνοντας στο 0.8749, ενισχυμένο πάνω από 50 pips. Με δεδομένο ότι αυτή η άνοδος έλαβε χώρα στις αρχές της εβδομάδας, με τα γνωστά θέματα της Ευρωζώνης και μια αναμενόμενη πρόσκαιρη ανάκαμψη της στερλίνας, δεν αποκλείεται η ισοτιμία να επανέλθει στην πτωτική της τάση και να δοκιμάσει και πάλι το 0.86.

USDCAD

Άνοδο σημείωσε η ισοτιμία USDCAD την προηγούμενη εβδομάδα, με άνοιγμα στο 1.4013 και κλείσιμο στο 1.4092 και μεταβλητότητα εμφανώς μειωμένη τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι μειωμένες τιμές του πετρελαίου, θα έχουν επίδραση στην οικονομία του Καναδά που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μαύρο χρυσό από την άλλη όμως η ισοτιμία έχει δοκιμάσει να διασπάσει ανοδικά το 1.42 χωρίς επιτυχία. Επίσης σε μακροπρόθεσμο επίπεδο η αδυναμία των καναδικών τραπεζών και η ανάγκη στήριξης με ρευστότητα της καναδικής οικονομίας μπορεί να οδηγήσουν την ισοτιμία σε επίπεδα άνω του 1.55. Ετσι λοιπόν το outlook της ισοτιμίας είναι ανοδικό αλλά η παρούσα εβδομάδα ίσως κρύβει εκπλήξεις λόγω των πολλών ανακοινώσεων. Τυχόν περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου μπορεί να δώσουν μια ώθηση στο καναδικό δολάριο αλλά η ανοδική τάση της ισοτιμίας φαντάζει πιθανότερο σενάριο.

USDCHF

Ανοδική η περασμένη εβδομάδα για το USDCHF που έκλεισε στο 0.9726 έστω κι αν μεσοβδόμαδα κέρδισε την τιμή του 0.98. Όσο η ισοτιμία δείχνει να απομακρύνεται ανοδικά από το 0.97, τόσο αυξάνει η πιθανότητα για ανοδικό σενάριο με στόχο το 0.9850. Πιθανές παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών, μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα ανά πάσα στιγμή.

AUDUSD

Η εβδομάδα ξεκίνησε καθοδικά για το AUDUSD, αλλά γρήγορα η ισοτιμία έβγαλε αντίδραση, παίρνοντας πίσω τις απώλειες και κλείνοντας με μικρό κέρδος, στην περιοχή του 0.64. Τα περιορισμένα κρούσματα και οι λίγοι θάνατοι στην Αυστραλία (μόλις 83 νεκροί συνολικά) σε συνδυασμό με την καλή εικόνα που παρουσιάζει η Κίνα, δίνουν ώθηση στην ισοτιμία που παρουσιάζει ανοδική τάση από τα μέσα Μαρτίου και φαίνεται έτοιμη να δοκιμάσει την περιοχή τιμών του 0.66.

SP500

Ελαφρώς διορθωτική εβδομάδα για τον αμερικανικό δείκτη SP500 που έκλεισε στις 2,829 μονάδες, εμφανίζοντας απώλειες γύρω στο 1.3%. Η πτώση που ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας έφερε το δείκτη προς τις 2,730 μονάδες αλλά προς το τέλος της εβδομάδας είδαμε ισχυρές τάσεις ανάκαμψης και έτσι φαίνεται ότι ο δείκτης διατηρεί το ανοδικό του momentum. Αυτή την εβδομάδα θα futures κινούνται ανοδικά αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το 1ο τρίμηνο αρκετών αμερικανικών εταιρειών, ίσως επηρεάσουν αρνητικά το δείκτη αν εμφανιστεί μεγάλη μείωση των πωλήσεων.

DAX30

Καθοδική ήταν η εβδομάδα για το γερμανικό δείκτη DAX30 με κλείσιμο στις 10,446 μονάδες και απώλειες της τάξης του 2.4%. Αυτή η διόρθωση δε φαίνεται να έχει επηρεάσει σημαντικά την ανοδική πορεία του δείκτη και τυχόν υπέρβαση των 10,700 θα το επιβεβαιώσει ακόμα περισσότερο.

FTSE100

Ουδέτερη ήταν η εβδομάδα για τον δείκτη FTSE100 που έκλεισε στις 5,777 μονάδες και απώλειες κοντά στο 0.5%. Ανοδικά κινούνται τα futures νωρίς το πρωί της Δευτέρας και αν υπάρξει ανοδική διάσπαση των 5,930 μονάδων (που αποτελεί υψηλό 1.5 περίπου μήνα), τότε ίσως δούμε διεύρυνση κερδών.

Χρυσός

Σημαντικά κέρδη για το χρυσό την εβδομάδα που μας πέρασε αφού το κλείσιμο της Παρασκευής πάνω από τα $1,745 σημαίνει κέρδη 3% περίπου. Ο χρυσός εμφανίζει καθαρά σημάδια ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου, έστω κι να παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα κατά καιρούς και οι συνεχείς παροχές ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, ευνοούν την άνοδο. Η τάση είναι ανοδική και μια καθαρή διάσπαση των $1,750 ίσως ανοίγει το δρόμο για τα $1,800.

Πετρέλαιο

Στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος οι τιμές του πετρελαίου, αφού αξιωθήκαμε να δούμε ακόμα και αρνητικές τιμές στα futures του Μαϊου. Στη spot αγορά, η πτώση ήταν και πάλι τεράστια με κλείσιμο εβδομάδας στα $7.95 και απώλειες πάνω από 50%. Η πτώση αυτή συντελέστηκε τις δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδας ενώ κατόπιν ακολούθησαν σταθεροποιητικές τάσεις γύρω από τα $8. Η μεγάλη πτώση της ζήτησης είναι δεδομένη αφού οι μεταφορές που αποτελούν το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης πετρελαίου είναι ακόμα στον πάγο. Ελπίδες ανάκαμψης των τιμών υπάρχουν αν επιβεβαιωθούν οι φήμες πως ο ΟΠΕΚ οδεύει προς νέα μείωση της παραγωγής και αν επιβεβαιωθούν οι απειλές Trump για βύθιση ιρανικών κανονιοφόρων αν προσεγγίσουν και πάλι τα αμερικανικά πλοία.

Bitcoin

Ισχυρά ανοδική η εβδομάδα για το Bitcoin που σημείωσε κέρδη κοντά στο 8%, κλείνοντας στα $7,700. Το αναμενόμενο στις 11 Μαϊου που θα περιορίσει την προσφορά, ωθεί τις τιμές προς τα πάνω ωστόσο η άνοδος αυτή δεν έχει την ισχύ των προηγουμένων φορών. Επιπλέον, η συσχέτιση (correlation coefficient) του Bitcoin βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ στο 0.17 (στην κλίμακα από -1 έως 1) που σημαίνει ότι τα κρυπτονομίσματα παίρνουν τη θέση τους μαζί με τα υπόλοιπα επενδυτικά προϊόντα χωρίς να αποτελούν μια ξεκάθαρα ανεξάρτητη επενδυτική λύση. Παρ’όλα αυτά, μέχρι το halving τουλάχιστον αναμένεται περαιτέρω ώθηση στο Bitcoin, πάνω από τα $8,000, ίσως ακόμα και μέχρι τα $9,000.


Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text