Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Με τριπλή «χημειοπροφύλαξη» το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Με τριπλή «χημειοπροφύλαξη» το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Με τριπλή «χημειοπροφύλαξη» το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Της Ειρήνης Σακελλάρη

Οι προτεραιότητες των ελληνικών τραπεζών αλλάζουν στο πλαίσιο της πανδημίας, που μεταβάλλει προγραμματισμούς, διαφοροποιεί άλλους και εν τέλει διαμορφώνει νέες συνθήκες για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Οι τράπεζες ως πρώτο μέλημά τους έχουν να προχωρήσουν σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα τους εξασφαλίσουν την επόμενη μέρα το λιγότερο δυνατό κόστος, με την αρχή να γίνεται από τα κεφάλαια. Μάλιστα, προς αυτήν την κατεύθυνση ιδιαίτερες διευκολύνσεις -προσωρινού χαρακτήρα- προσφέρει η ΕΚΤ.

Οι προτεραιότητες

Οι άμεσες προτεραιότητες που θέτουν τα πιστωτικά ιδρύματα στην παρούσα φάση εστιάζουν μεταξύ άλλων στα εξής:

Παγώνουν οι δόσεις δανείων ιδιωτών και επιχειρήσεων, ώστε να μη δημιουργηθούν σε αυτήν τη φάση νέα NPEs. Τα μορατόριουμ και οι επιδοτήσεις μέσω κρατικών εγγυήσεων βοηθούν ιδιαίτερα τις τράπεζες να «σπρώξουν» τον χρόνο μέχρις ότου επανασχεδιάσουν την πορεία εξυγίανσης των ισολογισμών τους.

Όσες τράπεζες (Alpha και Πειραιώς) δεν το έχουν πράξει, προ χωρούν τα λεγόμενα hive down, δηλαδή τις εταιρείες στις οποίες θα οδηγηθούν τα κόκκινα δάνεια -κατά το παράδειγμα της Eurobank-, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με την κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων στο υγιές κομμάτι και κατ’ επέκταση να μη δημιουργηθεί πρόβλημα με τον αναβαλλόμενο φόρο.


Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text