Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Πέτρος Σουρέτης: Προτεραιότητα σε μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις

Πέτρος Σουρέτης: Προτεραιότητα σε μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πέτρος Σουρέτης: Προτεραιότητα σε μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις

Απόσπασμα από αφιέρωμα του protothema.gr με τίτλο "Η επόμενη μέρα στην οικονομία και τον τουρισμό

Πέτρος Σουρέτης

Διευθύνων σύμβουλος της Intrakat


«Σύμφωνα με τα δεδομένα που είχαμε στις αρχές του 2020, η οικονομία επέστρεφε σταδιακά στην ομαλότητα μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης. Η ανάπτυξη της Ελλάδας αναμενόταν να φτάσει στο 2,5% το 2020, με το ποσοστό ανεργίας να πέφτει στο 16,5%. Η πανδημία, όμως, ήρθε να προσθέσει νέα δεδομένα και νέες δυσκολίες. Πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις όχι μόνο από το κράτος, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να διατηρήσουμε την καλή πορεία με τις μικρότερες δυνατόν απώλειες.

Μια νέα ομαλότητα πρέπει να προσδιοριστεί για μια παραγωγική, ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία. Πρέπει να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, δίνοντας προτεραιότητα στην άμεση ωρίμανση μεγάλων έργων υποδομών, και αυτό γιατί οι επενδύσεις σε υποδομές έχουν υψηλό οικονομικό πολλαπλασιαστή και είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία. Πρέπει να επιταχύνουμε, και για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια στις επενδύσεις σε υποδομές, όπως πολιτική συναίνεση, κακή σχεδίαση, γραφειοκρατία και καθυστερήσεις. Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως έχει γίνει κατανοητό, έχει δώσει προτεραιότητα στην επίλυση αυτών των προβλημάτων και ενθαρρύνει τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Προτάσεις και μεταρρυθμίσεις

¦ Για το διάστημα της δυσλειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών, να υπάρξουν τρόποι διαχείρισης γραφειοκρατίας, όπως προσωρινή διευκόλυνση σε θέματα φορολογικών και ασφαλιστικών απαιτήσεων στην κατασκευαστική δραστηριότητα.

¦ Αύξηση ρευστότητας και δημιουργίας χρηματοδοτικών τραπεζικών εργαλείων στήριξης της κατασκευαστικής αγοράς με εγγυοδοσία του Δημοσίου.

¦ Δημιουργία task forces από το υπουργείο Υποδομών με συμμετοχή και των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων για quick win projects.

¦ Επίσπευση - επιτάχυνση διαδικασιών ανάθεσης μεγάλων έργων με βελτίωση του νόμου δημοσίων έργων 4412 και με στόχο αποφυγή νομικών και χρονικών καθυστερήσεων.

Τα νέα έργα υποβοήθησης της αγοράς να εστιάζουν σε ανταποδοτικότητα στους άξονες: ¦ Τουρισμός ¦ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ¦ Αγροτική Ανάπτυξη.

Στόχευση νέων έργων με μοντέλα ΣΔΙΤ σε τομείς με τεχνολογικό και ανθρωποκεντρικό πρόσημο:

¦ Περιβάλλον (waste / νερό) ¦ Smart technologies - Next generation access ¦ Υγεία - Σύγχρονες νοσοκομειακές εγκαταστάσεις

¦ Ενοποίηση πολυάριθμων ανεξάρτητών αρχών. ¦ Ψηφιοποίηση του λειτουργικού κράτους, ψηφιακές υπογραφές, ορθολογισμός διαδικασιών επίλυσης κτηματολογικών, δασικών, αρχαιολογικών, πολεοδομικών θεμάτων. ¦ Παρακολούθηση καλών πρακτικών εξωτερικού που θα λύσει τα θέματα υπέρμετρου ανταγωνισμού και πολύ υψηλών εκπτώσεων.

Στην Intrakat εστιάζουμε σε έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Διευκολύνουμε τυχόν προσαρμογές που απαιτούνται με ευελιξία και σαφήνεια. Προβλέπουμε ευκαιρίες για νέες δραστηριότητες εγκαίρως και, πάνω απ’ όλα, εκτελούμε τα έργα μας με συνέπεια, αξιοπιστία και υψηλή ποιότητα. Σας διαβεβαιώνω ότι η Intrakat είναι και θα παραμείνει μοχλός ανάπτυξης σε κρίσιμους για την Ελλάδα τομείς».


epeixeirimaties01-mesa


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text