Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΑΔΜΗΕ: Καθυστερεί η ιδιωτικοποίηση λόγω κορωνοϊού παρά την κατάθεση του ν/σ

ΑΔΜΗΕ: Καθυστερεί η ιδιωτικοποίηση λόγω κορωνοϊού παρά την κατάθεση του ν/σ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΑΔΜΗΕ: Καθυστερεί η ιδιωτικοποίηση λόγω κορωνοϊού παρά την κατάθεση του ν/σ

Τυπική η διαδικασία του ν/σ για μείωση ποσοστού του Δημοσίου

Τυπική χαρακτηρίζουν την διαδικασία, στελέχη της αγοράς, της κατάθεσης του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, όπου με το άρθρο 115 ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση του ποσοστού των μετοχών του δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ κάτω από το 51%.

Να σημειωθεί ότι με διάταξη του 2016  η τότε κυβέρνηση προέβλεπε ότι «Η άμεση ή έμμεση συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου ή νομικών προσώπων στα οποία συμμετέχει κατά πλειοψηφία ή ελέγχει άμεσα ή έμμεσα το Ελληνικό Δημόσιο στο εκάστοτε μετοχικό κεφάλαιο της ΑΔΜΗΕ ΑΕ δεν δύναται να υπολείπεται του 51%».

Με το άρθρο 116 του νομοσχεδίου που κατέθεσε στη Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης καταργεί την προηγούμενη παράγραφο του άρθρου 142 του ν. 4389/2016 και εισηγείται: «Το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να περιορίζει την άμεση ή/και έμμεση συμμετοχή αυτού ή νομικών προσώπων που ελέγχει άμεσα ή έμμεσα στο εκάστοτε μετοχικό κεφάλαιο της ΑΔΜΗΕ ΑΕ».

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η περαιτέρω παραχώρηση ποσοστού του ΑΔΜΗΕ θα καθυστερήσει λόγω κορωνοϊού και οι όποιες εξελίξεις μεταφέρονται για το απώτερο μέλλον.

Ενα από τα «εμπόδια», όπως υποστηρίζουν αρμόσδιες πηγές είναι το προτιμησιακό δικαίωμα που διαθέτει η κινεζική State Grid που κατέχει ήδη το 24%.

Και αυτό γιατί οι Κινέζοι θεωρείται βέβαιο ότι θα το ασκήσουν, ωστόσο στις προθέσεις της κυβερνησης είναι να κάνει την ιδιωτικοποίηση με τους καλύτερους όρους και εκτιμάται ότι σίγουρα θα υπάρξει ενδιαφέρον και από ευρωπαίους διαχειριστές, πέραν των Κινέζων.

Αυτή την στιγμή η μετοχή του ΑΔΜΗΕ σημειώνει άνοδο 3% και η τιμή διαμορφώνεται στα 3,18 ευρώ.

 

Eλένη Μπότα

 

Πηγή: www.bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text