Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Την 4η Μαΐου το πρώτο crash test για την οικονομία

Την 4η Μαΐου το πρώτο crash test για την οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Την 4η Μαΐου το πρώτο crash test για την οικονομία

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το σήμα για την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας, σε σειρά κλάδων, που κατέβασαν ρολά τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας. Μίλησε για ένα σχέδιο που θα υλοποιηθεί σταδιακά, μέσα στο επόμενο δίμηνo, το οποίο όπως σημείωσε "υπόκειται σε αναθεωρήσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις των πραγμάτων και τις οδηγίες των ειδικών”.

Το πρώτο βήμα, στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου, που αποτελεί και το πρώτο ουσιαστικό crash test για την οικονομία και το πρώτο τεστ σε υγειονομικό επίπεδο, μετά από μια μακρά περίοδο όπου μείναμε σπίτι, θα γίνει την 4η Μαΐου.

Την ερχόμενη Δευτέρα, με βάση τον σχεδιασμό, θα επαναλειτουργήσουν 10 οικονομικές δραστηριότητες -μεταξύ αυτών βιβλιοπωλεία, καταστήματα τεχνολογίας και κομμωτήρια- που αποτελούν το 10% των επιχειρήσεων που είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους. Δηλαδή από τη Δευτέρα αναμένεται να πάρουν μπροστά 26.167 επιχειρήσεις που απασχολούν 68.523 εργαζόμενους, επί συνόλου 260.633 επιχειρήσεων (απασχολούν 690.218 εργαζόμενους) των οποίων ανεστάλη η λειτουργία τους.

Το πόσες εξ αυτών των 26.167 επιχειρήσεων, που μπορούν από την ερχόμενη Δευτέρα να βάλουν το κλειδί στην πόρτα, θα ανοίξουν, πόσοι από τους υπαλλήλους θα παραμείνουν σε καθεστώς αναστολής, και πόσοι πελάτες - καταναλωτές θα βγουν από το σπίτι τους για να κάνουν αγορές, αποτελεί και το πρώτο test για την οικονομία και αν θα καταφέρει να "μαζέψει" τις απώλειες. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο έκθεσης του ΔΝΤ, εφέτος η ύφεση στην Ελλάδα θα αγγίξει το 10% και το 2021 θα καταγραφεί ανάπτυξη 5,1%, ενώ οικονομικοί αναλυτές, που μίλησαν στο Capital.gr, εκτιμούν ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 2,5 χρόνια για να επανέλθει η ελληνική οικονομία στα προ κορoνοϊού επίπεδα.

Το δεύτερο ορόσημο, τόσο σε οικονομικό όσο και σε υγειονομικό επίπεδο, αποτελεί η 11η Μαΐου. Με βάση τον προγραμματισμό αναμένεται να ανοίξει επιπλέον 30% της οικονομικής δραστηριότητας που είχε αναστείλει τη δραστηριότητά του λόγω των μέτρων, ανέφερε στο Capital.gr ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης.

Δηλαδή μέσα σε μια εβδομάδα θα επαναλειτουργήσει το 40% της οικονομικής δραστηριότητας που είχε αναστείλει τη λειτουργία της είπε στο Capital.gr ο κ. Παπαθανάσης, ο οποίος σημείωσε πως πρόκειται για ένα σχέδιο, το οποίο βασίσθηκε στις εισηγήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής και στην εμπειρία που αποκόμισε η Κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες από τη λειτουργία καταστημάτων και υπηρεσιών που δεν ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, στο σχέδιο που παρουσιάσθηκε χθες, και να επαναξιολογηθούν οι αποφάσεις.

Με βάση το βασικό σενάριο στο δεύτερο κύμα, δηλαδή στις 11η Μαΐου θα ανοίξουν όλες οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις πλην malls, στις 18 Μαΐου θα επαναλειτουργήσει ακόμη ένα μέρος της οικονομίας, ενώ την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια, οι καφετέριες και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

"Επιστρέφουμε, αλλά προσέχουμε. Είναι αλήθεια ότι δεν θα γυρίσουμε αυτόματα στην κανονικότητα που είχαμε συνηθίσει προ κρίσης", είπε στο Capital.gr ο κ. Παπαθανάσης και σημείωσε πως στόχος της Κυβέρνησης είναι να μην υπάρχουν απολύσεις.

Σήμερα αρκετές δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής, μέτρο το οποίο, όπως ανέφεραν στο Capital.gr κυβερνητικές πηγές θα παραταθεί. Επίσης ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο επανάληψης του μέτρου της μείωσης των ενοικίων κατά 40% και τον Μάιο.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, η κλιμακωτή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, οι διαφορετικές ταχύτητες ανάλογα με τα τ.μ. των καταστημάτων και η χρονική καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας της μαζικής εστίασης έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια σε αρκετούς στην αγορά. Αν και το μείζον, κυρίως για τους μικρούς και μεσαίους του εμπορίου, είναι η διατήρηση των μέτρων στήριξης.

Σοβαρές ενστάσεις υπάρχουν και για το ύψος των προστίμων που θα επιβάλλονται στις επιχειρήσεις στην περίπτωση που δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας, όπως είναι οι μάσκες για το προσωπικό και τους πελάτες, τα γάντια, οι αποστάσεις και ο αριθμός των πελατών που μπορεί να βρίσκεται ταυτόχρονα μέσα σε ένα κατάστημα. Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν χθες το ύψος των προστίμων μπορεί να φθάσει τις 100.000 ευρώ και η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων τις 90 ημέρες.


Tης Αλεξάνδρας Γκίτση

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text