Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Μαζικές εκροές κεφαλαίων στις αναδυόμενες οικονομίες

Μαζικές εκροές κεφαλαίων στις αναδυόμενες οικονομίες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μαζικές εκροές κεφαλαίων στις αναδυόμενες οικονομίες

Να αποτρέψουν  τη μαζική εκροή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες οικονομίες επιχειρούν από κοινού διεθνείς φορείς, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές τους κατά κύριο λόγο στα ανατολικά Βαλκάνια. Μεταξύ αυτών, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η Παγκόσμια Τράπεζα και κεντρικές τράπεζες της ευρύτερης περιοχής αναβιώνουν το πρόγραμμα «Vienna Initiative», με το οποίο είχαν δώσει κίνητρα στις εμπορικές τράπεζες και στους επενδυτές κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ώστε να μην εγκαταλείψουν τις αναδυόμενες οικονομίες εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον Σούμα Σακραμπάρτι, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, το «Vienna Initiative» στην ανανεωμένη μορφή του θα περιλαμβάνει κατά πάσα πιθανότητα πολύ ευρεία γκάμα εργαλείων. Κατά βάση, το πρόγραμμα επιτρέπει στα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και στους σχετικούς φορείς να ασκήσουν πίεση στις ιδιωτικές τράπεζες και σε άλλους επενδυτές, προκειμένου να μη μειώσουν την έκθεσή τους σε ευάλωτες αναπτυσσόμενες οικονομίες εν μέσω κρίσεων. «Το ζήτημα είναι να πεισθούν ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην κρίση και στην ανάκαμψη», εξήγησε ο Σακραμπάρτι σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times. «Δεν υπάρχει περίπτωση να βγούμε από την κρίση και να βοηθήσουμε, βασιζόμενοι αποκλειστικά στις αναπτυξιακές τράπεζες», τόνισε ο ίδιος. Στο πλαίσιο του «Vienna Initiative», τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σκοπεύουν να προσεγγίσουν και όσους έχουν επενδύσει σε κρατικά ομόλογα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF), το πρώτο τρίμηνο το έτους οι μεγαλύτερες εκροές κεφαλαίων σημειώθηκαν στις αγορές των αναπτυσσόμενων οικονομιών. Η κινητικότητα των αγορών ήταν εντονότερη σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες, όχι όμως στην Κίνα. Συνολικά, μέχρι τα μέσα του Μαρτίου, μόνον οι ξένοι επενδυτές απέσυραν 78 δισ. δολάρια από τα περιουσιακά στοιχεία και τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών.

Ορισμένες χώρες των Βαλκανίων, μεταξύ αυτών η Αλβανία, η Μολδαβία και η Βόρεια Μακεδονία, έχουν ήδη αντλήσει χρηματοδότηση από τις ταχείες πιστωτικές γραμμές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη άντλησε 333 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξοφλήσει ορισμένες αναγκαίες υποχρεώσεις που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας.

Το «Vienna Initiative» αξιοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2009, ώστε να εμποδίσει τη μαζική έξοδο κεφαλαίων στην Ανατολική Ευρώπη. Στην επόμενη εκδοχή του, το 2012, οι διεθνείς φορείς επιχείρησαν να σταματήσουν το δεύτερο κύμα φυγής, που πυροδοτήθηκε από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Αυτή τη φορά, το «Vienna Initiative» αναδιπλώνεται για να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα της κρίσης του κορωνοϊού και πολλοί θεωρούν ότι η κατάσταση των τραπεζών είναι περισσότερο ευνοϊκή, αφού μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση ενίσχυσαν το οπλοστάσιό τους και μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ωστόσο, τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξακολουθούν να προετοιμάζονται για το χείριστο σενάριο της μαζικής εκροής κεφαλαίων από τις αναδυόμενες οικονομίες. Από τον προηγούμενο μήνα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης σε συνεργασία με άλλους διεθνείς φορείς προσπαθεί να συγκεντρώσει τα ζητήματα που ανέκυψαν στις αναδυόμενες οικονομίες και στον τραπεζικό κλάδο εξαιτίας του κορωνοϊού. «Μία από τις βασικές ανησυχίες μας, ιδίως εδώ στην Ευρώπη, είναι να διασφαλίσουμε ότι η χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος διοχετεύεται στην οικονομία. Αυτό είναι που προσπαθούμε να πετύχουμε», τόνισε ο Σακραμπάρτι στους Financial Times.


Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text