Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Παράταση έως 10 Μαΐου για το deal Eurobank-doValue

Παράταση έως 10 Μαΐου για το deal Eurobank-doValue

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Παράταση έως 10 Μαΐου για το deal Eurobank-doValue

Της Νένας Μαλλιάρα

Παράταση δέκα ημερών παίρνουν οι διαπραγματεύσεις της Eurobank με την doValue για την πώληση του χαρτοφυλακίου Cairo και της θυγατρικής εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων της Eurobank, FPS.

Η κρίση του κορονοϊού και η έκθεση της doValue σε δύο ακόμη αγορές με μεγάλη αγορά χαρτοφυλακίων NPLs, την Ιταλία και την  Ισπανία, επηρέασαν τον ρυθμό εξέλιξης των διαπραγματεύσεων με τη Eurobank, οι οποίες θα ολοκληρώνονταν αύριο, 30 Απριλίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι δύο πλευρές έχουν θέσει νέο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής μέχρι τις 10 Μαΐου.

Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις με την doValue, εξελίσσεται η διαδικασία εξέτασης στο Υπουργείο Οικονομικών (Monitoring Committee) για την προέγκριση της χορήγησης κρατικής εγγύησης στη Eurobank για το χαρτοφυλάκιο Cairo, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα είναι η πρώτη τιτλοποίηση που θα μεταβιβαστεί στον "Ηρακλή". Η Eurobank είχε υποβάλει στο Υπουργείο Οικονομικών το αίτημα για ένταξη του χαρτοφυλακίου Cairo στον "Ηρακλή" στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η τιτλοποίηση Cairo περιλαμβάνει τρεις επιμέρους τιτλοποιήσεις (Cairo I, II και III), διαφορετικές μεταξύ τους στη σύνθεση και το ύψος των περιλαμβανόμενων δανείων. Για τις τρεις τιτλοποιήσεις θα υπάρξουν και τρία διαφορετικά SPVs. Στο πρώτο SPV έχουν ενταχθεί καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Στο δεύτερο SPV δάνεια λιανικής, ύψους 2,9 δισ. ευρώ, ενώ το τρίτο SPV θα περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων, ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Το ύψος των κρατικών εγγυήσεων που θα κάνει χρήση η Eurobank για τους senior τίτλους των τιτλοποιήσεων των δύο πρώτων SPVs ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ, ενώ περιλαμβανομένης και της τρίτης τιτλοποίησης, θα φτάσει στα 2,4 δισ. ευρώ.

Δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 15,9% το α΄ τρίμηνο 2020

Με την ολοκλήρωση του σχεδίου ταχείας εξυγίανσης του ισολογισμού της που παρουσίασε τον Νοέμβριο του 2018, η Eurobank αναμένεται να ανακοινώσει στα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2020 δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 15,9%. Θα γίνει, έτσι, η πρώτη ελληνική τράπεζα που, μέσα στις πρωτόγνωρες τρέχουσες συνθήκες, μειώνει δραστικά το ποσοστό των κόκκινων δανείων και θα  μπορεί να εστιαστεί στον βασικό σκοπό της: τη στήριξη των πελατών της και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, σκοπό που αποκτά πρόσθετη βαρύτητα στο περιβάλλον της πανδημικής κρίσης.

Ο σχεδιασμός που υλοποιήθηκε από τη Eurobank για τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της περιελάμβανε κατά σειρά:

- τη συγχώνευση με τη Grivalia

- την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Pillar (2,5 δισ. ευρώ) και τη συμφωνία με την Pimco για την πώληση μέρους των mezzanine και junior τίτλων της

- την τιτλοποίηση Cairo (7,5 δισ. ευρώ), η οποία ήταν η πρώτη που εντάχθηκε στο σχέδιο Ηρακλής και εγκρίθηκε η μηδενική στάθμισή της στα risk weighted assets της Τράπεζας

- και η συμφωνία με τη doValue για την πώληση της θυγατρικής FPS και μέρους των mezzanine και junior τίτλων του Cairo.

Μετά την ολοκλήρωση του deal του εταιρικού μετασχηματισμού της Eurobank που ολοκληρώθηκε στις 23 Μαρτίου, απομένουν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του λειτουργικού σκέλους της απόσχισης των δραστηριοτήτων NPLs (carve – out) της Τράπεζας. Η απόσχιση αυτή θα συντελεσθεί με "μοχλό" την πώληση της FPS (εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων της Eurobank) στην ιταλική doValue.

Υπενθυμίζεται ότι ο μετασχηματισμός της Eurobank συντελέστηκε με τον διαχωρισμό της Eurobank Ergasias AE σε δύο νομικά πρόσωπα.

* Το πρώτο από τα δύο, η Τράπεζα EUROBANK-ErgasiasA.E., μετονομάστηκε σε   Eurobank-Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε (Eurobank Holding) και δεν έχει πια τη μορφή τραπεζικού ιδρύματος, αλλά εταιρείας συμμετοχών. Αυτό το νομικό πρόσωπο, η Eurobank Holding, είναι πλέον η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρεία.

* Το δεύτερο, που δημιουργήθηκε με το νομικό τυπικό της απόσχισης κλάδου, είναι τραπεζικό  ίδρυμα και θα διενεργεί το σύνολο των τραπεζικών εργασιών. Τις μετοχές του κατέχει κατά 100% η εταιρεία συμμετοχών και η διακριτική επωνυμία είναι Τράπεζα Eurobank ΑΕ. (Eurobank). Σχεδόν το σύνολο του προσωπικού, τα καταστήματα και όλες οι υποδομές που σχετίζονται με τραπεζικές εργασίες έχουν μεταφερθεί στο νέο νομικό πρόσωπο, την Τράπεζα Eurobank ΑΕ.


Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text