Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Recession Watch: Τα χαμηλά στο ΑΕΠ εμφανίστηκαν μεταξύ 15-30/4 - Για την ανάκαμψη θα απαιτηθούν 3-4 χρόνια

Recession Watch: Τα χαμηλά στο ΑΕΠ εμφανίστηκαν μεταξύ 15-30/4 - Για την ανάκαμψη θα απαιτηθούν 3-4 χρόνια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Με βάση την Fathom's Recession Watch η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα ενδέχεται να έχει δει τα χαμηλά έτους τις τελευταίες δύο εβδομάδες


Η Παγκόσμια Οικονομική Ανάκαμψη δεν θα έχει σχήμα V αντιθέτως θα πρέπει να παρέλθουν 3-4 χρόνια έως ότου οι οικονομίες επιστρέψουν στα προ του κορωνοιού επίπεδα αναφέρουν η Guggenheim investments και η Fathom's Recession Watch

Νέα έκθεση από το Fathom's Recession Watch δείχνει ότι η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα μπορεί να έχει ΄δει τα χαμηλά τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά αυτό δεν εγγυάται την ανάκαμψη σε σχήμα V.

Ήδη ο ιχνηλάτης δραστηριότητας της Goldman Sach έδειξε κάποια σημάδια ανάκαμψης εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου κατάρρευσης της συνολικής ζήτησης.

Με βάση την Fathom's Recession Watch

-Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα ενδέχεται να έχει δει τα χαμηλά έτους τις τελευταίες δύο εβδομάδες

-Ωστόσο, για να βρεθούν οι οικονομίες σε επίπεδα πριν από το COVID 19 θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα

Η Fathom επισημαίνει ότι η χαλάρωση των αυστηρών μέτρων κοινωνικής απόστασης έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Υποδηλώνει ότι η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα έχει δει τα χαμηλά της.

Το χαμηλό των αεροπορικών ταξιδιών σημειώθηκε πριν από 12 ημέρες.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ πιθανότατα έχει σταματήσει να μειώνεται αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από εκείνα λίγους μόλις μήνες πριν.

Μολονότι η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα θα μπορούσε σίγουρα να είναι δυνατή, η ερευνητική εταιρεία Fathom's Recession Watch είπε, είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για ανάκαμψη.

Η έρευνα για τους Αμερικανούς καταναλωτές προσφέρει κάποια δόση αισιοδοξίας.

Ο δείκτης της τρέχουσας κατάστασης των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 90,3 μονάδες τον Απρίλιο, κάτι που ήταν υπερδιπλάσιο του  προηγούμενου μηνιαίου ρεκόρ.

Η μεγάλη δημοσιονομική και νομισματική ώθηση έχει υποστηρίξει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και θα πρέπει να διατηρήσει τα εισοδήματα γενικά σταθερά τους επόμενους μήνες ακόμη και για εκείνους που έχουν χάσει δουλειά.

Η απαισιόδοξη ερμηνεία είναι ότι οι καταναλωτές παραμένουν πολύ αισιόδοξοι σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες οικονομικές και υγειονομικές συνέπειες του COVID-19.

Είναι πλέον σαφές ότι ενώ η επιλογή των lockdowns ήταν γρήγορη, η έξοδος δεν θα είναι.

Ενώ σχεδόν όλες οι χώρες ακολουθούν παρόμοιες προσεγγίσεις, φαίνεται να υπάρχει διαφορά μεταξύ εκείνων που θέλουν να ισοπεδώσουν την καμπύλη και εκείνων που θέλουν να αντιστρέψουν τις καμπύλες του κορωνοιού σε κρούσματα και νεκρούς.

Χώρες όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία φαίνεται να προσπαθούν να καταστέλλουν πλήρως τον ιό, με καθημερινά νέα κρούσματα κάτω από 100 πριν χαλαρώσουν τους περιορισμούς.

Τα νέα κρούσματα σε τόσο χαμηλά επίπεδα πρέπει να σημαίνει ότι οι μελλοντικές στρατηγικές δοκιμών και ανίχνευσης είναι πιο εφικτές.

Αντίθετα, χώρες στην Ευρώπη και μεμονωμένες πολιτείες των ΗΠΑ φαίνεται να είναι πρόθυμες να χαλαρώσουν τα μέτρα κλειδώματος υπό την προϋπόθεση ότι ο περιορισμός του ποσοστού αναπαραγωγής είναι μικρότερος του 1 και το σύστημα υγείας δεν θα πληγεί.

Διαφορετική προσέγγιση έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία φαίνεται να έχει αλλάξει έναν από τους πέντε κανόνες της για έξοδο από το κλείδωμα. Προηγουμένως, δεν θα εξεταζόταν καμία έξοδος προτού η κυβέρνηση ήταν σίγουρη για" δεύτερο κύμα μολύνσεων.

Αυτά δείχνουν την πρόθεση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να χαλαρώσουν την καραντίνα του Ηνωμένου Βασιλείου νωρίτερα παρά αργότερα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει συνεχή μετάδοση του ιού.

Αυτή η πιο χαλαρή προσέγγιση θα ενισχύσει σχεδόν σίγουρα την οικονομική δραστηριότητα νωρίτερα, αλλά συνοδεύεται από κινδύνους.

Για τους λόγους αυτούς, είναι δύσκολο να δούμε την οικονομική δραστηριότητα να επιστρέφει στα επίπεδα πριν από τον κορωνοιό σύντομα.

Το πιο πιθανό και πιο αισιόδοξο σενάριό μας βλέπει το ΑΕΠ στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ 5% κάτω από τα επίπεδα του 2019 έως το 2021. Ωστόσο, οι κίνδυνοι για αυτό είναι πολλοί.

Όσον αφορά τη διάρκεια της ανάκαμψης, επιστρέφοντας οι ΗΠΑ σε επίπεδα πριν από τον κορωνοιό η Guggenheim Investments, πιστεύει ότι μπορεί να χρειαστούν πάνω από "τέσσερα χρόνια" για μια ανάκαμψη, προσθέτοντας ότι "να σκεφτεί ότι η οικονομία πρόκειται να αναδημιουργηθεί κατά το τρίτο τρίμηνο με μια ανάκαμψη σε σχήμα V σε επίπεδα όπου το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) ήταν πριν από την πανδημία δεν είναι ρεαλιστικό.

Ακόμα κι αν, σύμφωνα με το Fathom, η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να βρει ένα κατώτατο σημείο μετά από ένα από τα ισχυρότερα σοκ στην ιστορία - αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ανάκαμψη σε σχήμα V είναι μπροστά.

Το πιθανότερο σενάριο είναι παρατεταμένο U.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/TSA%20Checkpoint%20travel%20numbers%20.png?itok=FjwuGMqi

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/Conference%20Board%20survey%20of%20US%20consumers.png?itok=IIgW5TfY

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/Conference%20board%20monthly%20change.png?itok=QJ1HJWr5

Πηγή: bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text