Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Forthnet: Η πρόταση της BC Partners και οι συνέργειες με τη United Group

Forthnet: Η πρόταση της BC Partners και οι συνέργειες με τη United Group

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Forthnet: Η πρόταση της BC Partners και οι συνέργειες με τη United Group

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Κροατία, Βουλγαρία και, πολύ πιθανόν, Ελλάδα. Το σχέδιο της BC Partners για τη δημιουργία ενός βαλκανικού τηλεπικοινωνιακού πόλου υπό την "United Group” βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τη Forthnet να αποτελεί τον επόμενο στόχο.

Όπως  αποκάλυψε το Capital.gr, η United Group που ελέγχεται από τη βρετανική επενδυτική εταιρεία BC Partners ενημερώθηκε από τη Nomura, σύμβουλο των τραπεζών, πως εισέρχεται σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση των μετοχών, δανείων και μετατρέψιμων ομολογιών που κατέχουν οι Πειραιώς, Εθνική και Alpha στη Forthnet και τις θυγατρικές της.

Η πρόταση της BC Partners, μέσω της United Group, επικράτησε των άλλων δύο που κατατέθηκαν, της Duet Capital και του ομίλου Antenna, καθώς αξιολογήθηκε ως η πλέον συμφέρουσα για την πλευρά των πωλητών και την "επόμενη ημέρα" της Forthnet. Κατά πληροφορίες, η πρόταση της United ανέρχεται στα 42 εκατ. ευρώ και όπως ανέφερε το Capital.gr περιλαμβάνει όρους που κρίθηκαν συμφέροντες σε επίπεδο "κουρέματος" των δανείων της εταιρείας, απόκτηση του equity και αποπληρωμή των δανείων που απομένουν, καθώς και ενδιάμεση χρηματοδότηση για την περίοδο που θα απαιτηθεί μέχρι τη λήψη των απαιτούμενων ρυθμιστικών εγκρίσεων και το financial closing της συναλλαγής.

Σημειώνεται πως η Duet Capital, αντιδρώντας στην απόφαση να δοθεί exclusivity στη BC Partners για τη συνέχεια του διαγωνισμού, εξέφρασε με επιστολή την αντίρρησή της στη διαδικασία που ακολουθήθηκε, υποστηρίζοντας πως η συνολική αξία της πρότασης που κατατέθηκε για τη Forthnet ήταν υψηλότερη. Τραπεζικές πηγές  που συνομίλησαν με το Capital.gr για το θέμα αρκέστηκαν να σχολιάσουν πως η πρόταση της United αξιολογήθηκε ως καλύτερη.

Θετικές ενδείξεις

Οι ίδιες πηγές, πάντως, συνιστούν υπομονή καθώς οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός Μαΐου, το πιθανότερο,  και βάσει της κατάληξής τους θα κριθεί η ολοκλήρωση του deal. Επιπλέον, θα απαιτηθεί χρόνος (3-6 μήνες) για τη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις ρυθμιστικές αρχές, καθώς και άλλες τυπικές διαδικασίες, εφόσον υπάρξει θετική κατάληξη. Έτσι θεωρούν πολύ πρώιμες τις όποιες εκτιμήσεις για το μέγεθος της συναλλαγής και τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για μια δημόσια πρόταση. Παρ' όλα αυτά δεν κρύβουν πως έπειτα από τρία χρόνια προσπαθειών, όλα δείχνουν πως η πώληση της Forthnet είναι πολύ κοντά.

Η εκτίμηση αυτή αιτιολογείται και από τον γενικότερο σχεδιασμό της BC Partners που εδώ και καιρό επεδίωκε στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδιασμού, την είσοδό της στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά. Αρχικά διεκδίκησε την απόκτηση της Wind Ελλάς, μέσω του προ μηνών διαγωνισμού που δεν ολοκληρώθηκε, στρεφόμενη τώρα στην περίπτωση της Forthnet που παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και επιτρέπει την ανάπτυξη συνεργειών σε πολλαπλά επίπεδα.

Η BC Partners υπολογίζεται ότι έχει υλοποιήσει επενδύσεις τα τελευταία χρόνια της τάξης των 4 δισ. ευρώ με αιχμή την United Group για την απόκτηση τηλεπικοινωνιακών assets στα Βαλκάνια. To 2019 έχοντας ολοκληρώσει την εξαγορά της United Group από το KKR, συναλλαγή που σε όρους enterprise value ανήλθε σε 2,6 δισ. ευρώ, προχώρησε στην εξαγορά της Vivacom, του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού παρόχου στη Βουλγαρία.

Πλέον η United Group που εδρεύει στο Άμστερνταμ και απασχολεί 4.400 εργαζόμενους δραστηριοποιείται ως multi-play τηλεπικοινωνιακός και μιντιακός πάροχος σε 6 βαλκανικές χώρες. Προσφέρει υπηρεσίες σε πάνω από 1,8 νοικοκυριά, μέσω εταιρειών όπως η SBB, η Telemach, η United Media και η Tele2 Croatia, ενώ διαθέτει, μεταξύ άλλων, τα τηλεοπτικά κανάλια Sport Klub, N1 και Nova TV. Ο κύκλος εργασιών της το τελευταίο 12μηνο, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας, ανήλθε στα 734 εκατ. ευρώ, ενώ εμφανίζεται ως ενδιαφερόμενη και για την Τelekom Romania που ανήκει στον ΟΤΕ.

Με δεδομένη τη δραστηριότητα της United Group στη συνδρομητική τηλεόραση και τις τηλεπικοινωνίες, οι συνέργειες με τη Forthnet, υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης της συναλλαγής, είναι ευρύτατες. Με την πανδημία του κορονοϊού να έχει ενισχύσει ακόμη περισσότερο την έννοια του home entertainment και οι εταιρείες που διαθέτουν και διαχειρίζονται τηλεοπτικές συνδρομητικές πλατφόρμες, όπως η Nova στην περίπτωση της ελληνικής εταιρείας, να έρχονται στο προσκήνιο, το asset της Forthnet ήδη έχει επαναξιολογηθεί. Περαιτέρω, το μέγεθος της συνδρομητικής της βάσης (500.000 νοικοκυριά) μόνο ευκαταφρόνητο δεν είναι για έναν όμιλο όπως η United Group που βρίσκεται σε φάση μεγέθυνσης της παρουσίας του στην τηλεπικοινωνιακή αγορά της NA Ευρώπης.


Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text