Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Folli Follie: Οι ανακαλύψεις της Deloitte και οι αγωγές που έρχονται

Folli Follie: Οι ανακαλύψεις της Deloitte και οι αγωγές που έρχονται

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Folli Follie: Οι ανακαλύψεις της Deloitte και οι αγωγές που έρχονται

Νέα στοιχεία που ενισχύουν την εικόνα «παραχάραξης» των οικονομικών δεδομένων της Folli Follie έρχονται από την Ασία, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, ο οίκος Deloitte ολοκληρώνει έλεγχο στις θυγατρικές.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου και την πιστοποίησή του από την Alvarez&Marsal -η δικανική έρευνα της οποίας φωτογράφισε αλλά δεν υπέδειξε τους υπαιτίους- παραμένει σε εκκρεμότητα σειρά ζητημάτων προς διαλεύκανση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η Deloitte έχει ολοκληρώσει έλεγχο που απεικονίζει τη «διάσταση» των δραστηριοτήτων του ομίλου στην Ασία έως και τον Σεπτέμβριο του 2019 και ο οποίος έχει παραδοθεί στη νέα διοίκηση της προβληματικής εταιρείας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, διενεργείται και συμπληρωματικός έλεγχος προκειμένου να καλύψει το διάστημα από τον Σεπτέμβριο έως και σήμερα.

Τα πρώτα, ωστόσο, στοιχεία του παραπάνω ελέγχου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, καταδεικνύουν ότι επί μια 15ετία, σειρά ασιατικών θυγατρικών ήταν ζημιογόνες.

Το ερώτημα της «πραγματικής» ασιατικής δραστηριότητας ετέθη τόσο τον Μάιο του 2018 από το QCM fund αλλά και στη διάρκεια της διετίας που κύλησε, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφής απάντηση εκ μέρους των διαδοχικών διοικήσεων του ομίλου.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία στην Ασία θα οδηγήσει μοιραία σε εκκαθάριση των όποιων εταιρικών δομών διατηρούνται εκεί κατά τα πρότυπα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε και για την εκκαθάριση της Links of London στη Βρετανία.

Πέραν του παραπάνω ελέγχου, σε εκκρεμότητα παραμένει η ολοκλήρωση του διαχειριστικού ελέγχου από την PwC (ο οποίος έχει παραγγελθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς), αλλά και η ολοκλήρωση του ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων του 2018 (και πάλι από την PwC). Στην τελευταία Γ.Σ. των μετόχων της εταιρείας, η διοίκηση υπολόγιζε πως θα είχε ισολογισμό χρήσης 2018 στα μέσα Μαΐου. Ωστόσο, με χθεσινοβραδινή της ανακοίνωση, η εταιρεία ενημέρωσε ότι λόγω της αναστολής εργασίας της πλειονότητας των εργαζομένων της θα καθυστερήσει η σύνταξη και δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων για το 2018!

Εξυγίανση

Όπως ήδη έχει επισημανθεί, το ad hoc γκρουπ ομολογιούχων έχει εκφράσει νέα απαίτηση, η οποία αλλάζει ουσιωδώς τους όρους του Term Sheet του Νοεμβρίου πάνω στο οποίο βασίστηκε η αρχική συναίνεση των συνελεύσεών τους. Εξάλλου, όπως έχει σημειώσει η εταιρεία, το σχέδιο εξυγίανσης είναι «υποκείμενο σε επιτρεπόμενες αλλαγές»

Στο πλαίσιο αυτό, οι πιστωτές ομολογιούχοι ζητούν να πάρουν την πλειοψηφία της OpsCo, εταιρείας που βάσει του Σχεδίου Εξυγίανσης προβλέπεται να δημιουργηθεί. Η αρχική πρόβλεψη έδινε το 49% στους πιστωτές και το 51% στους παλαιούς μετόχους (οικογένεια Κουτσολιούτσου, Fosun, Fidelity και μικρομέτοχοι). Στη νέα τους απαίτηση, οι πιστωτές ζητούν να λάβουν το 95%, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας δεν θα τελούν υπό τη «διαχείριση» των βασικών μετόχων.

Για να ικανοποιηθεί η συγκεκριμένη απαίτηση, αναζητήθηκε η νομική φόρμουλα που θα στοιχειοθετήσει την «εξαφάνιση» των ποσοστών των βασικών μετόχων (τόσο της οικογένειας Κουτσολιούτσου όσο και των Fosun - Fidelity), η οποία σύμφωνα με νομικούς κύκλους έχει βρεθεί.

Απομένει, ωστόσο, και η εκτέλεση της παραπάνω κίνησης από τη νέα διορισμένη διοίκηση της εταιρείας, η οποία πολλάκις έχει επισημάνει ότι αναζητά θεσμικά «νομική κάλυψη» έναντι πιθανών μελλοντικών αγωγών εκ μέρους των βασικών μετόχων, εφόσον θα προχωρήσει σε ουσιώδη μεταβολή περιουσιακών στοιχείων. Μέχρι στιγμής, η θεσμοθέτηση μιας τέτοιας κάλυψης δεν έχει γίνει, ενώ το νομοσχέδιο για την Εταιρική Διακυβέρνηση δεν έχει ακόμη ψηφιστεί.

Το παραπάνω γεγονός εξηγεί εξάλλου τόσο την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της εξυγίανσης όσο και τις διαδοχικές παραιτήσεις και ανακατατάξεις στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Παρ' όλα αυτά, η FF στη χθεσινή της ανακοίνωση υποστηρίζει ότι προχωρά κανονικά τη διαπραγμάτευση με τους ομολογιούχους, προκειμένου να οδηγηθεί στην κατάθεση αιτήματος υπαγωγής στο 106β ή δ του Πτωχευτικού.

Ρευστότητα - ενδιάμεση χρηματοδότηση

Έως τότε ωστόσο έχει να αντιπαρέλθει ουσιώδη ζητήματα βιωσιμότητας. To cashflow της -κατά δήλωση της διοίκησής της- κυμαινόταν στα 4 εκατ. ευρώ το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο η επίδραση των μέτρων κατά της πανδημίας κορωνοϊού έχει ανατρέψει την όποια δραστηριότητά της.

Η διοίκηση της εταιρείας έχει στραφεί στην αναζήτηση ενδιάμεσης χρηματοδότησης, ωστόσο δεν διαθέτει εχέγγυα για την εξεύρεσή της πλην του ακινήτου του ΜΙΝΙΟΝ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικό ενδιαφέρον για το εν λόγω ακίνητο έχει εκφράσει ένα βρετανικό fund και ένας Έλληνας επενδυτής, χωρίς ωστόσο να δοθεί σοβαρή συνέχεια. Η δε αποτίμηση του ακινήτου -ιδίως στην παρούσα φάση- κρίνεται πως θα υποχωρήσει πολύ κάτω από την επιδιωκόμενη τιμή.

Επιπλέον, το πιθανό collateral των μετοχών Dufry είναι εκτός συζήτησης καθώς το συγκεκριμένο πακέτο παραμένει δεσμευμένο και η διαδικασία διαιτησίας έχει διακοπεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr. Επιπλέον υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο έχει δεσμευθεί από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα τον Φεβρουάριο του 2020.

Επίσης, η «ανάσα» από την είσπραξη μερίσματος από την Dufry δεν πρόκειται να έρθει, καθώς η ελβετική εισηγμένη ανακοίνωσε στις 23 Απριλίου ότι αναίρεσε την πληρωμή μερίσματος για το 2020, ως ένα από τα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητάς της, δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει λόγω πανδημίας κορωνοϊού.

Τέλος, η πρόταση χρηματοδότησης από καναδικό-κινεζικό fund έχει «κοπεί», τόσο από τη διοίκηση όσο και από τους ομολογιούχους πιστωτές καθώς κρίθηκε «αφερέγγυα».

Αγωγές

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, οι μοναδικές αγωγές που έχουν ασκηθεί αφορούν στα πρόσωπα που ασκούσαν διοίκηση στην Κίνα (Δ. Κουτσολιούτσος, Ι. Μπεγιέτης και ο Κινέζος CEO).

Εξάλλου, η εταιρεία διευκρίνισε χθες ότι έχει καταθέσει υπόμνημα και δήλωση παράστασης υποστήριξης της κατηγορίας που περιλαμβάνεται στη δικογραφία που εκκρεμεί ενώπιον της κ. Ανακρίτριας του 35ου Τακτικού Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών, Κωνσταντίνας Αλεξοπούλου, κατά πρώην στελεχών του ομίλου της Εταιρείας για όλες τις αξιόποινες πράξεις, για τις οποίες έχει ασκηθεί δίωξη.

Η διεκδίκηση της εταιρείας, ύψους 78 εκατ. ευρώ, από τα παραπάνω πρόσωπα θα εκφραστεί με αγωγή, όταν θα μπορέσει να στοιχειοθετηθεί επαρκώς, σημειώνουν κύκλοι της εταιρείας. Και για αυτό τον σκοπό απαιτείται η άντληση και επιβεβαίωση στοιχείων και από τους ελεγκτικούς οίκους που ασχολούνται με την υπόθεση.

 

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text