Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Συμμαχία της ΔΕΗ με τη Motor Oil στην πράσινη ενέργεια

Συμμαχία της ΔΕΗ με τη Motor Oil στην πράσινη ενέργεια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Της Χρύσας Λιάγγου

Η συνεργασία της ΔΕΗ με τη Motor Oil δεν σταματάει στη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, αλλά επεκτείνεται και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η ΔΕΗ μέσω της θυγατρικής της, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, διερευνά δυνατότητες συνεργασίας στις ΑΠΕ και φέρεται ήδη να έχει καταλήξει στην από κοινού ανάπτυξη ενός αιολικού πάρκου, που στον βαθμό που προχωρήσει, θα αποτελέσει και τη βάση της συνεργασίας των δύο εταιρειών στην πράσινη ενέργεια. Οπως είναι ήδη γνωστό, η Motor Oil και η ΔΕΗ έχουν υποβάλει από κοινού ενδιαφέρον στο πρώτο στάδιο (μη δεσμευτικό) του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Ακόμη μία στρατηγική συμμαχία με ελληνικό όμιλο βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι ένα βήμα πριν από την κατακύρωση του διαγωνισμού για τη συνεκμετάλλευση γεωθερμικών πεδίων με την εταιρεία «Ηλέκτωρ». Στόχος είναι μέσα στον Ιούνιο να ξεκινήσει την πρώτη ερευνητική γεώτρηση στο γεωθερμικό πεδίο της Μήλου. Η έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της σύστασης ανώνυμης εταιρείας ειδικού σκοπού από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αλλά και η πρόσφατη ρύθμιση για την παράταση της μίσθωσης των γεωθερμικών πεδίων, άνοιξε τον δρόμο για την εκμετάλλευση των πεδίων Λέσβου, Μήλου - Κιμώλου - Πολυαίγου, Νισύρου και Μεθάνων.

Οι συμμαχίες με τρίτους αποτελούν στρατηγική επιλογή της ΔΕΗ για την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου στον τομέα των ΑΠΕ, που υλοποιεί μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το μνημόνιο συνεργασίας με την RWE (ΔΕΗ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, RWE Aktiengesellschaft, RWE Renewables, RWE Technology International) που υπεγράφη τον Μάρτιο στο Βερολίνο. Οι όμιλοι ΔΕΗ και RWE διερευνούν το ενδεχόμενο συνεργασίας με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας απολιγνιτοποίησης και την ανάπτυξη και υλοποίηση έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Αναφορικά με την ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ, οι όμιλοι ΔΕΗ και RWE θα εξετάσουν συνολικά έργα έως 2GW συνεισφέροντας εξίσου στην ανάπτυξη του εν λόγω χαρτοφυλακίου. Στην παρούσα φάση πραγματοποιείται ανταλλαγή στοιχείων για την υφιστάμενη δομή της ελληνικής αγοράς και του εν δυνάμει χαρτοφυλακίου έργων. Mνημόνια συνεργασίας για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ έχει υπογράψει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και με την πορτογαλική EDP Renewables, όπως και με τη Masdar Taaleri. Στόχος της εταιρείας είναι από τα 150 MW ΑΠΕ να έχει λάβει άδεια εγκατάστασης για έργα ισχύος 600 MW στο τέλος του 2020. Μέσα στα επόμενα χρόνια ο σχεδιασμός της ΔΕΗ προβλέπει την ανάπτυξη επιπλέον ισχύος 1,5 γιγαβάτ.


Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text