Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Πως η κυβέρνηση Trump διέσωσε την Boeing χωρίς να δαπανήσει ούτε ένα δολάριο - Ο ρόλος της Fed

Πως η κυβέρνηση Trump διέσωσε την Boeing χωρίς να δαπανήσει ούτε ένα δολάριο - Ο ρόλος της Fed

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πως η κυβέρνηση Trump διέσωσε την Boeing χωρίς να δαπανήσει ούτε ένα δολάριο - Ο ρόλος της Fed

Η Boeing συγκέντρωσε 25 δισεκατομμύρια δολάρια από ιδιώτες επενδυτές και απέσυρε το αίτημά της για κρατική διάσωση

Πριν από λιγότερο από δύο μήνες, η Αεροδιαστημική Boeing ζήτησε από την Ουάσινγκτον, την χορήγηση δανείου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοιού, ώστε να διασωθεί από την κατάρρευση.

Οπως αναφέρει σε δημοσιευμά του το Bloomberg, η Boeing προερχόταν από την εξαγορά μετοχών για τα  737 Max, που απεδείχθηκε καταστροφική για την εταιρεία, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.

Η κυβερνητική παρέμβαση για την διάσωσή της, φάνταζε ως η μόνη λύση με την εταρεία να ζητά από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Fed)  να λάβει πρωτοφανή μέτρα για την ενίσχυση της.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Trump κατέληξε να συμβάλει καθοριστικά στην διάσωση της εταιρείας χωρίς να ξοδέψει ούτε ένα δολάριο.

Η απόφαση της Fed να χρησιμοποιήσει τον σχεδόν απεριόριστο ισολογισμό της για απλώσει ένα δίχτυ ασφάλεια και να αυξήσει την ρευστότητά της εταρείας, ήταν τόσο σημαντική που χρειάστηκε απλά μια αλλαγή παιχνιδιού για να διασωθεί η εταιρεία.

Αυτό επέτρεψε στην Boeing να συγκεντρώσει 25 δισεκατομμύρια δολάρια από ιδιώτες επενδυτές και να αποσύρει το αίτημά της για κρατική διάσωση, αποφεύγοντας τους περιορισμούς που σίγουρα θα της είχαν επιβληθεί.

Η κίνηση αυτή από πλευρά της Boeing υπογραμμίζει το βαθμό στον οποίο οι πολιτικές που εφαρμόζει η Fed, μπορούν να ξαναχτίζουν την εμπιστοσύνη στις πιστωτικές αγορές, την ώρα που η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει δαπανήσει ούτε ένα δολάριο για το πρόγραμμα εταιρικού χρέους.

Παράλληλα, αυτό, απέτρεψε την σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση σε περίπτωση που αποφάσιζε να παρέχει δισ. δολάρια για τη διάσωση του αεροδιαστημικού κολοσσού, μετά και την παραίτηση της Nikki Haley, της πρώην πρεσβευτή του Προέδρου Trump στα Ηνωμένα Έθνη, από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Από την πλευρά της η εταιρεία, είχε αν επιλέξει ανάμεσα στη λήψη δανείου  δισεκατομμυρίων  δολαρίων από την κυβέρνηση ή να στραφεί στις κεφαλαιαγορές για να αντλήσει ρευστό και στη συνέχεια είτε να αξιοποιεί τη χρηματοδότηση που διατίθεται από την Fed, είτε να λάβει δάνειο από το Υπουργείο Οικονομικών μέσω του νόμου CARES.

Όμως η απόφαση της κυβέρνησης Trump και η έγκρισή του σχεδίου από το Κογκρέσο, να ενισχύσουν την αγορά με 2 τρισ. δολάρια το Μάρτιο του 2020 όταν η πανδημία του Covid 19 ξεσπούσε, ηρέμησε τις αγορές και έδωσε τη δυνατότητα στην Κεντρική Τράπεζα να διοχετεύσει τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Τελικά η Boeing εξασφάλισε την περασμένη Πέμπτη (30/4) περίπου 10 δισ δολάρια και επιπλέον 15 δισ δολάρια από την πώληση 40ετών ομολόγων.


Πηγή: bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text