Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | To νέο σχέδιο για bad bank προσπερνά τον… Ηρακλή

To νέο σχέδιο για bad bank προσπερνά τον… Ηρακλή

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
To νέο σχέδιο για bad bank προσπερνά τον… Ηρακλή

Όταν ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, πρόταξε, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, τη λύση της bad bank, η αγορά πήρε το μήνυμα ότι κάτι ετοιμαζόταν.

Πριν τις δηλώσεις στους Financial Times και την τοποθέτηση στο Φόρουμ των Δελφών, η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ενημερώσει την κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, για την πρόθεσή της να επεξεργαστεί σχέδιο δημιουργίας bad bank. Και προφανώς το Μαξίμου συγκατάνευσε.

Το φιλόδοξο σχέδιο ολιστικής αντιμετώπισης προβλέπει τη μεταβίβαση, σε εθελοντική βάση, παλαιών και νέων (κορωνο-δάνεια) δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών από τις τράπεζες στην bad bank. Ταυτόχρονα, θα επιδιώξει λύση για το υψηλό ποσοστό των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC) στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών.

Η επεξεργασία του σχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του μήνα, ώστε να παρουσιασθεί εν συνεχεία σε ευρωπαϊκές αρχές (SSM, DG Comp) και τράπεζες. Τότε θα διευκρινιστούν και οι δεκάδες απορίες, οι οποίες εγείρονται (σε τι τιμή θα μεταβιβαστούν τα δάνεια, πηγές και ύψος της χρηματοδότησης, τι θα γίνει με τις κεντρικές συμφωνίες διαχείρισης NPEs κά).

Για να υιοθετηθεί, όμως, πέραν των γνωστών όρων, που θέτει η DG Comp περί κρατικών ενισχύσεων, υπάρχει μια ακόμη βασική προϋπόθεση: να αποδειχθεί ότι η –δευτερογενής- αγορά δεν λειτουργεί.

Δηλαδή, ότι δεν μπορούν να διενεργηθούν οι τιτλοποιήσεις, που σχεδιαζόταν να μειώσουν το απόθεμα των NPEs κατά περίπου 32 δισ. ευρώ. Άλλωστε, δημοσιονομικά περιθώρια για να στηριχθούν δύο παράλληλες λύσεις δεν υπάρχουν.

Η προσοχή, ως εκ τούτου, στρέφεται στο αν «δουλεύει» ο Ηρακλής, υπό την επιδείνωση συνθηκών και προοπτικών για την ελληνική οικονομία και την ποιότητα των τραπεζικών ισολογισμών, που προκαλεί η πανδημία του Covid-19.

Crash test θα αποτελέσει η τιτλοποίηση Cairo της Eurobank καθώς η συναλλαγή είναι έτοιμη να κλείσει. Όπως αποκάλυψε η στήλη Χαμαιλέων η Eurobank έχει κινήσει τη διαδικασία για λήψη επικαιροποιημένης, λόγω πανδημίας, πιστοληπτικής διαβάθμισης, όσον αφορά στα δύο από τα τρία υπο-χαρτοφυλάκια του Cairo (Cairo I και ΙΙ) και τη λήψη πιστοληπτικής διαβάθμισης για το τρίτο (Cairo III).

Τα ως τώρα δεδομένα έχουν ως εξής: η κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει την ελάχιστη απαιτούμενη πιστοληπτική διαβάθμιση ( BB-) για την παροχή εγγύησης καθώς θα πρέπει να εγκριθεί εκ νέου ο «Ηρακλής» από την DG Comp. Επιπρόσθετα, οι οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης έχουν θέσει αυστηρότερα κριτήρια, όταν αξιολογούν ελληνικά assets.

Επομένως, το πρόσθετο κόστος, που προκαλεί η επιδείνωση στο προφίλ κινδύνου, λόγω πανδημίας, θα αναληφθεί από τις τράπεζες στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν το “BB-“

Το ερώτημα είναι αν το αυξημένο κόστος καθιστά «ακριβό» και επομένως δυσλειτουργικό τον Ηρακλή και τις τιτλοποιήσεις. Σε αυτή την περίπτωση η ΤτΕ και το σχέδιο για bad bank έχει μπροστά του πρόσφορο έδαφος.

Απαντήσεις αναμένονται σύντομα…


Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text