Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Jumbo: Το 2020 θα πρέπει να θεωρέιται μια χαμένη χρονία

Jumbo: Το 2020 θα πρέπει να θεωρέιται μια χαμένη χρονία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Jumbo: Το 2020 θα πρέπει να θεωρέιται μια χαμένη χρονία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ/ ΕΚΘΕΣΕΩΝ

H ξαφνική, αναπάντεχη και βίαιη ανατροπή της πολυετούς κούρσας των διαδοχικών θετικών οικονομικών χρήσεων, λόγω της πανδημίας θα καθυστερήσει -αλλά δεν θα αναστείλει- το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου Jumbo.

Η μερισματική πολιτική παραμένει αναλλοίωτη αλλά οι μέτοχοι-συνεταίροι του Ομίλου οφείλουν να γνωρίζουν ότι το 2020 θα πρέπει να θεωρείται μία χαμένη χρονιά, σε σύγκριση με τα μεγέθη του παρελθόντος.

Οι επόμενοι 18 μήνες θα συνεχίσουν να αποτελούν πρόκληση σταθερότητας και επιβίωσης στο περιβάλλον της νέας κανονικότητας.

Η οικονομική χρήση που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2019 ήταν εξαιρετική.

 

  • Για την υποδωδεκάμηνη χρήση, από τον Ιούλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο 2019, ο συνολικός κύκλος εργασιών του Ομίλου, αυξήθηκε κατά +7,50% στα 512,52 εκατομμύρια Ευρώ (από 476,75  εκατομμύρια Ευρώ που ήταν ο τζίρος κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα).
  • Τα μικτά κέρδη του Ομίλου, ανήλθαν σε 262,08 εκατ. Ευρώ από 242,14 εκατ. Ευρώ σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του +8,24%. Το μικτό περιθώριο κέρδους του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 51,14% έναντι 50,79% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
  • Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου, ανήλθαν σε 113,49 εκατ. Ευρώ από 98,74 εκατ. Ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο αυξημένα κατά +14,94%.
  • Κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019 τα χρηματικά διαθέσιμα του Ομίλου ήταν ανώτερα του ποσού των δανειακών του υποχρεώσεων κατά 331,41 εκατ. Ευρώ.

 

Με αυτά τα δεδομένα, ο Όμιλος JUMBO υλοποιεί κανονικά τη δέσμευση της διοίκησης για διανομή συνολικά ποσού 0,2820 Ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί στο 50% του ετήσιου μερίσματος της οικονομικής χρήσης που έληξε την 30η Ιουνίου 2019, προσαυξημένο κατά +20%.

Μετά την καταβολή της χρηματικής διανομής ποσού 0,22 Ευρώ ανά μετοχή στις 30 Ιανουαρίου 2020, η  διοίκηση της Μητρικής Εταιρείας, θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση για την υποδωδεκάμηνη χρήση από 1η Ιουλίου 2019 έως και 31η  Δεκεμβρίου 2019, τη διανομή μερίσματος υπόλοιπου ποσού  8.435.705,06 Ευρώ για την εκπλήρωση της δέσμευσής της που αντιστοιχεί σε € 0,062 (μικτό) ανά μετοχή (136.059.759 μετοχές).

Τον Νοέμβριο  2019 λειτούργησε το νέο ιδιόκτητο υπερ-κατάστημα (14.000 τμ περίπου) στο Brasov της Ρουμανίας, φτάνοντας συνολικά τα 80 καταστήματα σε τέσσερις χώρες. Μέχρι σήμερα ο Όμιλος JUMBO διαθέτει 52 καταστήματα στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 9 στη Βουλγαρία και 14 στη Ρουμανία.

Όπως πάντα λειτουργεί το ηλεκτρονικό κατάστημα www.e-jumbo.gr  στην Ελλάδα το οποίο μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το lockdown, διπλασίασε τις πωλήσεις του.

Η θετική τάση στις πωλήσεις του e-jumbo.gr αναμένεται να διατηρηθεί εν μέρη και στο επόμενο διάστημα, καθώς η αγορά θα στρέφεται όλο και περισσότερο σε διαδικτυακές πωλήσεις.

Ωστόσο το ηλεκτρονικό κατάστημα αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό στη συνολική δραστηριότητα.

Η εταιρεία μέσω συνεργασιών, έχει παρουσία με 26 καταστήματα που φέρουν το σήμα της JUMBO, σε 6 χώρες (Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Μαυροβούνιο).

Αποτύπωση της παρούσας κατάστασης

Η ανάπτυξη και εξάπλωση του COVID-19, ο οποίος τον Μάρτιο 2020 κηρύχτηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως πανδημία, έχει επηρεάσει την επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως, πλήττοντας σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται ο Όμιλος.

Στην Ελλάδα, στις 13 Μαρτίου 2020, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας σειράς καταστημάτων λιανικής, εμπορικών κέντρων και άλλων σημείων συνάθροισης κοινού, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Παρόμοια απόφαση έχει εκδοθεί και από την Κυβέρνηση της Κύπρου.

Τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών, που έχουν επιβληθεί στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις για το κλείσιμο καταστημάτων που λειτουργούν σε εμπορικά κέντρα επηρεάζουν δραματικά τις πωλήσεις και στις χώρες αυτές.

Αναπόφευκτα τα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας επηρέασαν αρνητικά τις πωλήσεις της εορταστικής περιόδου του Πάσχα που παραδοσιακά αντιπροσωπεύει το 12% του ετήσιου τζίρου.

Κάθε μήνας lockdown -πλην του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου- αντιπροσωπεύει περίπου το 5% των πωλήσεων.

Εκτιμάται ότι ακόμα και όταν ανοίξουν τα καταστήματα οι πωλήσεις θα είναι μειωμένες σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο.

Mε βάση τα ανωτέρω, η διοίκηση του Ομίλου Jumbo παραμένει προσηλωμένη στην διατήρηση της βιωσιμότητας του Ομίλου εκτιμώντας διαρκώς την κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις.

Σε αυτή την συγκυρία είναι λογικό ωστόσο να υπάρξουν καθυστερήσεις στο άνοιγμα των καταστημάτων που ήταν προγραμματισμένα να λειτουργήσουν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 ωστόσο ο Όμιλος δεν θα παρεκκλίνει από τη μακροπρόθεσμη στρατηγική επέκτασης του δικτύου της.

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text