Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Wood: "Κόβει" τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών – Θα επιβιώσουν στην κρίση και θα σημειώσουν ράλι στη συνέχεια

Wood: "Κόβει" τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών – Θα επιβιώσουν στην κρίση και θα σημειώσουν ράλι στη συνέχεια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Wood: "Κόβει" τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών – Θα επιβιώσουν στην κρίση και θα σημειώσουν ράλι στη συνέχεια

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Οι ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν σε κατάσταση επιβίωσης μετά το ξέσπασμα του COVID-19, σημειώνει η Wood σε νέα της έκθεση όπου "κόβει" τις τιμές-στόχους για τις μετοχές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά 40% σε μέσο όρο, αν και εκτιμά πως όταν τελειώσει η τρέχουσα κρίση μπορούν να σημειώσουν σημαντικό ράλι.

Μετά την πτώση κατά 63% από τις αρχές του έτους, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν επιστρέψει σε πολύ χαμηλές αποτιμήσεις με δείκτη P / TBV στο 0.16x για το 2020. Η Wood θεωρεί πως οι προοπτικές του κλάδου έχουν αρκετές προκλήσεις και οι προβλέψεις για απώλειες από τα δάνεια είναι πιθανό να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας προ προβλέψεων των ελληνικών τραπεζών, τόσο για το 2020 όσο και για το 2021. Ωστόσο, αναλύοντας τα κεφαλαιακά μαξιλάρια των συστημικών τραπεζών, η Wood καταλήγει πως η πιθανότητα αναγκαστικής ανακεφαλαιοποίησης είναι χαμηλή, χάρη στη βοήθεια της ισχυρής ευελιξίας που προσφέρουν οι εποπτικές αρχές.

Έτσι εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες θα επιβιώσουν και θα μπορούσαν να σημειώσουν σημαντικό re-rating μόλις τελειώσει η πανδημία. Εν τω μεταξύ, συστήνει στους επενδυτές να είναι επιλεκτικοί και σημειώνει πως οι προτιμώμενες επιλογές της είναι η Eurobank (σύσταση buy και τιμή-στόχος το 0,70 ευρώ) και η Εθνική Τράπεζα (σύσταση buy, τιμή-στόχος τα 2,10 ευρώ) λόγω των χαμηλότερων NPEs, των υψηλότερων δεικτών κάλυψης και την καλύτερη ορατότητα στην αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων ROTE.

Σε ό,τι αφορά το μακροοικονομικό περιβάλλον, η Wood επισημαίνει πως η Ελλάδα κατάφερε με επιτυχία να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας εισάγοντας νωρίς τα περιοριστικά μέτρα. Παρά τις ισχυρές θετικές προοπτικές όσον αφορά τη δημόσια υγεία, η μακροοικονομική ορατότητα για το 2020 παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, το ελληνικό ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 4,7% φέτος στο βασικό σενάριο, έως στο 8% στο δυσμενές σενάριο. Η Wood αναμένει μείωση του ΑΕΠ κατά 4,3% το 2020, με ισχυρή ανάκαμψη 4,7% το 2021.

Περιορισμένη κερδοφορία στις τράπεζες για περίοδο δύο ετών

Στις επικαιροποιημένες προβλέψεις της η Wood προχωρά σε μείωση των εκτιμήσεων για τα προ προβλέψεων κέρδη των ελληνικών τραπεζών κατά περίπου 15%, κυρίως λόγω της χαμηλότερης αύξησης των δανείων και των πιο αδύναμων προμηθειών. Σε επίπεδο καθαρού κέρδους, αναμένεται οριακή κερδοφορία για τον κλάδο το 2020 και το 2021, λόγω των αυξημένων προβλέψεων για απώλειες από τα δάνεια, με ανάκαμψη του δείκτη ROTE το 2022. Ακόμα και το 2022 οι προβλέψεις για το ROTE (6% για τον κλάδο) είναι χαμηλότερες από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της (8-10%), κυρίως λόγω των υψηλότερων παραδοχών κόστους κινδύνου (COR).

Επαρκή αποθέματα κεφαλαίου

Η Wood υπολογίζει πως τα αποθέματα κεφαλαίου και προ-προβλέψεων κερδοφορίας για το σύνολο του κλάδου θα μειωθούν κατά περίπου 13-15 δισ. ευρώ, ή 10% του καθαρού χαρτοφυλακίου δανείων.

Αυτό σημαίνει ότι, προκειμένου να εξαντληθούν όλα τα buffers και να παραβιαστούν τα ελάχιστα όρια των κεφαλαιακών απαιτήσεων (OCR), θα χρειαστούν τα νέα NPE στο σύστημα να υπερβούν τα 30 δισ. ευρώ (> 17% των ακαθάριστων δανείων και> 28% των εξυπηρετούμενων δανείων).

Αυτό η Wood το θεωρεί ακραίο και στο βασικό της σενάριο υποθέτει πως τα νέα NPEs θα ανέλθουν στα περίπου 7-8 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να απορροφηθούν από τα βασικά προ προβλέψεων κέρδη των τραπεζών εντός δύο ετών (περίπου 3 δισ. ευρώ ετησίως). Λόγω του νόμου για τις αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC), οι τράπεζες δεν μπορούν να απορροφήσουν ένα μεγαλύτερο χτύπημα το 2020 και, αναπόφευκτα, πρέπει να μοιραστούν οι ζημιές από τα δάνεια σε ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (εκτός εάν υπάρχει τροποποίηση στον νόμο).

Μείωση των τιμών-στόχων κατά 40%

Η Wood προχωρά σε μείωση των τιμών-στόχων κατά περίπου 40% σε μέσο όρο, λόγω των υψηλότερων εκτιμήσεων για το COE (κόστος ιδίων κεφαλαίων) και των χαμηλότερων μακροπρόθεσμων εκτιμήσεων για τα ROTE.

Στο βασικό της σενάριο πάντως βλέπει σημαντική άνοδο για όλες τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές στη συνέχεια και μετά την κρίση, με το καλύτερο προφίλ ρίσκου/ανταμοιβής να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Eurobank (τιμή στόχος το 0,70 ευρώ από 1,20 ευρώ πριν) και την Εθνική Τράπεζα (τιμή-στόχος τα 2,10 ευρώ από 3,50 ευρώ πριν), λόγω του χαμηλότερου αποθέματος NPE, την καλύτερη κάλυψη και τα υψηλότερα  εκτιμώμενα ROTE.

Επίσης εκτιμά πως η Alpha Bank (σύσταση hold και τιμή-στόχος το 1 ευρώ από 2,35 ευρώ πριν) και η Πειραιώς (σύσταση hold, τιμή-στόχος τα 1,90 ευρώ από 3,20 πριν) επίσης εξαιρετικά φθηνές (και θα μπορούσαν να υπεραποδώσουν σε ένα bullish σενάριο), αλλά προτιμά να περιμένει μέχρι να υπάρξει  μεγαλύτερη ορατότητα στις εκκρεμείς συναλλαγές τιτλοποίησης.


Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text