Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | UBS: Πώς θα είναι ο κόσμος και οι αγορές μετά τον κορονοϊό

UBS: Πώς θα είναι ο κόσμος και οι αγορές μετά τον κορονοϊό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
UBS: Πώς θα είναι ο κόσμος και οι αγορές μετά τον κορονοϊό

Της Μαρίνας Φούντα

Την «επόμενη ημέρα» οικονομιών και αγορών στη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού επιχειρεί να σκιαγραφήσει η UBS, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις.

Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε νέα 9σέλιδη έκθεσή της, υπό τον διακριτικό τίτλο «COVID-19: Trade tensions resurface», αντίρροπες δυνάμεις κινούν τα νήματα στις διεθνείς αγορές τα τελευταία 24ωρα, με τους επενδυτές να παρακολουθούν μια σειρά από παράλληλα γεγονότα, όπως η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων σε πολλές χώρες του πλανήτη, οι προσπάθειες για ταχεία ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κορονοϊού, η αναζωπύρωση των εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας και οι φόβοι για νέο κύμα της πανδημίας.

Οι μετοχές διαπραγματεύονται σε επίπεδα κατά 24% υψηλότερα από τα χαμηλά του Μαρτίου, με τους αναλυτές της UBS να συστήνουν προσοχή στην επενδυτική κοινότητα, αλλά και την ανάγκη να προστατευθούν επαρκώς απέναντι στο ενδεχόμενο αρνητικών εξελίξεων τους προσεχείς μήνες.

Τα μέτρα ενάντια του κορονοϊού θα αφήσουν έναν κόσμο υπερχρεωμένο

Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, οι ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτηση συνεχίζουν να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα στη μάχη κατά της πανδημίας, θέτοντας σε ισχύ γενναία προγράμματα αγοράς κρατικών ομολόγων.

Καθώς ο κόσμος, μετά τον κορονοϊό, θα είναι ακόμη πιο υπερχρεωμένος από ότι ήταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι αρχικά αναμενόταν. Αυτό σημαίνει πως οι επενδυτές θα πρέπει να διαφοροποιήσουν σε μεγάλο βαθμό τα χαρτοφυλάκιά τους, στρεφόμενοι ακόμη και σε πιο ριψοκίνδυνα assets, όπως εκείνα χαμηλότερης ποιότητας.

«Πράσινα» ομόλογα και κορονοϊός

Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου το προηγούμενο διάστημα έφερε στο προσκήνιο ένα πολύ σοβαρό ερώτημα: Ελλοχεύει ο κίνδυνος εκτροχιασμού των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα όχι.

Αρκετές χώρες, όπως η Γερμανία και η Βρετανία, μίλησαν για την ανάγκη της «πράσινης ανάπτυξης», για την οποία ολοένα και ενισχύεται η άποψη πως «επέδειξε αντοχές» στη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης. Όπως άλλωστε μαρτυρούν και τα στοιχεία, οι δείκτες των «πράσινων» ομολόγων βίωσαν το τελευταίο διάστημα μικρότερες αναταράξεις έναντι των δεικτών των συμβατικών ομολόγων.

Τα «ομόλογα ανάπτυξης» αναμένεται να διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επόμενη μέρα της κρίσης, με στόχο την ανάκαμψη, με τη UBS να εκτιμά πως υπάρχουν πολύ σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και ιδίως σε μετοχές του αγροτοδιατροφικού τομέα, του άνθρακα και του κλάδου ενεργειακής επάρκειας.

Ποιοι πολιτικοί κίνδυνοι ελλοχεύουν;

Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές της UBS, οι πανδημίες έχουν την τάση να ωθούν στα ύψη το αίσθημα δυσπιστίας και των ακραίων «φωνών». Η πολιτική ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας αναφορικά με την αιτία και μετάδοση της πανδημίας αποτελεί το πλέον ξεκάθαρο παράδειγμα αυτής της τάσης.

Ο κίνδυνος προστατευτισμού ενισχύεται, αυξάνοντας τον κίνδυνο επιβολής δασμών, ενώ καθιστά απαραίτητη την ανάγκη για διασφάλιση των τροφοδοτικών αλυσίδων. Η τάση αυτή, εκτιμά η ελβετική τράπεζα, μπορεί να γεννήσει ευκαιρίες στους κλάδους του αυτοματισμού και της ρομποτικής.

Υπάρχει απειλή για δεύτερο κύμα της πανδημίας;

Η πορεία των διεθνών αγορών το τελευταίο διάστημα φωτογραφίζει το κλίμα αισιοδοξίας που γεννά η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων του προηγούμενου διαστήματος. Ωστόσο, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της UBS, κάποιοι περιορισμοί πιθανότατα θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν εκ νέου τους προσεχείς μήνες, εάν ο αριθμός των κρουσμάτων πάρει ξανά την ανιούσα. «Η επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα στον πλανήτη δεν θα έρθει πριν τον Δεκέμβριο του 2020», εκτιμούν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας.

«Υπάρχει, ξεκάθαρα, μεγάλη αβεβαιότητα για το αν προκύψει ή όχι δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι πιέσεις θα διατηρηθούν για τις μετοχές. Κερδισμένες θα μπορούν να αναδειχθούν οι μετοχές των εταιρειών που επωφελούνται των εξελίξεων της πανδημίας», σημειώνουν επίσης.

Πώς θα επηρεάσει την καταναλωτική συμπεριφορά ο κορονοϊός;

Όπως έγινε αντιληπτό, βραχυπρόθεσμα τα περιοριστικά μέτρα άλλαξαν τα δεδομένα στην κατεύθυνση της κατανάλωσης. Στο εξής, η αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό των επιπτώσεων στην αγορά εργασίας θα είναι πολύ σημαντική.

«Εκτιμούμε ότι όσο περιορίζονται οι απολύσεις και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, τόσο θα ενισχύεται και η κατανάλωση και θα αυξάνεται η ζήτηση. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις», τονίζει η UBS, σε άλλο σημείο της έκθεσής της. Ωστόσο, προειδοποιεί πως η πανδημία του κορονοϊού θα αλλάξει σε μόνιμη βάση τις καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών. «Μόλις η κρίση τελειώσει, οι πολίτες που στράφηκαν στο ηλεκτρονικό εμπόριο εν καιρώ καραντίνας, είναι πιθανό να μην επιστρέψουν στη συμβατική, παραδοσιακή αγορά και να επιμείνουν να πραγματοποιούν online αγορές», εξηγούν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας. «Παραμένει ακόμη ασαφές το πόσο γρήγορα καταναλωτές και αρχές θα ανακτήσουν την εμπιστοσύνη», προσθέτουν.

Είναι ευνοϊκό το περιβάλλον για τον τεχνολογικό κλάδο;

Όπως επισημαίνει η UBS, σε ορίζοντα 6-12 μηνών, παραμένει underweight για τον αμερικανικό τεχνολογικό κλάδο, βασιζόμενη στις αυξημένες ανησυχίες, οι οποίες ενισχύουν ταυτόχρονα και τις επιχειρήσεις.

«Η στροφή προς τον κλάδο του ψηφιακού μετασχηματισμού επιταχύνεται στη σκιά της πανδημίας και συγκεκριμένοι τεχνολογικοί κλάδοι αναμένεται να αναδειχθούν ως οι μεγάλοι νικητές σε έναν πιο ψηφιακό κόσμο. Ηλεκτρονικό εμπόριο, fintech, αυτοματισμοί και ρομποτική είναι οι κλάδοι που θα δρέψουν τα μεγαλύτερα οφέλη, όπως και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο 5G, τα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη», καταλήγει η UBS.


Πηγή: insider.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text