Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Η βαθμολογία των NPEs από τους οίκους αξιολόγησης και το ενδιαφέρον για mezzanine ομόλογα δείχνουν ότι ο Ηρακλής είναι ζωντανός

Η βαθμολογία των NPEs από τους οίκους αξιολόγησης και το ενδιαφέρον για mezzanine ομόλογα δείχνουν ότι ο Ηρακλής είναι ζωντανός

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Συν τοις άλλοις ο Ηρακλής είναι το μόνο πραγματικό εργαλείο που η αγορά γνωρίζει και έχει εγκριθεί από τις εποπτικές αρχές ειδικά τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών

Ορισμένοι αναφέρουν ότι ο Ηρακλής δηλαδή ο νόμος που επιτρέπει στις τράπεζες να τιτλοποιήσουν προβληματικά δάνεια με την εγγύηση του δημοσίου έχει απενεργοποιηθεί λόγω ης κρίσης του κορωνοιού ή ακόμη χειρότερα ο Ηρακλής είναι νεκρός.

Ορισμένοι που θα ήθελαν να δουν τον Ηρακλή νεκρό παραδόξως προέρχονται και από την Τράπεζα της Ελλάδος που ουδέποτε υποστήριξε αυτή την λύση, στην πράξη.

Ο Ηρακλής είναι τελικά νεκρός ή ζωντανός;

Τα τρία βασικά στοιχεία του Ηρακλή είναι

1)Η δυνατότητα τιτλοποίησης προβληματικών δανείων και η αγορά τους από διεθνή funds

2)Τα προβληματικά δάνεια που θα ενταχθούν στην τιτλοποίηση πρέπει να φέρουν πιστοληπτική διαβάθμιση, να βαθμολογηθούν από οίκους αξιολόγησης

3)Θα πρέπει οι υποψήφιοι επενδυτές, να δείξουν ενδιαφέρον για τα ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες.

Τα κύρια ομόλογα senior bond αντιστοιχούν στο 30% της αξίας της τιτλοποίησης και καταλήγει στην τράπεζα άπαξ και είναι το μόνο ομόλογο που φέρει την εγγύηση του κράτους.

Το μεσαίου κινδύνου ομόλογο mezzanine bond αγοράζεται από τον επενδυτή και το χαμηλού ρίσκου ομόλογο junior bond έχει μηδενική αξία.

Ναι είναι αλήθεια ότι αυτή την στιγμή τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων δεν μπορούν να υπάρξουν.

Όμως η εν λόγω αγορά θα ανακάμψει το επόμενο διάστημα, ούτως ή άλλως, ούτε εκδόσεις ομολόγων tier 2 μπορούν να εκδώσουν οι τράπεζες σήμερα έχουν επιτόκια 22,5%.

Στο ζήτημα της πιστοληπτικής ικανότητας των προβληματικών δανείων που συνθέτουν την τιτλοποίηση, ενώ θεωρητικά έχει υπάρξει επιδείνωση και οι εκτιμήσεις θέλουν αύξηση των NPEs έως και 10 δισεκ…. οι οίκοι αξιολόγησης δεν υποβάθμισαν την βαθμολογία της Ελλάδος αλλά μόνο τις προοπτικές.

Όπως εικονική είναι η βαθμολογία της Ελλάδος άλλο τόσο εικονική είναι η βαθμολογία των προβληματικών δανείων στις τιτλοποιήσεις

Για τα μεσαίου ρίσκου ομόλογα mezzanine bond και το ενδιαφέρον των επενδυτών, στην πράξη ούτως ή άλλως ακόμη και σε μια ιδανική περίοδο, το ενδιαφέρον για τα εν λόγω ομόλογα ήταν μειωμένο.

Οπότε δεν αποτελεί αντικίνητρο η επιδείνωση του προφίλ των mezzanine ομολόγων των τραπεζών.

Στην πράξη ο Ηρακλής είναι ζωντανός άπαξ και η παρεχόμενη εγγύηση από το κράτος δεν έχει μεταβληθεί.

Συν τοις άλλοις ο Ηρακλής είναι το μόνο πραγματικό εργαλείο που η αγορά γνωρίζει και έχει εγκριθεί από τις εποπτικές αρχές ειδικά τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών και αποτελεί ένα είδος εγγύησης για την μείωση των προβληματικών δανείων των ελληνικών τραπεζών, απέναντι στους επενδυτές.

Ιδέες όπως bad bank θα αποδειχθούν επικίνδυνες και μπορεί να οδηγήσουν την Ελλάδα ακόμη και σε μνημόνιο.


Πηγή: bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text