Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Οι ελληνικές βιομηχανίες δίνουν τη μάχη του restart

Οι ελληνικές βιομηχανίες δίνουν τη μάχη του restart

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι ελληνικές βιομηχανίες δίνουν τη μάχη του restart

Του Στέφανου Kοτζαμάνη

Έτοιμες να ανάψουν και πάλι τις μηχανές των εργοστασίων τους μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο είναι οι εγχώριες βιομηχανίες που έθεσαν ποσοστό του προσωπικού τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας, περιορίζοντας δραστικά ή και μηδενίζοντας το ύψος της παραγωγής τους.

Προφανώς, οι διοικήσεις των συγκεκριμένων εταιρειών προβληματίζονται ιδιαίτερα για το πόσο γρήγορα θα αρχίσει να επανέρχεται η ζήτηση στα προ της πανδημίας επίπεδα, έχοντας ως βασικό σενάριο ότι η επάνοδος θα έχει μέτρια δυναμική και θα απαιτήσει πολλούς μήνες.

Το θέμα, ωστόσο, δεν είναι μόνο το πότε θα αρχίσει να παίρνει ζωή η ζήτηση, αλλά επιπλέον -σε περιπτώσεις που οι ελληνικές εταιρείες πουλάνε σε μεσάζοντες- το ποια είναι τα τρέχοντα αποθέματα των μεσαζόντων.

Οι εταιρείες που απευθύνονται κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό εμφανίζονται σήμερα κάπως πιο αισιόδοξες σε σχέση με την κατάσταση που βρίσκονταν στις αρχές Μαρτίου. «Οι πωλήσεις μας στην Ευρώπη μπορεί να μειώθηκαν δραστικά, κατά περίπου 50%-70%, αλλά δεν μηδενίστηκαν όπως φοβόμασταν αρχικά», δηλώνει στο Euro2day.gr ιδιοκτήτης κλωστοϋφαντουργικής εταιρείας, ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος μεταλλουργικού κλάδου υποστηρίζει ότι η μείωση των πωλήσεων δεν προερχόταν κυρίως από ακυρώσεις παραγγελιών αλλά από την αδυναμία υλοποίησής τους λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχαν τεθεί στις χώρες αυτές. «Θέλω να πιστεύω ότι οι εργασίες αυτές σε μεγάλο βαθμό δεν θα χαθούν, αλλά απλά θα μεταφερθούν στο μέλλον».

Ένας δεύτερος λόγος που μετριάζει τις ανησυχίες των ελληνικών εταιρειών είναι το ότι μετά από το χρονικό διάστημα των 30-45 ημερών που πουλούσαν (έστω και λιγότερα προϊόντα) αλλά δεν παρήγαγαν (ούτε παράγγελναν πρώτες ύλες), βλέπουν σήμερα τις αποθήκες τους να αδειάζουν σε μεγάλο βαθμό (destocking) και τη ρευστότητά τους να είναι ενισχυμένη, τουλάχιστον προσωρινά.

Με αυτό τον τρόπο επίσης, θα χρειαστούν μία έως τρεις εβδομάδες προκειμένου να επαναφέρουν τα αποθέματά τους σε κανονικά επίπεδα, ελπίζοντας πως στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα έχουν αρχίσει -σε κάποιο βαθμό έστω- να ξαναπαίρνουν μπροστά είτε οι οικονομίες των ξένων χωρών είτε ακόμη και η εγχώρια αγορά, με δεδομένο ότι αρκετές εξ αυτών παράγουν προϊόντα που διατίθενται μέσα από τα ελληνικά εμπορικά καταστήματα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, όλοι αναγνωρίζουν ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στη ζήτηση θα είναι δομικές και πως για πολλές βιομηχανίες -αλλά και για την οικονομία γενικότερα- η κυβέρνηση καλείται επειγόντως να αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών, που θα τονώσει μέσα στους επόμενους μήνες την εγχώρια ζήτηση και θα αμβλύνει κάποια από τα τρέχοντα συγκριτικά μειονεκτήματα, όπως αυτά του υψηλού ενεργειακού κόστους και των μεγάλων εργοδοτικών εισφορών.

Χαρακτηριστική είναι η θέση κύκλων προσκείμενων στον χαλυβουργικό κλάδο του Ομίλου Viohalco, σύμφωνα με τους οποίους «το κλειδί της υπόθεσης είναι να ξεκινήσουν τον προσεχή Σεπτέμβριο μεγάλα ώριμα επενδυτικά -δημόσια και ιδιωτικά- έργα και η κυβέρνηση θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της προς αυτή την κατεύθυνση. Το ίδιο άλλωστε θα επιδιώξουν και οι κυβερνήσεις άλλων χωρών, ωστόσο ζητούμενο στην περίπτωσή μας είναι η ταχύτητα. Όλοι αναγνωρίζουν πως το στοίχημα των επενδύσεων θα κριθεί κατά περίπου 80% στον κατασκευαστικό τομέα και κατά 15% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, σύντομα θα πρέπει να αναληφθούν κυβερνητικές πρωτοβουλίες, με στόχο τη μείωση του υπέρογκου ενεργειακού κόστους. «Δεν είναι δυνατόν μια εξαγωγική εταιρεία να μην έχει ανταγωνιστικότητα στο κόστος ενέργειας, ακόμη και αν λειτουργεί κάθε ημέρα στη ζώνη χαμηλής ζήτησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μια ξεχωριστή περίπτωση είναι οι εταιρείες, ο όγκος των εργασιών των οποίων επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την εκάστοτε εξέλιξη της οικοδομικής δραστηριότητας και εν γένει των επενδύσεων στη χώρα. Μια τέτοια εταιρεία είναι η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, με τον πρόεδρο της εισηγμένης Γιώργο Κρεμμύδα να επισημαίνει πως τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προβλέπουν μια αργή και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, αφήνοντας να εννοηθεί πως από τον Σεπτέμβριο και μετά, ίσως κάτι αρχίσει να κινείται στο μέτωπο που δραστηριοποιείται η εταιρεία του.

Ο κλάδος εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα ξεκίνησε ανοδικά το πρώτο φετινό δίμηνο, πλην όμως παρατηρήθηκε σημαντική πτώση της ζήτησης μετά την εμφάνιση της Covid-19 στη χώρα. «Παρατηρείται πτώση της ζήτησης, αλλά δεν μιλάμε για κάτι το καταστροφικό», υποστηρίζουν παράγοντες του κλάδου, συμπληρώνοντας βέβαια ότι «απομένει πλέον να δούμε το πόσο θα διαρκέσει η πορεία προς την ομαλοποίηση της κατάστασης».

Βέβαια, υπάρχουν και οι «ανθεκτικές» παραγωγικές μονάδες, οι οποίες θα επηρεαστούν σε σχετικά μικρότερο βαθμό από την πανδημία και κυρίως σχετίζονται είτε άμεσα είτε έμμεσα (π.χ. συσκευασία τέτοιων προϊόντων) με κλάδους όπως τα τρόφιμα, τα άλευρα και τα φάρμακα.

Τέλος, αρκετές βιομηχανίες μέσα στο γενικότερο περιβάλλον αβεβαιότητας έσπευσαν να χρησιμοποιήσουν για λόγους ασφαλείας προϋπάρχουσες γραμμές πίστωσης, τις οποίες επί του παρόντος δεν τις χρειάζονται.


Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text