Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Mytilineos: Πως το αλουμίνιο κέρδισε το στοίχημα της κρίσης

Mytilineos: Πως το αλουμίνιο κέρδισε το στοίχημα της κρίσης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Mytilineos: Πως το αλουμίνιο κέρδισε το στοίχημα της κρίσης

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Τα αποτελέσματα α' τριμήνου 2020 που ανακοίνωσε χθες η Mytilineos, επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά την ανθεκτικότητα του τομέα μεταλλουργίας, ο οποίος κατάφερε να ξεπεράσει τη διεθνή κρίση τιμών και να συνεισφέρει σημαντικά στην κερδοφορία της εταιρείας.

Βεβαίως το κυριότερο επίτευγμα για το επίμαχο διάστημα αλλά και μετά το πρώτο τρίμηνο, ήταν το γεγονός ότι η Mytilineos κατάφερε να κρατήσει παρά την πανδημία ανοιχτές όλες τις μονάδες της, τόσο του τομέα μεταλλουργίας όσο και τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, χωρίς να σημειωθεί κάποιο κρούσμα COVID - 19.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της μεταλλουργίας, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι παρά την σημαντική πτώση των τιμών τόσο της αλουμίνας (26,3% σε 285 δολάρια/ τόνο) όσο και του αλουμινίου (8,9% σε 1712,75 δολάρια/ τόνο) και των πριμ (-33%), η Mytilineos κατάφερε να εμφανίσει θετικό πρόσημο στηριζόμενη στο χαμηλό κόστος πρώτων υλών αλλά και στα μειωμένα κόστη παραγωγής.  Στην αλουμίνα καθοριστικό ήταν το μειωμένο κόστος του φυσικού αερίου κατά 30% σε σχέση με το 2019 ενώ στο αλουμίνιο η συνολική μείωση του κόστους του πρωτόχυτου αλουμινίου έφτασε το 22,5% σε σχέση με το 2019.

Όπως επισήμανε και η ίδια η εταιρεία, η ανθεκτικότητα του τομέα Μεταλλουργίας οφείλεται αφενός στο καθετοποιημένο μοντέλο λειτουργίας και αφετέρου στις συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες για τη βελτιστοποίηση του κόστους. Η εταιρεία έχει επιτύχει την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της και κατατάσσεται στο πρώτο τεταρτημόριο της παγκόσμιας καμπύλης κόστους τόσο στην παραγωγή αλουμίνας όσο και στην παραγωγή αλουμινίου.

Μόνο το τελευταίο πρόγραμμα βελτιστοποίησης του κόστους "Ήφαιστος” που βρίσκεται σε πλήρη υλοποίηση έχει ως στόχο την εξοικονόμηση 62 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 35 εκατ. αφορούν σε βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση, ενώ τα υπόλοιπα 27 εκατ. αφορούν σε one - off βελτιώσεις.

Φυσικό αέριο

Εκτός όμως από τον τομέα της μεταλλουργίας, που ευνοήθηκε από τις χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου, το ίδιο συνέβη και για τον τομέα της ενέργειας. Συγκεκριμένα το φθηνό φυσικό αέριο "ευθύνεται” για την αυξημένη κερδοφορία του τομέα παρά τις μειωμένες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού στη χώρα. Συγκεκριμένα το περιθώριο κερδοφορίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής αυξήθηκε κατά 55% έναντι του προηγούμενου έτους, ενώ αύξηση σημειώθηκε και στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ κατά 17,5%.

Τέλος από τα highlights των χθεσινών αποτελεσμάτων ξεχωρίζει η επισήμανση ότι στον τομέα ολοκληρωμένων έργων και υποδομών, η αλλαγή στρατηγικής και η στροφή σε ολοκληρωμένες λύσεις στους τομείς της βιώσιμης ανάπτυξης (διαχείριση αποβλήτων, υβριδικά συστήματα εκτός δικτύου, έργα ενεργειακής απόδοσης) θα αρχίσει να αποδίδει από το β εξάμηνο του έτους, την ίδια στιγμή που το ανεκτέλεστο του τομέα ανάπτυξης ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας ανέρχεται σε 155 εκατ. ευρώ ενώ επιπλέον 160 εκατ. βρίσκονται σε πολύ ώριμο στάδιο συμβασιοποίησης.


Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text