Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Οι πέντε κινήσεις που θωρακίζουν τη Mytilineos στην κρίση

Οι πέντε κινήσεις που θωρακίζουν τη Mytilineos στην κρίση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Του Χρήστου Κολώνα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το επιχειρησιακό σχέδιο της Mytilineos για τη θωράκιση των δραστηριοτήτων της απέναντι στην κρίση της πανδημίας, την επίτευξη ισχυρών οικονομικών μεγεθών αλλά και για την απρόσκοπτη λειτουργία των παραγωγικών της μονάδων.

Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα φάνηκαν στις οικονομικές καταστάσεις του τριμήνου Ιανουαρίου – Μαρτίου, ενώ ήδη η Societe Generale βλέπει την εισηγμένη να μπαίνει στον δείκτη MSCI ορμώμενη από την υψηλή κεφαλαιοποίησή της.

Η Mytilineos μέσα από πέντε κινήσεις διασφαλίζει και την πορεία της στην μετά Covid-19 εποχή, η οποία αναμένεται δύσκολη και με πρωτόγνωρους ρυθμούς ύφεσης.

Η πρώτη και σημαντική κίνηση της εταιρίας είναι η εξασφάλιση της ρευστότητας συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, η οποία της παρέχει ασφάλεια στις επιχειρηματικές της κινήσεις με δεδομένο ότι δεν έχει σημαντικές λήξεις υποχρεώσεων έως το 2022.

Ο «Ήφαιστος»

Η δεύτερη κίνηση είναι το πρόγραμμα βελτιστοποίησης κόστους «Ήφαιστος» στον Τομέα της Μεταλλουργίας. Βρίσκεται σε πλήρη υλοποίηση με συνολικό στόχο 62 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 35 εκατ. ευρώ αφορούν σε βελτίωση του EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση και τα υπόλοιπα αφορούν σε εφάπαξ (one-off) βελτιώσεις. Ο «Ήφαιστος» ήρθε να μετριάσει τις επιπτώσεις από την πτώση των διεθνών τιμών της αλουμίνας και του αλουμινίου. Οι τιμές της αλουμίνας παρουσίασαν πτωτική τάση, καθώς ο δείκτης API υποχώρησε κατά 26,3% σε 285 δολ. ανά τόνο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Όσον αφορά στο αλουμίνιο, η μέση τιμή (LME) μειώθηκε κατά 8,9% σε 1.712,75 δολ. ανά τόνο από 1.880,64 δολ. ανά τόνο για το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, ενώ τα πριμ των προϊόντων αλουμινίου μειώθηκαν περίπου 33%.

Το LNG

Η τρίτη κίνηση αφορά στην αξιοποίηση της ευκαιρίας του φθηνού LNG. Το χαμηλό κόστος του φυσικού αερίου συνέδραμε και στην εξοικονόμηση δαπανών στον τομέα της μεταλλουργίας. Αλλά η Mytilineos βρέθηκε κερδισμένη στον Τομέα Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου. Παρά τη μείωση της μέσης ημερήσιας Οριακής Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) κατά 25,9% στα 50,4 ευρώ ανά MWh, το προφίλ κατανάλωσης, το μέγεθος και η δυνατότητα της εταιρίας να εξασφαλίζει ανταγωνιστικές τιμές φυσικού αερίου οδήγησαν σε αύξηση του περιθωρίου κερδοφορίας (clean spark spread) για τις θερμικές μονάδες παραγωγής της κατά 55% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους.

Ο μετασχηματισμός του EPC

Η τέταρτη κίνηση αφορά στον μετασχηματισμό του Τομέα Ολοκληρωμένων Έργων και Υποδομών. Στόχος είναι να επικεντρωθεί στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων στους τομείς της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, υβριδικά συστήματα εκτός δικτύου, έργα ενεργειακής απόδοσης κ.ά. Η ολοκλήρωση της εν λόγω διαδικασίας αναμένεται στο Β’ τρίμηνο του έτους. Ταυτόχρονα, ο Τομέας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του στην κατασκευή ενεργειακών έργων με καύσιμο το φυσικό αέριο προσβλέπει στην ανάληψη νέων τέτοιων έργων, καθώς η πολιτική απανθρακοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου έχει ήδη αναθερμάνει το ενδιαφέρον για ανάπτυξη και κατασκευή νέων μονάδων με καύσιμο φυσικό αέριο.

Η διοίκηση εκφράζει την πεποίθηση ότι η νέα δομή και στρατηγική κατεύθυνση του Τομέα Ολοκληρωμένων Έργων και Υποδομών θα αρχίσει άμεσα να αποδίδει θετικά αποτελέσματα, πιθανώς και από το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Το ανεκτέλεστο των ΑΠΕ

Η πέμπτη κίνηση αφορά στον πολλά υποσχόμενο Τομέα Διεθνούς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας. Η εξαγορά της ΜΕΤΚΑ EGN πολύ πριν την κρίση της πανδημίας ενίσχυσε τις επιχειρηματικές κινήσεις της Mytilineos. Η εταιρία διαθέτοντας και την απαιτούμενη ρευστότητα είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί αυτήν τη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά, τόσο για κατασκευές έργων για τρίτους, όσο και μέσω της δικής της πλατφόρμας ανάπτυξης και κατασκευής φωτοβολταϊκών έργων με στόχο την μετέπειτα πώληση τους (BOT).

Στο Α’ Τρίμηνο του 2020, συνεχίστηκε απρόσκοπτα η εκτέλεση των έργων σε χώρες όπως η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Χιλή και το Καζακστάν.

Επιπλέον, ο Τομέας Διεθνούς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας ολοκλήρωσε την πρώτη πώληση ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, συνολικής ισχύος 47MW, έναντι τιμήματος 45,8 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω συναλλαγή ήταν η πρώτη από ένα χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων συνολικά 600 MW που θα αναπτυχθούν, κατασκευαστούν και διατεθούν εντός των επόμενων 18-24 μηνών.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του Τομέα ανέρχεται σε 155 εκατ., ενώ επιπλέον 160 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε πολύ ώριμο στάδιο συμβασιοποίησης τους.


Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text