Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Τι περιμένει η αγορά από τη σημερινή "ετυμηγορία" της Moody’s – Ποιο μήνυμα έδωσε ο οίκος

Τι περιμένει η αγορά από τη σημερινή "ετυμηγορία" της Moody’s – Ποιο μήνυμα έδωσε ο οίκος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Άλλη μία ετυμηγορία για την Ελλάδα, εν μέσω του σοκ που προκαλεί η κρίση λόγω κορονοϊού σε όλες τις οικονομίες διεθνώς και με τη χώρα μας να αναμένεται να δεχτεί από τα πιο σφοδρά "χτυπήματα" λόγω του μεγάλου βάρους του τουρισμού στο ΑΕΠ, αναμένεται σήμερα από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, ακολουθώντας τους υπόλοιπους τρεις μεγάλους οίκους S&P, DBRS (με προγραμματισμένες αξιολογήσεις) και Fitch (έκτακτη αξιολόγηση) οι οποίοι έδωσαν τις εκτιμήσεις τους πριν δύο περίπου εβδομάδες.

Με δεδομένο ότι η Moody’s δίνει την πιο αυστηρή βαθμολογία στην Ελλάδα ήδη, τέσσερα σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα με σταθερές προοπτικές, αναμένεται ευρέως από την αγορά ότι ο οίκος δεν θα προχωρήσει σε κάποια αλλαγή στο rating της χώρας ενώ θα κρατήσει σταθερές και τις προοπτικές, ευθυγραμμιζόμενος με τους υπολοίπους τρεις. Μάλιστα, πηγές της αγοράς σημειώνουν πως εάν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία σήμερα ο οίκος πιθανότατα να προχωρούσε ακόμα και σε διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι η S&P και η DBRS βαθμολογούν την Ελλάδα τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, στο "ΒΒ-" και στο "ΒΒ(low) αντίστοιχα και υποβάθμισαν πρόσφατα τις προοπτικές σε σταθερές από θετικές, ενώ η Fitch δίνει την καλύτερη βαθμολογία, δύο βαθμίδες κάτω από το investment grade με σταθερές προοπτικές πλέον από θετικές πριν.

Αξίζει να σημειώσουμε πως δεν αποκλείεται η Moody’s να μην δημοσιεύσει κάποια αξιολόγηση της Ελλάδας σήμερα – δεν είναι η πρώτη που βγαίνει εκτός προγράμματος και παρακάμπτει κάποιο review – ειδικά τη στιγμή που μόλις τρεις εβδομάδες πριν και στις 17 Απριλίου είχε δημοσιεύσει μία έκθεση για την Ελλάδα όπου επιβεβαίωνε τη βαθμολογία που δίνει και προχωρούσε σε εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία.

Aπό τότε βέβαια έχει περάσει κάποιο διάστημα και έχουν σημειωθεί αλλαγές οι οποίες επηρεάζουν σίγουρα τις προοπτικές της Ελλάδας, καθώς στις 17 Απριλίου η χώρα βρισκόταν ακόμη σε lockdown ενώ πλέον έχει μπει στην πρώτη φάση επανεκκίνησης της οικονομίας, ενώ έχουν ανακοινωθεί περισσότερα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση και υπάρχουν σίγουρα περισσότερα "δεδομένα", έτσι η Moody’s έχει "λόγο" να δώσει ένα επικαιροποιημένο review.

Όπως σημειώνει στο Capital.gr ο Τζενς Πίτερ Σόρενσεν, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank, η Moody’s ίσως να δημοσιοποιήσει την αξιολόγησή της για την Ελλάδα σήμερα το βράδυ. Σε περίπτωση που προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί, τότε ο ίδιος δεν αναμένει καμία αλλαγή στο rating και τις προοπτικές που δίνει στη χώρα. Ακόμα όμως και σε περίπτωση του απίθανου σεναρίου όπου ο οίκος αποφασίσει να υποβαθμίσει την Ελλάδα, αυτή η κίνηση δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά καθώς πλέον η Ελλάδα έχει την ισχυρή στήριξη από το νέο QE της ΕΚΤ, ενώ η κεντρική τράπεζα έχει κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως τονίζει ο Σόρενσεν, η Danske Bank δεν αναμένει υποβάθμιση του rating της Ελλάδας ούτε αλλαγή των προοπτικών.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Moody’s στις 17 Απριλίου επιβεβαίωσε το "Β1" που δίνει στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας με σταθερές προοπτικές, και είχε δώσει την εκτίμηση πως ύφεση φέτος θα κινηθεί στο 5% (και ανάκαμψη 4% το 2021),, τονίζοντας πως το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας υποστηρίζεται από το ισχυρό ιστορικό επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων καθώς και τη στήριξη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αν και το ελληνικό χρέος παραμένει πολύ υψηλό, η Ελλάδα επωφελείται από το ευνοϊκό προφίλ ωρίμανσής του καθώς και το υψηλό "μαξιλάρι" ρευστότητας, όπως είχε σημειώσει.

Ο οίκος τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε από πολύ νωρίς στην εξάπλωση του κορονοϊού, εφαρμόζοντας περιοριστικά μέτρα και μέτρα στήριξης, ωστόσο η πανδημία θα επηρεάσει αναπόφευκτα την ελληνική οικονομία κυρίως μέσω του τουριστικού κλάδου, ο οποίος απασχολεί το 26% των συνολικών θέσεων εργασίας στη χώρα. Το τρίτο τρίμηνο του έτους αποτελεί "κλειδί" για τον κλάδο καθώς το 60% των ετήσιων εσόδων του πραγματοποιούνται αυτούς τους μήνες. Αν και ο πιο ισχυρός εγχώριος τουρισμός θα βοηθήσει, δεν θα είναι αρκετό για να καλύψει την απουσία διεθνών τουριστών. Η Ελλάδα παραμένει μία σχετικά κλειστή οικονομία και αυτό της δίνει πάντως ένα στοιχείο ανθεκτικότητας στην κρίση, τόνισε.

Σύμφωνα με τον οίκο, αν και η δημοσιονομική επιδείνωση θα είναι σημαντική φέτος όπως και σε όλη την ευρωζώνη, ωστόσο θα είναι προσωρινή και δεν υπάρχουν ανησυχίες για τη χρηματοδότηση της χώρας η οποία μπορεί να κάνει χρήση του μεγάλου "μαξιλαριού" ρευστότητας, ενώ και η ένταξη στο νέο QE της ΕΚΤ είναι μία πολύ θετική εξέλιξη.

Το μήνυμα που έδωσε η Moody’s στις 17 Απριλίου πάντως είναι πως δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε αλλαγή της αξιολόγησης που δίνει για την Ελλάδα, εν μέσω της κρίσης η οποία και έχει προκαλέσει ανησυχίες για υποβαθμίσεις διεθνώς. Όπως ανέφερε, μπορεί να προχωρήσει αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας εάν ο αρνητικός αντίκτυπος τη πανδημίας στην οικονομία είναι παροδικός, με ταχύτατη ανάκαμψη της οικονομίας στη συνέχεια, και εάν οι προσπάθειες εντατικοποίησης των μεταρρυθμίσεων και βελτίωσης του τραπεζικού κλάδου επανέλθουν, κάτι που σημαίνει ότι πιθανώς θα περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.


Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text