Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 216 | Παρασκευή 2 Μαΐου 1880 - 140 χρόνια από τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου

Παρασκευή 2 Μαΐου 1880 - 140 χρόνια από τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Παρασκευή 2 Μαΐου 1880 - 140 χρόνια από τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου

Μετά από τρία και πλέον χρόνια απραξίας στο ζήτημα του Χρηματιστηρίου, το οποίο είχε ήδη ιδρυθεί από το Σεπτέμβριο του 1876, περί τα τέλη του 1879, η Κυβέρνηση αποφάσισε να επισπεύσει την έναρξη της λειτουργίας του.
Ο Τύπος της εποχής, ο οποίος επί αρκετά χρόνια έχει πάψει να αναφέρεται σε χρηματιστηριακά ζητήματα, δεν αναφέρει τί ήταν αυτό που αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για τη λειτουργία του. Όμως, καθώς γνωρίζουμε και τα γεγονότα που ακολούθησαν, είναι ολοφάνερο ότι, η διάθεση της Κυβέρνησης να επαναφέρει -και μάλιστα με επιτακτικότητα και με επείγουσες διαδικασίες- το ζήτημα της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, οφείλεται στην, μετά τη ρύθμιση των παλαιότερων δανείων κατά το 1878, επιστροφή της χώρας στις κεφαλαιαγορές του εξωτερικού. Ήδη, κατά το 1879 η Κυβέρνηση είχε εκδώσει δάνειο ύψους 60 εκατομμυρίων φράγκων, ενώ προετοίμαζε την έκδοση του δανείου του 1880, συνολικού ύψους 120 εκατομμυρίων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση ενός τόσο μεγάλου δανείου ήταν και η δυνατότητα διαπραγμάτευσής του, παράλληλα με το εξωτερικό, σε αγορά του εσωτερικού.
Για το λόγο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο της 13ης Δεκεμβρίου 1879 ενέκρινε τον Κανονισμό Λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, ο οποίος και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 13, της 11ης Ιανουαρίου 1880.

Στο φύλο της 5ης Μαρτίου 1880, η “Παλιγγενεσία” πληροφόρησε τους αναγνώστες της ότι “το Χρηματιστήριον Αθηνών εγκαθίσταται εις την μεγάλην οικίαν του κ. Βασιλείου Μελά. Εν τη αυτή οικία μεταφέρονται και τα γραφεία της Βιομηχανικής Τραπέζης”. Τέλος, την 12η Απριλίου 1880, δημοσιεύθηκε ανακοίνωση που ενημέρωνε τα ήδη μέλη του Χρηματιστηρίου, αλλά και όσους επιθυμούσαν να εγγραφούν ως μέλη, ότι η πρώτη επίσημη συνεδρίαση θα πραγματοποιούνταν στις 2 Μαΐου 1880.


Την Παρασκευή 2 Μαίου 1880, στις 3 μ.μ., στη δυτική πτέρυγα του Μεγάρου Μελά, επί της Πλατείας Νέου Θεάτρου, με την παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Κ. Λομβάρδου, του Νομάρχη Αττικής και Βοιωτίας, του Δημάρχου Αθηνών Δημητρίου Σούτσου, της Επιτροπής του Χρηματιστηρίου και των μελών αυτού και χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Μαντινείας Θεόκλητου Βίμπου, τελέστηκε ο αγιασμός και πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.
Οι ώρες εργασίας του Χρηματιστηρίου καθορίστηκαν να είναι η 4:00 μμ έως 5:00 μμ για τους θερινούς μήνες, καθημερινά εκτός Κυριακών και εορτών.

Οι πρώτοι διαπραγματευόμενοι τίτλοι

Τα επίσημα κρατικά χρεόγραφα των μέχρι τότε δανείων και ένα μέρος των μετοχών που είχαν απομείνει να διαπραγματεύονται στην ανεπίσημη Λέσχη “Ερμής” της “Ωραίας Ελλάδος”, αποτέλεσαν τους πρώτους τίτλους που, στις 2 Μαΐου 1880, διαπραγματεύτηκαν στην “επίσημη” αγορά του Χρηματιστηρίου. Οι μετοχές της πρώτης διαπραγμάτευσης ήταν:  1) Εθνική Τράπεζα, 2) Γενική Πιστωτική Τράπεζα, 3) Τράπεζα Βιομηχανικής Πίστεως, 4) Ναυτική Τράπεζα η “Αλκυών”, 5) Ναυτική Τράπεζα ο “Αρχάγγελος”, 6) Εταιρία Μεταλλουργείων Λαυρίου, 7) Σιδηρόδρομοι Αθηνών – Πειραιώς, 8) Εταιρία Αεριόφωτος Αθηνών και 9) Ασφαλιστική Εταιρία “Άγκυρα”.


Οι παραπάνω τίτλοι αναφέρονται στο “επίσημο” Δελτίο Τιμών, το οποίο για πρώτη φορά εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση της 12ης Ιουλίου 1880. Βεβαίως, παράλληλα με τις παραπάνω μετοχές, στο Χρηματιστήριο διαπραγματεύονταν “ανεπίσημα” και οι μετοχές αρκετών εταιριών, οι οποίες όμως, είτε δεν είχαν υποβάλει αίτηση εισαγωγής σ' αυτή, είτε δεν πληρούσαν τα κριτήρια για την εισαγωγή τους. 
Η πρώτη συνεδρίαση του επίσημου Χρηματιστηρίου της Αθήνας, ήταν ελαφρά πτωτική, τόσο στις τιμές των δανείων, όσο και στις τιμές των μετοχών. Η μόνη μετοχή που ανέβηκε, ήταν η μετοχή των “Μεταλλουργείων Λαυρίου”, η οποία καθ' όλη τη διάρκεια του βίου του, διακρίθηκε ως “μέσο κερδοσκοπίας”.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text