Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 216 | Κορύφωση της κερδοφορίας κατά το 2019 - Οι εταιρίες σε “αχαρτογράφητα” νερά

Κορύφωση της κερδοφορίας κατά το 2019 - Οι εταιρίες σε “αχαρτογράφητα” νερά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Κατά το 2019 κορυφώθηκε ο πρώτος, μετά την οικονομική κρίση της περιόδου 2010 - 2016, κύκλος των αποτελεσμάτων των ελληνικών επιχειρήσεων. Κατά το έτος αυτό, δείχνει να κορυφώνεται η κερδοφορία των επιχειρήσεων, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών και των βελτιώσεων στην εσωτερική λειτουργία τους, στην μετά το 2016 περίοδο. Ο κύκλος αυτός διακόπτεται απότομα από την ύφεση στην οποία εισέρχεται η ελληνική οικονομία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ήδη, τα αποτελέσματα του 2019 έδειχναν σημεία “κόπωσης” των επιχειρήσεων. Όμως, αυτό θα οδηγούσε σε μείωση του ρυθμού αύξησης των κερδών και όχι απαραίτητα στην κάμψη τους, ως συνολικού μεγέθους. Όπως συνέβη και σε άλλες ανάλογες περιόδους, θα ακολουθούσε μία φάση επενδύσεων, εσωτερικών αναδιοργανώσεων και ρυθμίσεων των υποχρεώσεων, έτσι ώστε να δημιουργούν οι προϋποθέσεις για ένα νέο “κύμα ανόδου”. Ο ευρύτερος “θετικός κύκλος αποτελεσμάτων”, υπό φυσιολογικές συνθήκες θα μπορούσε να διατηρηθεί για πολλά χρόνια, ίσως και για μία δεκαετία.

Προς το παρόν ο κύκλος αυτός διακόπτεται. Ακόμη και αν η βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών στη χώρα μας ή και σε άλλες χώρες, συμβεί άμεσα, η επαναφορά των επιχειρήσεων στο σημείο που βρίσκονταν το Φεβρουάριο του 2020, δε θα είναι τόσο εύκολη. Οι ανατροπές που έχουν συμβεί, οι ανισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί και η ραγδαία μεταβολή της κοινωνικής ψυχολογίας, θα προκαλέσουν μεταβολές τόσο στην πλευρά της προσφοράς, όσο και στην πλευρά της ζήτησης.

Το ζητούμενο σήμερα είναι, να είναι σύντομη η οξεία φάση της πανδημίας, δηλαδή η φάση που επιβάλλει άμεσους περιορισμούς στη λειτουργία των κοινωνιών και των οικονομιών. Το δεύτερο ζητούμενο είναι να αντέξουν οι εταιρίες και, με τη βοήθεια και τη συνδρομή των κρατικών φορέων, να μην έχουν υποστεί μεγάλη βλάβη μέχρι την πλήρη επαναλειτουργία τους.

Η πανδημία του κορωνοϊού, προκαλεί βλάβες στην κάθε εταιρία, όχι βέβαια με την ίδια σφοδρότητα για την κάθε μία. Όμως, θα οδηγήσει τις περισσότερες δύο ή τρία χρόνια “προς τα πίσω”. Όμως, έτσι έχουν τα πράγματα και δε μπορούμε να τα αλλάξουμε. Μπορούμε να ευχηθούμε για την ταχεία ανάκαμψη ολόκληρου του οικονομικού συστήματος. Παράλληλα όμως, μπορούμε να επισημάνουμε τις βλάβες και τις ευκαιρίες και να τις λάβουμε υπόψη μας στη διαχείριση των επενδύσεών μας στο επόμενο διάστημα.

Στους παρακάτω πίνακες εμφανίζονται βασικά μεγέθη των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών που δημοσιεύτηκαν από την 8/4/2020 έως την 7/5/2020 (το χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο τευχών). Εάν θέλετε να δείτε τον πλήρη ενημερωμένο πίνακα με τα αποτελέσματα όλων των εταιριών, δείτε εδώ (ο πίνακας αυτός ενημερώνεται καθημερινά). Επίσης, στο link που βρίσκεται στο όνομα κάθε εταιρίας, μπορείτε να κατευθυνθείτε στο Ετήσιο Οικονομικό Δελτίο (ή εάν δεν υπάρχει αυτό, στο δελτίο τύπου) της εταιρίας.

Από τις 58 μη τραπεζικές εταιρίες που δημοσίευσαν κέρδη, οι 40 πέτυχαν αύξηση των πωλήσεών τους, σε σχέση με το 2018 (από τις ίδιες 58 εταιρίες, οι 34 είχαν -κατά το 2018- πετύχει αύξηση των πωλήσεών τους σε σχέση με το 2017). Οι 37 (έναντι 40 πέρυσι) πέτυχαν αύξηση κερδών. Οι 40 (έναντι 36 πέρυσι) αύξησαν τις υποχρεώσεις τους -και θα αυτό θα μπορούσε να είναι ανησυχητικό. Δείτε τα στοιχεία στις τελευταίες σειρές των παρακείμενων πινάκων.

Μεταβολές βασικών μεγεθών
Μέγεθος 2017 - 2018 2018 - 2019
Αύξηση Πωλήσεων 34 40
Αύξηση Κερδών 40 37
Αύξηση Ενεργητικού 33 44
Αύξηση Υποχρεώσεων 36 40
Αύξηση Ιδίων Κεφαλαίων 38 39
Εξετάζονται 58 εταιρίες που είχαν δημοσιοποιήσει αποτελέσματα έως 7/5/2020

Το συνολικό ενεργητικό των 58 επιχειρήσεων εμφανίζει αύξηση κατά 8,35%. Οι ίδιες εταιρίες, στο τέλος του 2018, εμφάνιζαν αύξηση μόλις 0,73% σε σχέση με το τέλος του 2017. Αν αφαιρέσουμε τις εταιρίες πετρελαιοειδών και τη ΔΕΗ (οι εταιρίες αυτές αφαιρούνται αφού, λόγω του όγκου τους και των έντονων διακυμάνσεων των μεγεθών τους αλλοιώνουν τα στατιστικά και την εικόνα του συνόλου), τότε η αύξηση του ενεργητικού φθάνει στο 12,25%, κάτι που είναι εξαιρετικά θετικό και που δείχνει μία σημαντική ενδυνάμωση και αύξηση της δραστηριότητας των εταιριών.

Οι 58 εταιρίες, κατά το 2019 κατέγραψαν μείωση των πωλήσεών τους κατά 5,59%. Αν όμως αφαιρέσουμε τις εταιρίες πετρελαιοειδών και τη ΔΕΗ, τότε η μείωση των πωλήσεων φτάνει στο -4,60%.

Τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 17,2% (ενώ αν συνυπολογίζουμε τις εταιρίες πετρελαιοειδών και τη ΔΕΗ, εμφανίζονται μειωμένα κατά 46,2%). Η εξέλιξη της κερδοφορίας είναι ικανοποιητική και συμβαδίζει με τις προβλέψεις που επί μήνες διατυπώνουμε. Βεβαίως, κατά το 2018, είχε -σε σχέση με το 2017- καταγραφεί αύξηση 26,7% και συνεπώς, υπάρχει επιβράδυνση στην αύξηση της κερδοφορίας, κάτι που άλλωστε επισημάναμε και παραπάνω.

Καθώς δε γνωρίζουμε βασικές παραμέτρους της “εξίσωσης” της κερδοφορίας, ουδείς μπορεί να διατυπώσει έγκυρες προβλέψεις για το 2020. Και εκτιμούμε ότι, αυτή η άγνοια θα διατηρείται -σε μεγάλο βαθμό- και κατά τη  διάρκεια του έτους, παρά τις ενδιάμεσες λογιστικές καταστάσεις που στο μεταξύ θα δημοσιεύονται. Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κατάσταση και για το λόγο αυτό, οι εταιρίες θα πρέπει να είναι περισσότερο σαφείς και λιγότερο φειδωλές στην ενημέρωση που θα παρέχουν προς τους μετόχους τους.


Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text