Αρχική | Προηγ. Τεύχη | Χ&Α - 216 | Πλαστικά Θράκης

Πλαστικά Θράκης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πλαστικά Θράκης

Κατά το 2019, τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας και του Ομίλου παρέμειναν στάσιμα, στα επίπεδα των δύο προηγούμενων ετών. Παράλληλα όμως, η σημαντική μείωση του περιθωρίου κέρδους, προκάλεσε συρρίκνωση των κερδών.

Οι πωλήσεις του Ομίλου, ανήλθαν σε € 327,8 εκατ. έναντι € 322,7 εκατ. το 2018, αυξημένες κατά 1,6%. Ειδικότερα, οι πωλήσεις στον κλάδο Τεχνικών Υφασμάτων έφτασαν στα € 240,6 εκατ. (-1,4% σε σχέση με το 2018) και στον κλάδο Συσκευασίας στα € 94,9 εκατ. (+3,5%).

Τα ενοποιημένα κέρδη EBITDΑ για τη χρήση του 2019 αυξήθηκαν κατά 4,5% (€ 28,7 εκατ. σε σχέση με € 27,5 εκατ. το 2018).

Το περιθώριο μικτού κέρδους εμφανίστηκε ελαφρά μειωμένο το 2019, καθώς διαμορφώθηκε στο 19,4% σε σχέση με το 19,6% το 2019. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν στα € 4,017 εκατ. έναντι € 8,029 της χρήσης 2018. Το περιθώριο καθαρού κέρδους υποχώρησε για τρίτη συνεχή χρονιά και βρέθηκε στο 1,23%, το οποίο είναι και το χαμηλότερο από το 2013 (δείτε πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ). Η μείωσή του οφείλεται στα ελαφρώς αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα, αλλά και σε μικρές αυξήσεις σε διάφορες κατηγορίας του κόστους λειτουργίας.

Ο όγκος πωλήσεων στον κλάδο των Τεχνικών Υφασμάτων ανήλθε σε 90.305 τόνους έναντι 93.458 τόνων το 2018 και στον κλάδο της Συσκευασίας σε 35.673 τόνους το 2019 έναντι 34.447 τόνων το 2018. Η μεταβολή στον κλάδο των τεχνικών υφασμάτων οφείλεται κατά κύριο λόγο στο κλείσιμο του εργοστασίου των μεγασάκων στη Βουλγαρία και στη μείωση των πωλήσεων των θυγατρικών στη Σκωτία και την Αμερική. Αντιθέτως η άνοδος στον κλάδο της Συσκευασίας προήλθε κατά κύριο λόγο από την ελληνική αγορά.

Στον κλάδο των Τεχνικών Υφασμάτων το περιθώριο μικτού κέρδους διαμορφώθηκε σε 17,8% σε σχέση με 18,2% το 2018, ενώ αντίστοιχα στον κλάδο της Συσκευασίας το περιθώριο μικτού κέρδους διαμορφώθηκε σε 21,5% σε σχέση με 19,9% το 2018.

Για το σύνολο της χρήσης  2019, υλοποιήθηκαν επενδύσεις συνολικού ποσού ύψους € 22,1 εκατ. εκ των οποίων € 14,0 εκατ. αφορούν σε επενδύσεις στον κλάδο των Τεχνικών Υφασμάτων € 8,1 σε επενδύσεις στον κλάδο της Συσκευασίας. Επίσης υλοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους € 1,1 εκατ. στις κοινοπραξίες που συμμετέχει ο Όμιλος. Παράλληλα, αποφασίστηκε η διακοπή της δραστηριότητας της εταιρείας ThraceLinq (εταιρία παραγωγής υφάσματος) στην Νότια Καρολίνα και κάλυψη των αναγκών μέσω των θυγατρικών που βρίσκονται στην Ευρώπη και η παύση της λειτουργίας και η εκκαθάριση της εταιρείας Thrace China λόγω της εξαιρετικά περιορισμένης δραστηριότητας στα τελευταία χρόνια.

Η Διοίκηση του ομίλου αναφέρει πως  τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2020 παρουσιάζονται βελτιωμένα, σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2019, ενώ για το β’ τρίμηνο εκτιμάται ότι ο Όμιλος δεν θα αντιμετωπίζει σημαντική επίδραση από τις δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνονται, λόγω της πανδημίας. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι χαμηλότερες πωλήσεις προϊόντων που σχετίζονται με κλάδους με περιορισμένη δραστηριότητα (π.χ. εστίαση, τουρισμός), αντισταθμίζονται από την αύξηση των πωλήσεων προϊόντων που σχετίζονται με την προσωπική προστασία, την υγιεινή και τη συσκευασία τροφίμων, προϊόντα για τα οποία η ζήτηση αναμένεται να παραμείνει αυξημένη και στο άμεσο μέλλον. Επίσης, το Δ.Σ της εταιρίας προτίθεται να προτείνει στην Γενική Συνέλευση τη διανομή μερίσματος, θέση που όμως θα επανεξεταστεί ανάλογα με τις γενικότερες εξελίξεις στην οικονομία.

Κατά την άποψή μας, παρά τη δραστηριοποίησή της στο ζήτημα των μασκών (κάτι για το οποίο ακόμη δε γνωρίζουμε πολλά), στα πλαίσια της επόμενης τριετίας, η εταιρία δύσκολα θα ξεφύγει από τη στασιμότητα των τελευταίων ετών. Μπορεί όμως να βελτιώσει τις δομές του κόστους της και να βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους της.

Στην ετήσια οικονομική έκθεση (εδώ) δείτε τα σημαντικά γεγονότα της χρήσης (σελ. 5-7), τα αποτελέσματα (19-29) και τις προβλέψεις (31). Δείτε, το Δελτίο τύπου (εδώ) και τη σελίδα της εταιρίας στο eurocapital.gr (εδώ).

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text