Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2020 - No 212 έως 223 | Χ&Α - 216 | Νέα προβλήματα για την Autohellas - Πιθανή χρεοκοπία της Hertz

Νέα προβλήματα για την Autohellas - Πιθανή χρεοκοπία της Hertz

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νέα προβλήματα για την Autohellas - Πιθανή χρεοκοπία της Hertz

Η Hertz Global Holdings θα μπορούσε να κηρύξει α κηρύξει χρεοκοπία εάν, μέχρι την 22 Μαΐου 2020, δεν κατορθώσει να συμφωνήσει με τους πιστωτές της, σε αναδιάρθρωση του χρέους της και δεν πετύχει να εξασφαλίσει περίοδο χάριτος από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για δόσεις τις οποίες δεν θα αποπληρώσει στον καθορισμένο χρόνο.

Καθώς οι συζητήσεις αποδεικνύονται ιδιαίτερα δύσκολες και περίπλοκες, η Hertz εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στα δικαστήρια (βάσει του εδαφίου 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ) για προστασία έναντι των δανειστών της (εδώ), ενώ έχει ήδη προσλάβει ως σύμβουλο την FTI Consulting, η οποία εξειδικεύεται σε αναδιαρθρώσεις χρεών και χρεοκοπίες.
Η οικονομική κατάσταση της Hertz δεν είναι ανθηρή εδώ και αρκετά έτη, καθώς καταγράφει συνεχείς ζημιές και δεν διανέμει μέρισμα εδώ και πολλά χρόνια. Με υποχρεώσεις 22,7 δισεκ. δολαρίων, από τις οποίες οι 2,2 είναι βραχυχρόνιες, με ρευστά διαθέσιμα μόλις 865 εκατομμύρια και με τις ταμειακές ροές αρνητικές λόγω της εξαιρετικά μεγάλης πτώσης των εργασιών που προκάλεσε η πανδημία, η πληρωμή των υποχρεώσεων είναι αδύνατη, ενώ ακόμη και η επιβίωση της εταιρίας είναι ένα δύσκολο στοίχημα (εδώ).
Σε παρόμοια δύσκολη κατάσταση βρίσκεται και ο συνολικός κλάδος ενοικίασης αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, η ανταγωνίστρια Avis, προ ολίγων ημερών εξέδωσε έκτακτο ομολογιακό δάνειο ύψους 400 εκατομμυρίων το οποίο πληρώθηκε στο 97% της ονομαστικής αξίας και με επιτόκιο ύψους 10,5%. (εδώ)
Η μετοχή της Hertz καταγράφει πτώση 82% από την αρχή του έτους και 93% κατά την τελευταία 4ετία. Κατά τη συνεδρίαση της 5/5/2020, έφθασε να υποχωρεί έως και 36%, για να κλείσει τελικά με απώλειες 16%, στα 3,01 δολάρια. (εδώ).

Η Hertz είναι ο βασικός συνεργάτης της Autohellas, στην Ελλάδα και σε 7 χώρες της ΝΑ Ευρώπης (Βουλγαρία, Κύπρος, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Ουκρανία και Κροατία). Η σχέση τους ξεκινάει από τη δεκαετία του 1970 και ανανεώνεται συνεχώς με μακροχρόνια συμβόλαια. Η τρέχουσα σύμβαση λήγει στο τέλος του 2023, ενώ, υπό κανονικές συνθήκες, η ανανέωσή της θα θεωρείτο ως το πιο πιθανό ενδεχόμενο.
Ποιές θα είναι οι συνέπειες για την Autohellas, εάν η αμερικανική Hertz καταλήξει να χρεοκοπήσει; Κατά την άποψή μας, θα είναι σοβαρές, αφού οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις αυτοκινήτων αποτελούν το 13,4% των συνολικών της πωλήσεων (οι οποίες έχουν υψηλό περιθώριο κέρδους), πλην όμως εκτιμούμε ότι δε θα είναι καταστροφικές. Κατά τα τελευταία χρόνια, η εταιρία αναπτύσσει συστηματικά άλλους τομείς δραστηριοποίησης (κυρίως τις πωλήσεις αυτοκινήτων και τις υπηρεσίες γύρω από το αυτοκίνητο), με αποτέλεσμα να μειώνει το ποσοστό των εσόδων της από βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, επί των συνολικών εσόδων (το ποσοστό αυτό κατά το 2018 έφθασε στο 13,4% έναντι 17,2% κατά το 2017 και 19,1% κατά το 2016). Ακόμη και στην περίπτωση που διακοπεί η σχέση συνεργασίας μεταξύ Autohellas και Hertz, είναι σαφές ότι η εταιρία θα αναπτύξει συνεργασία με κάποια άλλη εταιρία -εν τούτοις θα υπάρξει μία σοβαρή ανατροπή.
Συμπερασματικά, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Hertz θα έχει σοβαρές επιδράσεις στα οικονομικά μεγέθη της Autohellas, πλην όμως δεν θα προκαλέσει ανήκεστο βλάβη. Η πτώση της τιμής της μετοχής της εταιρίας κατά περίπου 50% (κάτω από τα 4,00 ευρώ στις αρχές Μαΐου, σε σχέση με τα 8,00 ευρώ στις αρχές του έτους - εδώ ), σε μεγάλο βαθμό, εμπεριέχει τις επιδράσεις από τη γενικότερη πτώση της αγοράς, τα προβλήματα της αμερικανικής Hertz, αλλά και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στον ευρύτερο Όμιλο, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Aegean.
Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα λυπηρή, αφού η Autohellas, μετά και την αγορά της ΕΛΤΡΕΚΚΑ (Μάιος 2019) έδειχνε να ολοκληρώνει έναν εντυπωσιακό εταιρικό μετασχηματισμό και τα οικονομικά της μεγέθη ήταν έτοιμα να σταθεροποιηθούν σε επίπεδα άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως (δείτε την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών - εδώ).
Δείτε τις ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα του 2019 (εδώ) και για το α’ τρίμηνο του 2020 (εδώ).

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text