Αρχική | Προηγ. Τεύχη | Χ&Α - 216 | Ταλαιπωρία, αβεβαιότητα, αλλά και ελπίδα

Ταλαιπωρία, αβεβαιότητα, αλλά και ελπίδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η χρηματιστηριακή αγορά, τρεις μήνες μετά από την εμφάνιση της απειλής του κορωνοϊού και δύο μήνες μετά από την επιβολή των πρωτόγνωρων περιοριστικών μέτρων, εξακολουθεί να κινείται σε αχαρτογράφητη περιοχή, χωρίς κάτι να είναι δεδομένο και χωρίς να μπορεί να υπάρξει ένας στοιχειώδης προγραμματισμός και οδηγός της εξόδου από την κρίση.

Η άνοδος του Απριλίου, καίτοι σημαντική, υπήρξε μία απλή εξισορροπητική αντανάκλαση της μεγάλης πτώσης που προηγήθηκε και δε βασίστηκε σε κάποια πρόβλεψη ή σε κάποια ορατή προοπτική.

Καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα, υπό την επήρεια του φόβου απέναντι στο άγνωστο, διατυπώθηκαν διάφορες προβλέψεις για την εξέλιξη των πραγμάτων και των μεγεθών. Η αγορά κινήθηκε υπό την επήρεια πολύ αρνητικών προβλέψεων, οι οποίες όμως δε βασιστηκαν σε συγκεκριμένα στοιχεία και είναι χωρίς τεκμηρίωση.

Από μία πλευρά, αυτό είναι καλό, αφού ώθησε το δείκτη εξαιρετικά χαμηλά και δημιούργησε ...αντισώματα στο επενδυτικό κοινό, έτσι ώστε κάθε νέα κίνηση προς τα κάτω να μην είναι πλέον τόσο εύκολη ή τόσο απότομη.

Βασικό χαρακτηριστικό του Απριλίου είναι ότι, παρά το ότι ο μήνας ξεκίνησε με το Γενικό Δείκτη στις 536 μονάδες, τελικά πέτυχε μία “μέση τιμή” (μέσος όρος των κλεισιμάτων του Απριλίου) στις 600,35 μονάδες, ενώ αποτύγχανε κάθε απόπειρα υποχώρησης των τιμών κάτω από τις 600 μονάδες. Έτσι, η αγορά επιχειρεί σήμερα να δημιουργήσει μία “βάση τιμών” στα επίπεδα μεταξύ των 600 και 620 μονάδων. Η μέχρι στιγμής συμπεριφορά της αγοράς δημιουργεί την εντύπωση ότι θα καταφέρει να “διατηρήσει” τα επίπεδα αυτά και μάλιστα, σταδιακά, θα μπορεί να “σκαρφαλώνει” σε ανώτερα επίπεδα.

Εκτιμούμε ότι η νέα “βάση τιμών” θα σχηματιστεί πάνω από τις 650 μονάδες του Γενικού Δείκτη. Όμως, τί θα μπορέσει να τον κάνει να σκαρφαλώσει στα επίπεδα αυτά; Η ελπίδα. Η οποία είναι βάσιμη και το ότι, σε σύγκριση με την προηγούμενη, στη νέα ύφεση που εισέρχεται η ελληνική οικονομία, υπάρχουν ορισμένες διαφορές: η χώρα είχε ξεφύγει από τις πρακτικές των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και ελέγχει καλύτερα τα οικονομικά της, η νέα ύφεση είναι γενική (σε ολόκληρη την Ε.Ε. ή και ολόκληρο το κόσμο) και θα υπάρξει καλύτερη -και πιο φθηνή- χρηματοδότηση προς τις οικονομίες χωρίς να συνοδεύεται από μέτρα που βυθίζουν την οικονομία ακόμη πιο βαθιά και ότι η κοινωνία θα συνεργαστεί καλύτερα σε μια προσπάθεια εξόδου από την κρίση -μέσα σε κάποια όρια βεβαίως.

Η περίπτωση της Κίνας και η πορεία των οικονομικών της μεγεθών, μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, βοηθά σημαντικά στην καλλιέργεια της ελπίδας της “σημαντικής ανάκαμψης”, η οποία βεβαίως δε θα είναι τύπου “V”, αλλά εν τούτοις βασίζεται στο ότι η οικονομία μπορεί και πάλι να κινηθεί και να κερδίσει μέρος από το χαμένο έδαφος.

Όμως, όλα αυτά σημαίνουν χρόνο. Αρκετό ακόμη χρόνο -σήμερα δε γνωρίζουμε ούτε την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών κατά το α’ τρίμηνο του έτους- ταλαιπωρίας και αδυναμίας, αλλά και προσπάθειας  της χρηματιστηριακής αγοράς να τεκμηριώσει μία κίνησή της σε ανώτερα επίπεδα.

Πότε όμως θα μπορούσε η αγορά, με βεβαιότητα και με μαζικότητα να προεξοφλήσει μία ενδεχόμενη ανάκαμψη -επειδή κάποια στιγμή θα κινηθεί για να την προεξοφλήσει.
Απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα είναι ακόμη δύσκολο να υπάρξει. Μπορούμε όμως να γνωρίζουμε πως, όταν η αγορά κινηθεί προς μία τέτοια κατεύθυνση, θα υπάρξουν τρόποι “ανίχνευσης” για να το καταλάβουμε έγκαιρα την κίνηση αυτή -όπως άλλωστε γίνεται κάθε φορά. Θα το καταλάβουμε από τις συναλλαγές, από την εμμονή της ώθησης προς τον ΓΔ να κινηθεί σε ανώτερα επίπεδα, από το σχηματισμό των τιμών, από τις διεθνείς αγορές -αυτή τη φορά η αγορά της Αθήνας θα συντονιστεί καλύτερα και θα συμβαδίσει με τις ξένες αγορές- και από την όλη ατμόσφαιρα που θα δημιουργείται -στην αγορά, όχι στην κοινωνία, η κοινωνία ως σύνολο, αργεί να συλλάβει τα “πρώτα μηνύματα” της αλλαγής των καιρών. Ίσως απέχουμε ακόμη αρκετά από τη φάση αυτή. Πάλι όμως, ίσως απέχουμε λιγότερο απ’ ότι νομίζουμε. Ουδείς μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια. Όμως, θα αναγνωρίσουμε τη φάση και τη στιγμή, όταν φτάσουν.


Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text