Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Διαβάσαμε - Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, διενεργώντας έναν περιοδικό έλεγχο εγγραφών-διαγραφών επιχειρήσεων για το πρώτο τετράμηνο του έτους, ανακοινώνει ένα ενθαρρυντικό θετικό πρόσημο ιδρύσεων νέων εταιριών κατά επιπλέον 212, που μάλιστα, εν μέσω πανδημίας, κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, επεσήμανε πως είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για το Πειραϊκό επιχειρείν η διατήρηση του θετικού προσήμου εγγραφών έναντι διαγραφών, γεγονός που δικαιολογεί την αισιοδοξία του Επιμελητηρίου για τη δύσκολη συνέχεια στη μετά lockdown περίοδο και με την ευκαιρία της σταδιακής επανεκκίνησης της αγοράς επιβεβαιώνουν την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. (εδώ)

Κατά 64% αυξήθηκε τον Φεβρουάριο η συνολική οικοδομική δραστηριότητα, με την έκδοση 1.599 οικοδομικών αδειών, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η πανδημία του κορωνοϊού και η «παράλυση» της οικονομίας αναμένεται να χτυπήσει και τις οικοδομές, βάζοντας φρένο στη δραστηριότητα ανέγερσης νέων κτηρίων. Πιο συγκεκριμένα, κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2020, στο σύνολο της χώρας με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 1.599 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 303,5 χιλιάδες m2  επιφάνειας και 1.159,8 χιλιάδες m3  όγκου, παρουσίασε δηλαδή, αύξηση κατά 64,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 70,8% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 73,6% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. (εδώ)

Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται σε εξέλιξη ένα δυνατό παιχνίδι πόκερ μεταξύ των Κινέζων της Cosco και της κυβέρνησης.  Στο επίκεντρο βρίσκεται η προβλήτα IV,  έργο το οποίο η κυβέρνηση έχει παγώσει αν και οι Κινέζοι το θεωρούν κομβικής σημασίας προκειμένου ο Πειραιάς να εισέλθει στην πρώτη τριάδα των ευρωπαϊκών λιμανιών, σφήνα στο Ρότερνταμ την Αμβέρσα και στο Αμβούργο. Στην εξίσωση αυτή κομβικής σημασίας ρόλο θα διαδραματίσει η άδεια για λειτουργία ναυπηγείου που έχει η Cosco στο Πέραμα. (εδώ)

Η πανδημία Covid-19 μπορεί να έχει οδηγήσει πλήθος επιχειρήσεων να «ξεχάσουν» επενδυτικά σχέδια και επιθετικές κινήσεις, κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει στον κλάδο της πληροφορικής, όπου οι στόχοι για εξαγορές άλλων εταιρειών παραμένουν στο τραπέζι. Άλλωστε ο κλάδος φαίνεται να πλήττεται λιγότερο σε σχέση με πολλούς άλλους από την τρέχουσα πανδημία, ενώ παράλληλα αρκετές εταιρείες του βρίσκονται σήμερα με ισχυρότατη ρευστότητα και φυσικό είναι να θέλουν να εκμεταλλευθούν τυχόν επενδυτικές ευκαιρίες που θα προκύψουν. Η περίπτωση της SingularLogic αποτελεί ένα μόνο ενδεικτικό παράδειγμα. Αν και τα πρώτα στάδια της διαδικασίας πώλησης εξελίχθηκαν στην καρδιά της πανδημίας, πέντε σχήματα (οκτώ εταιρείες) εξέφρασαν αρχικό ενδιαφέρον, εκ των οποίων τέσσερα πέρασαν στο δεύτερο γύρο. Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές, με άλλους να εκτιμούν πως η κατάσταση θα «τραβήξει παραπέρα». Η Entersoft άντλησε πρόσφατα κεφάλαια μέσω ΑΜΚ και μαζί με μια σχετική μόχλευση έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει σειρά μικρομεσαίων εταιρειών του κλάδου που θα μπορούσαν να της προσδώσουν προστιθέμενη αξία. Η SoftOne (συμμετέχει ο όμιλος Γερμανού) δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για εξαγορές, ενώ και η Epsilon Net που έχει περάσει στο δεύτερο γύρο διεκδίκησης της SingularLogic (επικεντρωμένη, όπως λέγεται, στο κομμάτι του επιχειρηματικού λογισμικού της προς πώληση εταιρείας) μέσα στη χρονιά αναμένεται να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια μέσω ΑΜΚ και μετάταξης από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά. (εδώ)

Παρά τις δυσκολίες που δημιούργησαν τα μέτρα περιορισμού εξάπλωσης της πανδημίας, με γρήγορους ρυθμούς συνεχίζεται η διευθέτηση των τελευταίων γραφειοκρατικών εκκρεμοτήτων, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 204 MW του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων στην Κοζάνη. Τα ΕΛΠΕ εξαγόρασαν το έργο σε τελικό στάδιο αδειοδότησης από τη Juwi, γερμανική εταιρεία ανάπτυξης και κατασκευής έργων ΑΠΕ, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του για λογαριασμό των Ελληνικών Πετρελαίων. Η σχετική επένδυση αγγίζει τα 130 εκατ. ευρώ, ενώ στη φάση υλοποίησής του θα δημιουργηθούν 350 θέσεις εργασίας.Σκοπός των ΕΛΠΕ είναι να ενισχύσουν την «πράσινη» εγκατεστημένη ισχύ τους τουλάχιστον στα 300 MW μέχρι το 2021 και στα 600 ΜW μέχρι το 2025. Έτσι, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τις επιλεγμένες επενδύσεις αναβάθμισης στον πετρελαϊκό κλάδο, μέσω επενδύσεων ύψους 500 εκατ. - 1 δισ. εντός 5ετίας, ο Όμιλος στοχεύει σε μείωση του συνολικού ανθρακικού του αποτυπώματος κατά 50 % έως το 2030. (εδώ)

Την ιδιαιτέρως δυσχερή θέση στην οποία περιήλθε ο όμιλος Intralot αποδεικνύουν τα αποτελέσματα του 2019. Τα μεγέθη φανερώνουν το δραστικό «μάζεμα» των δραστηριοτήτων του ομίλου στις πέντε ηπείρους όπου είχε εξαπλωθεί κατά το παρελθόν, την αγωνία ενίσχυσης της ρευστότητας και τη μεγάλη αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Η εταιρεία έχει να αποδώσει μέρισμα στους μετόχους της από το 2013, ενώ πέρυσι οι ζημίες ανήλθαν σε επίπεδα-ρεκόρ (104 εκατ. Ευρώ). Σύμφωνα με τα στοιχεία απαιτείται ενισχυμένη ρευστότητα καθώς η εταιρεία έχει μπροστά της την αναχρηματοδότηση μέρους του υπέρογκου δανεισμού της. Η πιο σημαντική άμεση πρόκληση αφορά την αποπληρωμή ή αναχρηματοδότηση του ομολογιακού δανείου ύψους 250 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η εταιρεία πρέπει να καταβάλει στο μεσοδιάστημα πάνω από 70 εκατ. ευρώ σε τόκους για τον δανεισμό ύψους 765 εκατ. ευρώ που διαθέτει. Τέλος, χρειάζεται κεφάλαιο κίνησης περίπου 80 εκατ. ευρώ (100 εκατ. ευρώ το 2019). Ολα τα παραπάνω σημαίνουν ότι η εταιρεία θα απαιτήσει στους επόμενους 16 μήνες περί τα 400 εκατ. ευρώ. Στο ταμείο της επιχείρησης στο τέλος του 2019 υπήρχαν 171 εκατ. ευρώ τα οποία μέχρι σήμερα έχουν περιοριστεί σε 145 εκατ. ευρώ. Η κρίση του κορωνοϊού έχει επιβαρύνει την κατάσταση και καθώς δεν έχει ακόμη αποσοβηθεί –ειδικά στις ΗΠΑ όπου ο όμιλος Intralot βασιζόταν για ανάκαμψη– η αβεβαιότητα εξακολουθεί να υφίσταται. (εδώ)

Εντός Μαϊου εκτιμούν τραπεζικές πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαγωνιστική διαδικασία, ότι δύναται να υπογραφεί η συμφωνία για την απόκτηση από την United Group (BC Partners) των μετοχών, δανείων και μετατρέψιμων ομολογιών που κατέχουν οι Πειραιώς, Εθνική και Alpha στη Forthnet και τις θυγατρικές της. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τη United Group επί της πρότασης που υπέβαλλε προς τις πωλήτριες τράπεζες, προχωρούν "πολύ καλά". Η United Group που ελέγχεται από τη βρετανική επενδυτική εταιρεία BC Partners κατά πληροφορίες του Capital.gr, κατέθεσε πρόταση ύψους στα 42 εκατ. Εφόσον η διαδικασία συνεχίσει με αυτό το ρυθμό, σημειώνουν, είναι πιθανόν η σύμβαση αγοραπωλησίας να υπογραφεί, εκτός απροόπτου, εντός του μήνα. Σημειώνεται, τέλος, πως η Forthnet προετοιμάζεται για την είσοδο της, το καλοκαίρι του 2020, στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας ως εικονικός πάροχος, έπειτα από συμφωνία με τη Vodafone. (εδώ)

Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης πώλησης σε περίπτωση που στο μέλλον η Eldorado Gold πραγματοποιήσει συναλλαγή που θα προσδώσει στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ αξία που θα υπερβαίνει ένα προκαθορισμένο ποσό τότε θα λάβει επιπλέον χρήματα η AKTOR Constructions. Ο όμιλος Ελλάκτωρ ανακοίνωσε την πώληση των μετοχών που κατείχε η AKTOR Constructions στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ήτοι 810.430 κοινές μετοχές (ποσοστό 5% του μετοχικού κεφαλαίου) στην Eldorado Gold αντί 7,5 εκατ. δολαρίων σε μετρητά ενώ μπορεί στο μέλλον να υπάρξουν επιπλέον έσοδα. (εδώ)

Κανονικά συνεχίζουν να τρέχουν στο ΤΑΙΠΕΔ τα επόμενα στάδια για τις αποκρατικοποιήσεις ενεργειακών ΔΕΚΟ. Τόσο για αυτές που ξεκίνησαν πριν την κρίση της πανδημίας, όσο και για εκείνες που πρόκειται να εκκινήσουν διαγωνιστικές διαδικασίες. Μετά την ανακοίνωση των short lists για τις ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας θα ακολουθήσει η προετοιμασία του VDR που θα δώσει στους διεκδικητές την πρόσβαση σε οικονομικά και τεχνικά στοιχεία των εταιριών. Υπενθυμίζεται ότι για τη ΔΕΠΑ Υποδομών (πώληση 100% των μετοχών) ενδιαφέρον εκδήλωσαν εννέα υποψήφια επενδυτικά σχήματα. Έξι funds και τρεις εταιρίες ενώ εννέα ήταν επίσης και οι υποψήφιοι επενδυτές για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας (πώληση 65% του δημοσίου και 35% των ΕΛΠΕ). Επίσης τον Ιούνιο, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να είναι έτοιμο και για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος παραχώρησης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Καβάλας. (εδώ)

Αγώνα που πρέπει να κερδίσουν ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα, δίνουν οι τράπεζες με τα κόκκινα δάνεια, με την εξέλιξη τριών deals να κρίνεται καθοριστική για τον τελικό "λογαριασμό". Πρόκειται για δύο πωλήσεις χαρτοφυλακίων, και συγκεκριμένα του χαρτοφυλακίου Icon της Εθνικής Τράπεζας και του χαρτοφυλακίου Neptune της Alpha Bank, καθώς και την ολοκλήρωση της συμφωνίας της Eurobank με την doValue για την πώληση της τιτλοποίησης Cairo και της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων FPS. Η κρίση του κορονοϊού έχει επικεντρώσει, μέχρι στιγμής, το ενδιαφέρον στις επιπτώσεις που θα έχει στη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τραπεζίτες έχουν εκτιμήσει ότι η νέα παραγωγή NPLs μπορεί να είναι της τάξης του 10%-15% των υφιστάμενων, δηλαδή περίπου 7-10 δισ. Ευρώ. Ποντάροντας στη γρήγορη "ανάρρωση" της Οικονομίας, οι τράπεζες επιδιώκουν να κρατήσουν το νούμερο αυτό στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα (εδώ)

Η πανδημία έβαλε φρένο στο θετικό οικονομικό μομέντουμ σε Ελλάδα και Κύπρο εκτιμά η S&P, σε ειδική ανάλυση για τον τραπεζικό κλάδο. Σημειώνει, δε, ότι αντιμετωπίζει την τάση σε ό,τι αφορά τους κινδύνους ως «σταθερή» αντί για «θετική». Η εκτίμηση της S&P είναι ότι ο συνολικός δείκτης NPEs του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα μειωθεί μόνο στο 35% ως τα τέλη του 2021 σε σχέση με τα πλάνα των τραπεζών που έβλεπαν αυτό το ποσοστό να επιτυγχάνεται στα τέλη της φετινής χρονιάς. Περιμένει ότι οι πιστωτικές ζημιές θα μείνουν κοντά στις 200 μονάδες βάσης κατά το 2020 και το 2021, με ή χωρίς εντέλει πωλήσεις NPEs. (εδώ)

Την υιοθέτηση ενός νέου μηχανισμού στήριξης των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που επιτρέπει τα έργα να εγκαθίστανται σε μια χώρα μέλος (φιλοξενούσα χώρα) αλλά να προσμετρώνται στατιστικά ως προς την επίτευξη των στόχων για το κλίμα σε άλλη χώρα-μέλος (συνεισφέρουσα χώρα) προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Ο κύριος στόχος αυτού του μηχανισμού είναι να επιτρέψει στα κράτη μέλη να συνεργαστούν στενότερα προκειμένου να επιτύχουν τους επιμέρους, αλλά και τους συλλογικούς στόχους σε ότι αφορά τις ΑΠΕ. Ως αποτέλεσμα, θα διευκολύνει μια πιο αποδοτική, από άποψη κόστους, ανάπτυξη ΑΠΕ σε ολόκληρη την ΕΕ, σε περιοχές που ταιριάζουν καλύτερα σε αυτήν, από άποψη γεωγραφίας και φυσικών πόρων και, τελικά, θα τροφοδοτήσει τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας για επίτευξη ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050. Ο μηχανισμός θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ έως τις αρχές του 2021, όπως προβλέπεται στον σχετικό Κανονισμό. (εδώ)

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου σκιαγραφούν μια ζοφερή εικόνα για την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά προειδοποίησαν ότι ένα νέο πακέτο τόνωσης θα μπορούσε να πάρει χρόνο για να υλοποιηθεί. Πιο συγκεκριμένα, λίγες μόνο ημέρες αφότου η Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ ανέφερε ότι το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 14,7% τον Απρίλιο, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κέβιν Χάσετ δήλωσε στο "State of the Union" του CNN, ότι πιστεύει πως το ποσοστό της ανεργίας θα μπορούσε να αγγίξει το "20% στην επόμενη έκθεση". Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν περιέγραψε με ακόμη πιο μελανά χρώματα τις προοπτικές της οικονομίας, επισημαίνοντας στο "Fox News Sunday" ότι το τρέχον ποσοστό της πραγματικής ανεργίας μπορεί να πλησιάζει το 25%. Επιπλέον, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι οι οικονομικοί δείκτες, οι χειρότεροι από την εποχή της "Μεγάλης Ύφεσης”, πιθανότατα δεν θα βελτιωθούν τις προσεχείς εβδομάδες: "Οι αριθμοί πιθανότατα θα επιδεινωθούν προτού βελτιωθούν", δήλωσε ο Μνούτσιν. (εδώ)

Οι αεροπορικές εταιρείες προσθέτουν περισσότερες θέσεις επιβατών στα πτητικά σχέδιά τους, με την Κίνα να σημειώνει ανάκαμψη και το Χονγκ Κονγκ ακόμη και αύξηση αριθμού και τακτικότητας πτήσεων με την προ κορονοϊού περίοδο, στα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια για επανεκκίνηση του κλάδου, σύμφωνα με την OAG Aviation Worldwide. Σε παγκόσμια κλίμακα, οι αεροπορικές πρόσθεσαν καθαρό αριθμό 600.000 θέσεων, προσεγγίζοντας τα 30 εκατομμύρια. Απέχουν ωστόσο πολύ από τους ανάλογους αριθμούς την ίδια περίοδο της περασμένης χρονιάς, δηλαδή από τα 110 εκατ. Θέσεις. "Η εσωτερική επιβατική κίνηση στην Κίνα βρίσκεται στο 75% των επιπέδων του Ιανουαρίου, ενώ εκείνη των ΗΠΑ στο 27% και της Ρωσίας στο 49% των επιπέδων προ κορονοϊού", σημειώνει. "Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, εκεί βρισκόμαστε στο... 4%!". (εδώ)

To ενδεχόμενο να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το εμπόριο που συνήφθη νωρίτερα φέτος ανάμεσα στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας, απέκλεισε χθες Δευτέρα o πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αξιώνοντας το Πεκίνο να τιμήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Ουάσιγκτον. Ερωτηθείς για την πιθανότητα αυτή, ο ένοικος του Λευκού Οίκου αποκρίθηκε «το άκουσα κι αυτό», ότι δηλαδή η κινεζική κυβέρνηση «θέλει να ξανανοίξουν οι συνομιλίες για το εμπόριο ώστε να εξασφαλίσει μια συμφωνία πιο ευνοϊκή για τα συμφέροντά της». «Όχι, δεν ενδιαφέρομαι καθόλου - ούτε καν λιγάκι» είπε, προσθέτοντας «πριν απ’ όλα (οι Κινέζοι οφείλουν) να τηρήσουν τη συμφωνία που υπέγραψαν». Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η κυβέρνηση Τραμπ δεσμεύθηκε να απόσχει από την επιβολή νέων επιπρόσθετων δασμών. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως ο Τραμπ και στελέχη της κυβέρνησής του κατηγορούν τις κινεζικές αρχές ότι άργησαν πολύ να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδημία και ότι συγκάλυψαν το εύρος της. «Δεν είμαι ικανοποιημένος με την Κίνα», είπε και πρόσθεσε: «τι άλλα νέα από την Κίνα;» (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text