Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Η Γερμανία συνομιλεί διμερώς με την Ελλάδα για τον τουρισμό

Η Γερμανία συνομιλεί διμερώς με την Ελλάδα για τον τουρισμό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Γερμανία συνομιλεί διμερώς με την Ελλάδα για τον τουρισμό

Της Ειρήνη Αναστασοπούλου

Οι καλοκαιρινές διακοπές βρίσκονται για πολλούς Γερμανούς ante portas, για πολλούς άλλους θα είχαν ήδη ξεκινήσει, εάν δεν υπήρχε η πανδημία κορωνοϊού. Αυτήν την περίοδο αρμόδιοι υπουργοί Τουρισμού χωρών της ΕΕ, αλλά και η ίδια η Κομισιόν βρίσκονται σε πυρετώδεις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, για το πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας, έτσι ώστε οι φετινές διακοπές να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς. Αύριο μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει αποφάσεις και συστάσεις για τον τουριστικό κλάδο, που ανήκει ανάμεσα σε αυτούς, που έχουν πληγεί περισσότερο από τον νέο ιό.

Όχι σε διμερείς συμφωνίες για τουριστικούς διαδρόμους

Σε αυτήν τη φάση η Γερμανία, δια μέσου του υφυπουργού Οικονομίας και εντεταλμένου της κυβέρνησης για θέματα τουρισμού Τόμας Μπαράις, βολιδοσκοπεί από κοινού με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες για το ποιες δυνατότητες υπάρχουν για μια προσεκτική επανεκκίνηση του τουρισμού. Ο ίδιος ο Μπαράις μιλώντας σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL/ ntv „Frühstart“ αποκάλυψε ότι αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε συνομιλίες με τους υπουργούς Τουρισμού της Ελλάδας και της Ιταλίας, σε πρώτη φάση ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων και προθέσεων σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των ταξιδιών και τη λήψη υγειονομικών μέτρων για ασφαλή διαμονή σε ξενοδοχεία, υπό την προϋπόθεση ότι θα ανοίξουν τα σύνορα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ο Τόμας Μπαράις αποκλείει πάντως τη σύναψη διμερών συμφωνιών για δημιουργία τουριστικών διαδρόμων, πρόταση που φαίνεται ότι υπεβλήθη από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό προέκυψε από συνομιλία που είχε χθες ο Γερμανός αξιωματούχος με τον αρμόδιο Ιταλό υπουργό Ντάριο Φραντσεσκίνι. Εκείνο που προκρίνει το Βερολίνο σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι να βρεθούν κοινές λύσεις σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Σε σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία με τη DW ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης επιβεβαίωσε την ύπαρξη συνομιλιών με τον Τόμας Μπαράις και ανέφερε ότι πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να λάβουν θεσμικό χαρακτήρα. Και η ελληνική πλευρά αναμένει τις αυριανές ανακοινώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, “αλλά εάν είναι light, η Ελλάδα θα σπρώξει την διεκδίκηση συγκεκριμένων μέτρων και μέσω διμερών συμφωνιών με άλλες χώρες, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί. Μεγάλη σημασία έχει η αποκατάσταση των αεροπορικών ταξιδιών”.

“Συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο”

Πάντως στο χθεσινό κυβερνητικό μπρίφινγκ ο Ράινερ Μπρόιλ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, επανέλαβε ότι η τουριστική προειδοποίηση του υπουργείου του για ταξίδια στο εξωτερικό συνεχίζει να ισχύει τουλάχιστον μέχρι τις 14 Ιουνίου “λόγω των κλειστών συνόρων, πολλών περιορισμών στην είσοδο τουριστών σε άλλες χώρες, στα περιοριστικά μέτρα και τον περιορισμένο τρόπο δημόσιας ζωής που συνεχίζονται σε πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ”.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι “βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και με τους επιχειρηματίες του τουρισμού, οι οποίοι έχουν φυσικά συμφέρον να ξαναρχίσει ο τουρισμός… είναι και προς το δικό μας συμφέρον, αλλά θα πρέπει να το επιτρέπει και η κατάσταση, την οποία παρακολουθούμε συνεχώς”. Υπογράμμισε ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επικοινωνεί τακτικά με Ευρωπαίους ομολόγους του και ότι “η δική μας θέση είναι ότι έχει περισσότερο νόημα ο συντονισμός σε επίπεδο ΕΕ, για να έχουμε ενιαία στάση επί τη βάσει διαφανών κριτηρίων για τους πολίτες μας, που μας ρωτούν πού να ταξιδέψουν.

Από την πλευρά της η Μπεάτε Μπαρόν, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, υπογράμμισε την ανάγκη “σαφήνειας για τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά θα πρέπει να κινηθούμε προσεκτικά, οι περιορισμοί για τα ταξίδια εξαρτώνται από τις επιδημιολογικές εξελίξεις”. Η εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έδωσε διευκρινίσεις σε προηγούμενες δηλώσεις του Τόμας Μπαράις, που ερμηνεύτηκαν ως προτροπή στους Γερμανούς για διακοπές εντός Γερμανίας, λέγοντας ότι ότι ο κ. Μπαράις ανέφερε ότι γι αυτό το καλοκαίρι δεν είναι ακόμη δυνατόν να γίνονται μακρινά και μεγάλα ταξίδια και ότι υπάρχουν τόποι διακοπών στη Γερμανία και προορισμοί στον ευρωπαϊκό χώρο”.

Kινητοποιήσεις

Όπως μεταδίδει το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa, αύριο οι ιδιοκτήτες γραφείων ταξιδίων και τουρισμού προγραμματίζουν στο Βερολίνο κινητοποιήσεις υπό τη μορφή αυτοκινητοπομπής που θα κινηθεί σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της γερμανικής πρωτεύουσας. Αίτημά τους είναι η σύσταση ειδικού ταμείου προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις επιστροφής του αντιτίμου εισιτηρίων από ταξίδια που ακυρώθηκαν λόγω πανδημίας, ύψους 15 δις ευρώ και χορήγησης οικονομικής στήριξης σε επιχειρήσεις του κλάδου που δεν έκαναν τζίρο. Η διοργανώτρια Συμμαχία Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων Τουρισμού ανακοίνωσε ότι στις κινητοποιήσεις έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν 1000 διαδηλωτές. Πάντως άδεια από τις αρχές έχουν λάβει το ανώτερο 50 αυτοκίνητα.


Πηγή: dw.com

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text