Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | EBRD: Αναμένει ύφεση 4,5% για τη Ρωσία, 3,5% για την Τουρκία το 2020

EBRD: Αναμένει ύφεση 4,5% για τη Ρωσία, 3,5% για την Τουρκία το 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
EBRD: Αναμένει ύφεση 4,5% για τη Ρωσία, 3,5% για την Τουρκία το 2020

Η ΕΥρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) περιέκοψε δραστικά τις εκτιμήσεις της για τις οικονομίες 37 χωρών στην περιοχή της, προβλέποντας συρρίκνωση 3,5% το 2020 ως αποτέλεσμα του ισχυρού πλήγματος στον τουρισμό και στις τιμές των εμπορευμάτων, από τον κορονοϊό.

Η EBRD, έδωσε στη δημοσιότητα τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της στις εξαμηνιαίες προοπτικές της για την οικονομία.

Η αναμενόμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2020 έρχεται σε αντίθεση με την πρόβλεψή της τον Νοέμβριο για ανάπτυξη 2,9%.

"Η περιοχή της EBRD όπως και ο περισσότερος κόσμος, αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πρόκληση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”, ανέφερε η επικεφαλής οικονομολόγος της EBRD, Beata Javorcik.

"Αυτό που ξεκίνησε ως μια υγειονομική κρίση έχει γίνει μια οικονομική κρίση, και σχεδόν όλες οι οικονομίες στην περιοχή αναμένεται να βιώσουν σημαντική συρρίκνωση το 2020”.

Οι προβλέψεις βασίστηκαν σε ένα σενάριο που προβλέπει σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού και επιστροφή στην κανονικότητα κατά το β΄ εξάμηνο του έτους, αν και λαμβάνουν υπόψη ότι θα συνεχίσει να υφίσταται πλήγμα ο τουρισμός κυρίως και ο κλάδος φιλοξενίας.

Ωστόσο, με βάση ένα σενάριο που θα απαιτούσε εκτεταμένη κοινωνική απόσταση, οι οικονομίες στην περιοχή θα μπορούσαν να υποστούν διψήφια ύφεση, πρόσθεσε η Javorcik.

Η ρωσική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί 4,5% καθώς η πτώση των πετρελαϊκών τιμών επιτείνει το πρόβλημα από την εξάπλωση του ιού στη χώρα.

Επίσης, η Τουρκία εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί 3,5% εξαιτίας του lockdown που εστιάζει στα Σαββατοκύριακα, επιτρέποντας έναν μεγαλύτερο αριθμό δραστηριοτήτων να συνεχίζουν.


Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text