Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Διαβάσαμε - Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η οικονομία της Ελλάδας θα συρρικνωθεί κατά 6 τοις εκατό το 2020 λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τις πρόσφατες μακροοικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) που δημοσιεύτηκαν σήμερα. Η Τράπεζα αναμένει ότι η χώρα θα ανακάμψει γρήγορα το 2021 με αύξηση του ΑΕΠ κατά 6 τοις εκατό. Το ποσοστό είναι σχεδόν διπλάσιο από την πρόβλεψη για το σύνολο των χωρών που παρακολουθεί η EBRD, για τις οποίες περιμένει ύφεση κατά μέσο όρο 3,5%. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της EBRD, «ο κορoνοϊός διέκοψε απότομα τη σταθερή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η έκταση της ύφεσης το 2020 θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της πανδημίας και των συναφών ταξιδιωτικών περιορισμών σε όλο τον κόσμο, καθώς και από τα φορολογικά μέτρα που λαμβάνονται για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της κατανάλωσης τόσο σε ελληνικό όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.» (εδώ)

Κατά 17% μειώθηκε η εισπραξιμότητα της ΔΕΗ το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου κατά τη διάρκεια του lockdown. Έτσι παρά τους αρχικούς φόβους για εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων που αποτέλεσαν τον εφιάλτη της ΔΕΗ στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, φαίνεται ότι οι καταναλωτές συνέχισαν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και να πληρώνουν τους λογαριασμούς και τις δόσεις των ρυθμίσεων τους μέσω των ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών καναλιών που ενεργοποίησε η ΔΕΗ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις πρώτες ημέρες μετά το lockdown οι εκτιμήσεις μιλούσαν για μείωση της εισπραξιμότητας κατά 30% και πράγματι τον Μάρτιο παρατηρήθηκε μεγάλη πτώση η οποία ανακόπηκε τον Απρίλιο παρά το γεγονός ότι είχε παγώσει η οικονομική δραστηριότητα. Πάντως ένα πρόβλημα που μένει να φανεί το επόμενο διάστημα είναι η μείωση του τζίρου της ΔΕΗ, αλλά και των υπολοίπων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης που την περίοδο του lockdown έφθασε στο -14 % για το σύνολο της αγοράς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το συγκεκριμένο ζήτημα πλήττει λιγότερο τη ΔΕΗ, καθώς η πλειονότητα των καταναλωτών της είναι οικιακοί οι οποίοι πιθανώς να αύξησαν την κατανάλωση τους καθώς βρίσκονταν υποχρεωτικά μέσα στο σπίτι. (εδώ)

Την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής αλλά και των ομόλογων της MLS Πληροφορική αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η εξέλιξη αυτή ήρθε -όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές- έπειτα από την κατάθεση πορίσματος της ΕΛΤΕ επί των πεπραγμένων της οικονομικής χρήσης 2018 της εισηγμένης. Το πόρισμα, το οποίο ολοκληρώθηκε προ ημερών και εστάλη στη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εγείρει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ζητήματα λογιστικών παρατυπιών που αφορούν συγκεκριμένα την αποτύπωση των άυλων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Το θέμα ήταν γνωστό εδώ και μήνες ωστόσο οι εποπτικές αρχές όφειλαν να ολοκληρώσουν την έρευνα προτού προχωρήσουν σε οποιαδήποτε απόφαση. (εδώ)

«Το ελληνικό δημόσιο μας εξέπληξε θετικά. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και εν μέσω πανδημίας άλλαξαν νοοτροπίες και μπήκαν σε εφαρμογή συστήματα πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Αυτό είναι πολύ θετικό και μας γεμίζει με αισιοδοξία», δήλωσε η διοίκηση της Space Hellas στα πλαίσια της ετήσιας ενημέρωσης των αναλυτών, προσθέτοντας ότι η εταιρεία συνέβαλε προς αυτή την κατεύθυνση (βλέπε π.χ. διαδικτυακή διδασκαλία του Υπουργείου Παιδείας). Μεταξύ των άλλων ζητημάτων που παρουσιάστηκαν και ετέθησαν συγκαταλέγονται: Η έντονα ανοδική πορεία των οικονομικών επιδόσεων της Space Ηellas κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ο κύκλος εργασιών από τα 50 εκατ. του 2010 σημείωσε πέρυσι ιστορικό υψηλό φτάνοντας στα 72,2 εκατ. ευρώ. Ανάλογα θετικές ήταν οι εξελίξεις σε ότι αφορά το EBITDA (από 2,3 σε πάνω από 6 εκατ. ευρώ) και τα προ φόρων κέρδη (από περίπου 0,25 εκατ. σε 2,15 εκατ. ευρώ). (εδώ)

Η ενημέρωση των επενδυτών από τα ΕΛΠΕ θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης και σε αυτήν οι αναλυτές περιμένουν παρουσιάσουν ένα αδύναμο τρίμηνο λόγω και του lockdown από τα μέσα Μαρτίου και μετά. Σημαντικές θα είναι οι απώλειες από την αποτίμηση των αποθεμάτων λόγω της μεγάλης υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg κάνουν λόγο για προσαρμοσμένα EBITDA 116,8 εκατ. ευρώ. Η Optima Bank περιμένει προσαρμοσμένα EBITDA, χωρίς δηλαδή την αποτίμηση των αποθεμάτων 103 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 16% και καθαρά κέρδη 15 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 59% ενώ η Optima περιμένει απώλειες λόγω αποτίμηση των αποθεμάτων 450 εκατ. ευρώ που θα οδηγήσουν σε δημοσιευμένα EBITDA αρνητικά κατά 347 εκατ. ευρώ και καθαρή ζημιά μετά από φόρους 327 εκατ. ευρώ. (εδώ)

Αίτηση ακύρωσης της απόφασης της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) κατέθεσε η Hard Rock στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η εταιρεία ζητεί την ακύρωση της απόφασης της ΑΕΠΠ βάση της οποίας γίνεται δεκτή η εισήγηση της Επιτροπής Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) για απόρριψη της προσφοράς της Hard Rock από το διαγωνισμό για την παραχώρηση άδειας καζίνο στο Ελληνικό. Με την ίδια απόφαση, η ΕΕΕΠ εισηγείται την πρόκριση της προσφοράς της κοινοπραξίας MGE-ΓΕΚ Τερνα. Η υποβολή της αίτησης ακύρωσης έρχεται λίγες ημέρες μετά την έκδοση απόφασης από το ΣτΕ βάση της οποίας απορρίφθηκε η αίτηση της Hard Rock για λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά της ίδιας απόφασης της ΑΕΠΠ. Παράγοντες κοντά στη διαδικασία σημειώνουν ότι και η νέα αίτηση ακύρωσης της Hard Rock έχει μικρές πιθανότητες ευόδωσης.(εδώ)

Τη μείωση της ονομαστικής αξίας έκαστης κοινής μετά ψήφου μετοχής της εταιρείας από 0,30 ευρώ σε 0,05 ευρώ και την αντικατάσταση κάθε μίας παλαιάς κοινής μετοχής από έξι νέες κοινές μετοχές με αύξηση του συνολικού αριθμού των κοινών μετοχών της εταιρείας από 5.000.000 σε 30.000.000 νέες κοινές μετά ψήφου μετοχές ονομαστικής αξίας 0,05 ευρώ (stock split 1:6) ενέκρινε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ. (εδώ)

Στον Small Cap του MSCI θα ενταχθούν οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank και του Titan, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο οίκος, αφαιρέθηκαν από τον δείκτη Global Standard. Οι αλλαγές των δεικτών του MSCI θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2020 και μέχρι τότε θα γίνουν και οι απαραίτητες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων από τα passive index funds.  Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ρωσικής VTB Capital, οι εκροές από την Alpha Bank θα κινηθούν στα 72 εκατ. ευρώ, από την Εθνική Τράπεζα στα 54 εκατ. ευρώ και από την Titan στα 42 εκατ. ευρώ. Tην περασμένη εβδομάδα η Société Générale υπολόγησε τις πιθανές εκροές στα 180-200 εκατ. δολάρια. (εδώ)

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's αναθεώρησε σε σταθερές από θετικές τις προοπτικές του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου (outlook) των καταθέσεων πέντε ελληνικών τραπεζών - της Alpha Bank, της Attica Bank, της Εθνικής Τράπεζας, της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς. Σε ανακοίνωσή του, ο οίκος αναφέρει ότι επιβεβαίωσε όλες τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των πέντε τραπεζών και προσθέτει ότι ο βασικός λόγος για την αλλαγή των προοπτικών είναι ότι περιμένει να καθυστερήσει η εφαρμογή των στρατηγικών σχεδίων τους για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και της κερδοφορίας τους το 2020 - 2021 λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τον οίκο, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω του κορονοϊού όχι μόνο θα επηρεάσει αρνητικά τα ήδη αδύναμα κέρδη των ελληνικών τραπεζών, αλλά θα δυσχεράνει σημαντικά την ικανότητά τους να μειώσουν τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους (NPEs). Τα μέτρα στήριξης και η εποπτική ελάφρυνση θα αντισταθμίσουν σε κάποια έκταση τη δυσμενή επίπτωση στην ποιότητα των δανείων τους, προσθέτει ο Moody's. (εδώ)

Αυξημένη βιομηχανικής παραγωγής κατά 1,9% κατέγραψε η Ελλάδα τον Μάρτιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του Φεβρουαρίου, μαζί με την  Ιρλανδία (+ 15,5%),  τη Φινλανδία ( 1,9%) και τη Λιθουανία (+ 0,7%), εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που η βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε πτώση 11,3%. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού που έλαβαν οι χώρες - μέλη της, η βιομηχανική παραγωγή (εποχιακά προσαρμοσμένη) μειώθηκε 11,3% στην Ευρωζώνη και 10,4% στην ΕΕ σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Τον Μάρτιο του 2020 σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 12,9% στη ζώνη του ευρώ και κατά 11,8% στην ΕΕ. (εδώ)

Το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 2% το α' τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με  στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, καθώς τα μέτρα lockdown έπληξαν τη βρετανική οικονομία. Ωστόσο, σύμφωνα με το CNBC, τα στοιχεία είναι καλύτερα από τις εκτιμήσεις για συρρίκνωση κατά 2,5%. Τον Μάρτιο, από μήνα σε μήνα, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,8%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 1997, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσίας της χώρας. Οι εκτιμήσεις σημειώνεται έκαναν λόγο για συρρίκνωση κατά 7,2%. (εδώ)

Το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών αναμένεται να καταγράψει την μεγαλύτερη πτώση από την κρίση του 2009, με τις εκτιμήσεις να είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες τις τελευταίες εβδομάδες, ανακοίνωσε η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο και την ανάπτυξη. Το εμπόριο μειώθηκε 3% στο α΄ τρίμηνο σε σχέση με τους τρεις τελευταίους μήνες του 2019, και περαιτέρω 26,9% στο β΄ τρίμηνο, ανακοίνωσε η UNCTAD. Σε ετήσια βάση, τα στοιχεία αυτά θα αφορούν σε πτώση κατά 3,3% και 29% αντίστοιχα. (εδώ)

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text