Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ενίσχυση της οικοδομής τον Φεβρουάριο

Ενίσχυση της οικοδομής τον Φεβρουάριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ενίσχυση της οικοδομής τον Φεβρουάριο

Του Νίκου Ρουσάνογλου

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων ετών κινούνταν μέχρι και τον μήνα Φεβρουάριο η οικοδομική δραστηριότητα, αποδεικνύοντας ότι η ζήτηση από το εξωτερικό και τα μέτρα τόνωσης των νέων οικοδομών που έλαβε η κυβέρνηση είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα στην αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Φεβρουάριο σημειώθηκε αύξηση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας κατά 63,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 67,8% στην επιφάνεια και κατά 70,3% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, καθώς εκδόθηκαν συνολικά 1.586 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 297,9 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 1.136,7 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου.

Κατά την περίοδο των τελευταίων 12 μηνών, δηλαδή από τον Μάρτιο 2019 έως τον Φεβρουάριο 2020, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα ανήλθε σε 18.440 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 3.995,7 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 17.370,2 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, καταγράφοντας αύξηση κατά 21,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 15,9% στην επιφάνεια και κατά 14,9% στον όγκο.

Αντίστοιχα, η αύξηση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας σε 12μηνη βάση διαμορφώθηκε σε 21,7% με βάση τον αριθμό των αδειών, σε 17,9% με βάση την επιφάνεια και σε 17,5% με βάση τον όγκο.

Τον φετινό Φεβρουάριο, μεταξύ των περιοχών με μεγάλη συγκέντρωση νέων οικοδομικών αδειών, στην Αττική, η άνοδος του όγκου της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας ανήλθε σε 71,8%. Συνολικά, στο πρώτο φετινό δίμηνο (Ιανουάριος - Φεβρουάριος) η αντίστοιχη αύξηση του όγκου στην Αττική προσέγγισε το 104% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Σημαντική άνοδος σημειώθηκε τον Φεβρουάριο και στην Κρήτη, με 87,3% τον Φεβρουάριο, ενώ ακολούθησε η Πελοπόννησος με άνοδο της τάξεως του 83,3%. «Πρωταθλήτριες» της ανόδου του όγκου ήταν οι Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας με 845,8%, της Θεσσαλίας με 316% και της Ηπείρου με 250,3%. Ωστόσο και στις τρεις αυτές περιοχές το μέγεθος της οικοδομικής δραστηριότητας ήταν εξαιρετικά χαμηλό το 2019, με αποτέλεσμα η φετινή αύξηση να μην είναι ιδιαιτέρως αντιπροσωπευτική.

Υπενθυμίζεται ότι σημαντική άνοδος σημειώθηκε στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα της χώρας τόσο τον φετινό Ιανουάριο όσο και τον Δεκέμβριο του 2019. Ειδικότερα, τον Ιανουάριο σημειώθηκε αύξηση κατά 55,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 51,4% στην επιφάνεια και κατά 43,9% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Αντίστοιχα, τον Δεκέμβριο η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε άνοδο κατά 51,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 49,9% στην επιφάνεια και κατά 46,8% στον όγκο.

Το 2019 η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα είχε εμφανίσει στο σύνολο της χώρας αύξηση κατά 13,3% στον αριθμό των αδειών, κατά 9,2% στην επιφάνεια και κατά 9,8% στον όγκο, σε σύγκριση με το 2018.

Πάντως, πλέον το ζήτημα είναι το πότε θα επιλέξουν οι κατασκευαστές που εξέδωσαν τις άδειες αυτές να τις αξιοποιήσουν. Από τον Μάρτιο και μετά, κατέστη σαφές ότι η ζήτηση από ξένους για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα δεν θα είναι η ίδια με την περίοδο πριν από την υγειονομική κρίση. Μπορεί τα μέχρι σήμερα μηνύματα να είναι ενθαρρυντικά, χάρις και στην επιτυχημένη διαχείριση του προβλήματος αυτού από την κυβέρνηση, ωστόσο, τουλάχιστον σε επίπεδο αγοραπωλησιών, οι προσδοκίες θα πρέπει να μετριαστούν προσώρας.


Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text